Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Po dlhej dobe výberové konania na sudcov

najpravo.sk • 5.10. 2011, 19:49

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo na svojej internetovej stránke výberové konania na pozíciu sudcov okresných súdov. Ak teda máte justičnú skúšku, alebo inú odbornú skúšku a láka vás práca v justícii na pozícii sudcu, môžete sa zúčastniť výberového konania s úplne novými podmienkami výberu.

Okresný súd Brezno

Predsedníčka Okresného súdu Brezno JUDr. Eva Cvengová vyhlásila výberové konanie na obsadenie jedného voľného miesta sudcu pre Okresný súd Brezno. Prihlášku do výberového konania s požadovanými dokladmi treba predložiť Okresnému súdu Brezno najneskôr do 30. októbra 2011, pričom výberové konanie bude trojdňové a uskutoční sa v dňoch 12. 13. a 15. decembra 2011.

Okresný súd Žiar nad Hronom

Predseda Okresného súdu Žiar nad Hronom JUDr. Peter Lukáč vyhlásil výberové konanie na obsadenie dvoch voľných miest sudcov pre Okresný súd Žiar nad Hronom s predpokladaným zaradením jedného sudcu do trestného grémia a jedného do občianskoprávneho grémia. Prihlášku do výberového konania s požadovanými dokladmi treba predložiť Okresnému súdu Žiar nad Hronom najneskôr do 26. októbra 2011, pričom výberové konanie bude trojdňové a uskutoční sa v dňoch 5., 6. a 8. decembra 2011.

Kto môže byť vymenovaný za sudcu?

Za sudcu môže byť vymenovaný občan, ktorý

a) v deň vymenovania dosiahol vek aspoň 30 rokov,

b) získal právnické vzdelanie absolvovaním magisterského štúdia na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo má uznaný alebo nostrifikovaný doklad o získaní právnického vzdelania absolvovaním štúdia rovnakej úrovne na vysokej škole v zahraničí,

c) má plnú spôsobilosť na právne úkony a je zdravotne spôsobilý na výkon funkcie sudcu,

d) je bezúhonný a jeho morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu sudcu bude riadne vykonávať,

e) má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,

f) zložil odbornú justičnú skúšku,

g) úspešne absolvoval výberové konanie,

h) súhlasí s vymenovaním do funkcie sudcu a s pridelením na vopred určený súd.

Výberové konania už po novom

Výberové konanie na obsadenie voľného miesta sudcu je verejné okrem hlasovania výberovej komisie. Výberové konanie administratívne a organizačne zabezpečuje predseda súdu, ktorý ho vyhlásil. Predseda súdu je povinný vytvoriť podmienky pre účasť verejnosti na výberovom konaní. Ak možno očakávať, že verejnosť prejaví o zasadnutie väčší záujem, je predseda súdu povinný uskutočniť výberové konanie vo vhodnej miestnosti s prihliadnutím na rozsah predpokladaného záujmu i možnosti.

Predseda súdu je povinný zabezpečiť zverejnenie všetkých žiadostí o zaradenie do výberového konania, profesijných životopisov uchádzačov a ich motivačných listov na internetovej stránke ministerstva (www.justice.gov.sk), a to aspoň 30 dní pred konaním výberového konania. Do 20 dní od zverejnenia žiadostí môže každý vzniesť odôvodené výhrady voči uchádzačom; ministerstvo ich spolu so žiadosťami predloží výberovej komisii. Výberová komisia môže požadovať vyjadrenie od dotknutých osôb, ktorých sa týka vznesená výhrada. Predseda súdu ďalej na webovom sídle ministerstva zabezpečí zverejnenie termínu a miesta výberového konania a zoznamu členov výberovej komisie, a to aspoň 15 dní pred jeho konaním.

Novinkou pri výberových konaniach na miesto sudcu je aj to, že uchádzač je povinný spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania predložiť písomné vyhlásenie, v ktorom uvedie zoznam jemu blízkych osôb, ktoré sú sudcami, zamestnancami súdov, ministerstva vrátane rozpočtových alebo príspevkových organizácií v pôsobnosti ministerstva alebo členmi výberovej komisie, a to v rozsahu meno, priezvisko, funkčné zaradenie a označenie inštitúcie. Vyhlásenie sa zverejní spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania.

Predseda výberovej komisie je povinný následne zabezpečiť zverejnenie zápisnice o priebehu výberového konania na internetovej stránke ministerstva do 24 hodín od ukončenia výberového konania.

Kto bude vyberať budúcich sudcov?

Členov výberovej komisie vymenuje predseda súdu z databázy kandidátov na členov výberovej komisie vždy po vyhlásení výberového konania, a to tak, aby jeden člen bol z kandidátov zvolených národnou radou, jeden člen z kandidátov zvolených súdnou radou a dvaja členovia z kandidátov vymenovaných ministrom. Jedného člena výberovej komisie zvolí na žiadosť predsedu súdu sudcovská rada súdu, na ktorom sa voľné miesto obsadzuje.

Zdroj: www.justice.gov.sk
Ilustračné foto Okresného súdu Brezno: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1219

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: