Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Z PERA ADVOKÁTA: Odkladný účinok podaného dovolania v zmenkových sporových veciach

JUDr. Pavol Kollár, advokát • 26.3. 2019, 19:20

Právna teória, zákon č. 191/1950 Zb. zmenkový a šekový v znení neskorších predpisov a zákon č. 160/2015 Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov, upravujú problematiku zmeniek a ich vymožiteľnosti. Zmenku ako cenný papier na rad môžeme jednoznačne označiť ako dokonalý a abstraktný cenný papier. Dokonalosť zmenky spočíva v tom, že právo zmenkového veriteľa je priamo uvedené v zmenke (listine), a preto je so zmenkou spojený jej vznik, prevod alebo zánik. Abstraktnosť zmenky spočíva v tom, že vznik tohto typu záväzku a jeho uplatnenie sa viaže len na splnenie hmotnoprávnych a procesnoprávnych náležitostí určených príslušnými právnymi predpismi. Uvedené skutočnosti však popisujú zmenky v teoretickej rovine. V praxi sa pri vymáhaní práva zo zmenky často vyskytujú rôzne špecifiká slovenskej aplikácie práva, či už zo strany konajúcich sudcov Slovenskej republiky alebo aj v tomto prípade zo strany zákonodarcu – Národnej rady Slovenskej republiky. Slovenská aplikačná prax zmenkového práva tak pravdepodobne znehodnocuje funkciu zmenky ako takej a tiež jej právnu silu.

Dňa 12.12.2018 nadobudol účinnosť zákon č. 350/2018 Z.z. o ochrane majetku v plynárenstve a o doplnení zákona č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok v znení zákona č. 87/2017 Z.z., ktorým bol okrem iného novelizovaný zákon č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok. Predmetným zákonom bol doplnený Civilný sporový poriadok o ustanovenie § 444 ods. 4 Civilného sporového poriadku, ktorého znenie je nasledovné: „Dovolanie má odkladný účinok, ak bolo podané proti rozhodnutiu vydanému v konaní, v ktorom sa uplatňoval nárok zo zmenky.“ Uvedené znenie ustanovenia by nebolo ničím zvláštnym vzhľadom na vyťaženosť Najvyššieho súdu SR, ktorý v minulosti aj v iných sporových veciach rozhodoval (časovo nepromptne) o odložení vykonateľnosti napadnutého rozhodnutia na návrh strany podávajúcej dovolanie. Za pozornosť stojí skutočnosť, že vyššie uvedeným zákonom č. 350/2018 Z. z.  pribudlo do Civilného sporového poriadku aj ustanovenie § 471a, ktorého znenie je nasledovné: „Ustanovenie § 444 ods. 4 sa vzťahuje aj na dovolanie a mimoriadne dovolanie podané v konaní o zmenkovom platobnom rozkaze začatom pred dňom účinnosti tohto zákona podľa predpisov účinných pred 1. júlom 2016.“ Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že nová právna úprava § 444 ods. 4 Civilného sporového poriadku je účinná aj na konania začaté pred dňom jej účinnosti. Článok 1 ods. 1 zákona č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov ustanovuje, že: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát.“ Viaceré nálezy Ústavného súdu SR konštatovali, že do obsahu pojmu právny štát nesporne patrí aj zákaz retroaktivity a ochrana nadobudnutých práv za predpokladu, že nový právny predpis zhoršuje právne postavenie svojich adresátov alebo je objektívne spôsobilý zhoršiť toto postavenie. Retroaktivita zavedená právnym predpisom, ktorý by rušil, prípadne  zhoršoval nadobudnuté práva, je z hľadiska právnej istoty neprípustná (napr. nález Ústavného  súdu  SR sp. zn. PL. US 16/95). V praxi tak nastáva problém pri už začatom exekučnom výkone práv zo zmenky. Exekútor, ktorý už začal s výkonom práv zo zmenky na základe právoplatného a vykonateľného rozhodnutia vo veci samej – exekučného titulu, tak môže konať v rozpore s novými platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky, nakoľko pravdepodobne vznikol dôvod na odklad exekúcie v zmysle ustanovenia § 61h ods. 1 písm. g)  zákona č. 233/1995 Z.z. Exekučný poriadok alebo dokonca dôvod na zastavenie exekúcie súdom ex offo v zmysle ustanovenia § 61k ods. 1 písm. b) zákona č. 233/1995 Z.z. Exekučný poriadok, pretože nastal odklad vymožiteľnosti už právoplatného rozhodnutia a teda spätne neexistuje vymáhateľný exekučný titul, ktorý zákon požaduje na začatie exekúcie. Exekútor by tak mal ex offo vydať upovedomenie o odklade exekúcie, ktoré doručí účastníkom konania, platiteľovi mzdy povinného, banke, dlžníkovi povinného alebo iným osobám dotknutým exekúciou, pokiaľ nechce konať protiprávne.

Momentálne je vecou konajúcich exekútorov a prípadne aj všeobecných súdov ako sa právne vysporiadajú s novým ustanovením § 444 ods. 4 CSP už pri začatých exekučných konaniach v právach vymáhaných zo zmenky, aby nedochádzalo k porušovaniu práv a oprávnených záujmov povinných v predmetných exekučných konaniach a tiež aby konajúci exekútori nekonali v rozpore s platnými právnymi predpismi, pretože v danej veci by mali konať exekútori ex offo, a teda bez toho, aby na novú právnu úpravu vo veci zmeniek boli upozorňovaní zo strany povinných.

V Bratislave dňa 25.03.2019

Autor:
JUDr. Pavol Kollár, MBA, advokát a konateľ
Advokátska kancelária JUDr. Pavol Kollár, s.r.o.
www.judrkollar.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1354

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: