Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kyjevská jar 2015

Dalimír Solčanský • 19.3. 2015, 18:24

Dňa 13. marca sa uskutočnila v Kyjeve celo ukrajinské fórum civilného práva „Kyjevská jar 2015“, na ktorej sa zúčastnili aj zástupcovia zo Slovenska – Dalimír Solčanský a Marcel Bogdáni. Organizátorom podujatia boli obe ukrajinské asociácie advokátov (na Ukrajine je systém jednej povinnej a jednej dobrovoľnej komory advokátov).

Kyjevská jar 2015

V rámci tohto fóra vystúpili viacerí ukrajinskí sudcovia, advokáti a zamestnanci Ministerstva spravodlivosti, ktorí reagovali najmä na aktuálne otázky civilného práva spojené so súčasnou situáciou na Ukrajine.

Kyjevská jar 2015

Celkovo sa na Ukrajine pripravuje liberalizácia všetkých právnických profesií, zavedenie systému súdnych exekútorov obdobnému slovenskému systému a pod.  Na konferencii vystúpil aj JUDr. Dalimír Solčanský PhD., ktorý krátko predstavil slovenský súdny systém. Zo špecifických problémov sa  ukrajinskí kolegovia zaujímali najmä o pripravovanú rekodifikáciu občianskeho procesného práva, skúsenosti advokátov po vstupe krajiny do EÚ a menovite o ustanovenia o oddlžení zo slovenského zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Dôvodom je, že obdobný zákon sa Ukrajina pokúšala prijať už viackrát, ale zatiaľ podobná právna úprava absentuje. 

Kyjevská jar 2015

Na záver vyjadrili predstavitelia ukrajinskej komory presvedčenie, že vzťahy medzi ukrajinskými a slovenskými advokátmi, ako aj právnickou obcou jednej a druhej krajiny všeobecne sa budú úspešne rozvíjať. O.i. podpísala Asociácia advokátov Ukrajiny ešte v minulom roku Dohodu o spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave. 

Text a foto: JUDr. Dalimír Solčanský PhD.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2004

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: