Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

PLNÉ ZNENIE: Stanovisko SAK ku koncipientskej praxi Mgr. Zuzany Čaputovej

najpravo.sk • 26.3. 2019, 19:23

Právne služby na území SR sú oprávnení poskytovať výlučne advokáti, tj. osoby s ukončeným právnickým vzdelaním, zapísané v zozname Slovenskej advokátskej komory (SAK) a poistené pre zodpovednosť za škodu spôsobenú výkonom povolania a v zákonom stanovenej miere aj ďalšie právne povolania - notári, exekútori a prípadne podnikoví právnici pre svojho zamestnávateľa.  Právne služby na živnosť nie je možné zákonne poskytovať. (Viď par. 1 zákona 586/2003 o advokácii)

Právnik a advokát nie je to isté. Právnikom je ten, kto ukončil vysokoškolské štúdium na právnickej fakulte. Ak sa chce právnik stať advokátom, musí sa zamestnať u školiteľa – advokáta, pod ktorého dohľadom sa bude ako koncipient 3 roky vzdelávať a pripravovať na prácu advokáta, následne musí vykonať náročné advokátske skúšky a po splnení všetkých zákonných podmienok zložiť advokátsky sľub. Každý advokát má disciplinárnu aj hmotnú zodpovednosť za svoje konanie, musí byť poistený pre prípad, že by v rámci výkonu svojho povolania spôsobil škodu.

Každý koncipient ak vykonáva inú činnosť popri praxi advokátskeho koncipienta(ktorá musí byť na plný úväzok) musí v súlade so Zákonom o advokácii požiadať SAK o vyjadrenie, či táto ďalšia iná činnosť je svojim obsahom a rozsahom zlučiteľná s povahou a princípmi prípravy na advokátske povolanie. Za týmto účelom Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory zriadilo samostatný poradný orgán – Komisia pre zlučiteľnosť výkonu advokácie, resp. koncipientskej praxe s inými povolaniami, ktorá individuálne posudzuje každú žiadosť. Táto komisia bola zriadená po zmene zákona o advokácii v roku 2013. 

Od Mgr. Čaputovej takouto žiadosťou nedisponujeme, v dobe jej koncipientúry však ešte komisia zriadená nebola. Je však pravdou, že ak by bola takáto žiadosť komisii doručená dnes, s veľkou pravdepodobnosťou by komisia vyslovila nezlučiteľnosť živnosti s koncipientskou praxou.

Mgr. Zuzana Čaputová bola zapísaná do zoznamu advokátskych koncipientov vedenom komorou nasledovne: 

Od 15.08.2005 do 31.08.2007 u advokátky Mgr. Evy Kováčechovej, (1 rok 11 mesiacov 7 dní). Od 1.9.2007 do 31.1.2009 u advokátky Mgr. Zuzany Dlugošovej, (1 rok 5 mesiacov) a od 14.03.2009 do 31.1.2010 v obchodnej spoločnosti Advokátska kancelária Tomáš Kamenec, s.r.o. (10 mesiacov a 18 dní). Povinná prax advokátskeho koncipienta bola vtedy 3 roky, Mgr. Čaputová bola koncipientkou 4 roky, 2 mesiace, 25 dní - teda dlhšie než bolo potrebné.

V rámci dispozícií a dokumentov nám dostupných v tej dobe sme mali za preukázané, že splnila všetky predpoklady na pripustenie k advokátskej skúške, ktorú riadne zložila.

Advokátsku skúšku absolvovala 24.11.2009 a od 1.2.2010 bola zapísaná do zoznamu advokátov vedeného komorou.  Momentálne má od 12.3.2019 pozastavenú činnosť advokáta na vlastnú žiadosť a k dnešnému dňu pani Mgr. Zuzana Čaputová požiadala o vyčiarknutie zo zoznamu advokátov.

V čase zápisu Mgr. Čaputovej považovala Slovenská advokátska komora sa na základe dostupných informácií  podmienky pre zápis do zoznamu advokátov za splnené.  Nemali sme informácie o jej inej činnosti, ktorá by mohla byť nezlučiteľná s praxou koncipienta, prípadne o iných nezrovnalostiach počas výkonu jej praxe advokátskeho koncipienta.

Z dôvodu lepších možností kontroly riadneho výkonu koncipientskej praxe iniciovala Slovenská advokátska komora zmenu Zákona o advokácii s účinnosťou od 1.1. 2013, ktorou sa sprísnili podmienky  výkonu koncipientúry s povinnosťou viesť  denný výkaz praxe, taktiež na základe spolupráce so sociálnou poisťovňou máme možnosť kontrolovať, či koncipienti nie sú zároveň zamestnaní u iného zamestnávateľa a vytvorili sme aj už spomínanú komisiu pre zlučiteľnosť.

(Bratislava 22.3.2019)


 

Doplnenie vyjadrenia (23.3.2019):

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská  organizácia a preto odmietame byť nástrojom politického marketingu alebo vytvárania takéhoto zdania.

Na vysvetlenie uvádzame, že stanovisko komory uverejnené 22.3.2019 je zhrnutím odpovedí na novinárske otázky doručené komore vo veľkom počte v priebehu minulého týždňa. Zvolili sme preto štandardnú vecnú reakciu na všetky otázky vo forme tlačového stanoviska.

Nemáme záujem ani právny dôvod poškodzovať kohokoľvek z kolegov alebo kolegýň na právach a právom chránených záujmoch, ktoré zákonom predvídaným spôsobom nadobudli v minulosti. Preto odmietame vytrhávanie jednotlivých odpovedí  uvedených v stanovisku z kontextu komplexného právneho posúdenia a v ďalšom sa k téme koncipientskej praxe Mgr. Zuzany Čaputovej nebudeme vyjadrovať.

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 865

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: