Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odtlačky prstov budú uložené v občianskom preukaze

najpravo.sk • 27.1. 2022, 10:29

 

Vláda SR schválila Návrh novely zákona č. 395/2019 o občianskych preukazoch.  Rovnako ako pri cestovných pasoch, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika už od roku 2008, sa do elektronického čipu občianskeho preukazu budú zapisovať odtlačky prstov a podoba tváre, a to vo forme zakódovaných biometrických údajov. 

Takáto povinnosť vyplýva aj v súvislosti s prijatím  nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1157 z 20. júna 2019 o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb.

Európske nariadenie neumožňuje vytváranie databázy odtlačkov a preto tie, budú z informačných systémov Ministerstva vnútra SR vymazané v momente, keď bude doklad vydaný držiteľovi. 

Povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov sa bude vzťahovať na osoby, ktoré dovŕšili vek 12 rokov. Osobám, ktorým z rôznych dôvodov nebude možné zosnímať odtlačky prstov, sa občiansky preukaz vydá s platnosťou na 1 rok.

Ďalšie zmeny a prístup k údajom

Zosnímať podobu tváre, odtlačky prstov a podpis bude možné aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí.

Novinkou bude možnosť prezerať a kontrolovať si biometrické aj ostatné údaje zapísané v elektronickom čipe pomocou pripravovanej aplikácie.  V súčasnosti je to možné len na oddelení dokladov.

Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti už nebude možné požiadať  o vydanie občianskeho preukazu elektronicky.

Úpravy v ďalších zákonoch

Návrhom sa zároveň upravuje aj  zákon č. 647/2007 o cestovných dokladoch, zmeny vyplývajú z doterajšej aplikačnej praxe. Žiadateľ o pas už nebude musieť uvádzať v žiadosti o vydanie dokladu adresu pobytu.

Ďalšou zmenou je, že občania starší ako 15 ale mladší ako 18 rokov pri podávaní žiadosti o pas budú môcť predložiť súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu

Zmeny sa navrhujú aj  v zákone č. 145/1995  o správnych poplatkoch. Pre občanov starších ako 15 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky je občiansky preukaz povinným dokladom, u ostatných občanov je to dobrovoľný doklad. Vzhľadom na uvedené je preto vhodné oslobodiť občanov s povinnosťou držby občianskeho preukazu od niektorých poplatkov.

Účinnosť novelizácií sa navrhuje od 1. mája 2022.

 

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva vnútra SR

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 356
PoUtStŠtPiSoNe
: