Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

NS SR vydal pomôcku pre sudcov a odbornú verejnosť z oblasti európskeho práva

najpravo.sk • 1.10. 2012, 20:16

Najvyšší súd Slovenskej republiky začal na svojej webovej stránke vydávať Výber z medzinárodného práva – Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (Informačný bulletin) zameraný na

  • prebiehajúce konania na Súdnom dvore Európskej únie, ktoré priamo súvisia so Slovenskou republikou,
  • sťažnosti podané proti Slovenskej republike na Európskom súde pre ľudské práva,
  • aktuálnu judikatúru medzinárodných súdov, ako aj
  • nové právne predpisy európskeho práva, pričom tento výber by mal vychádzať pravidelne.

Internetový bulletin pripravuje Odbor dokumentácie, analytiky a zahraničných vzťahov NS SR a bude zverejňovaný každé tri mesiace. Ide o odbornú pomôcku nielen pre sudcov, ale aj širokú právnickú verejnosť, študentov.

„Vypočul som žiadosti sudcov, ktorým takýto medzinárodný prehľad v slovenskom jazyku dlhodobo chýba. Verím, že tento hodnotný informačný materiál rozšíri možnosti získavania nových poznatkov a pomôže sudcom pri rozhodovaní," vysvetlil predseda NS SR Štefan Harabin.

Jednotlivé príspevky sú rozdelené podľa právnych oblastí-správneho, trestného, obchodného a občianskeho práva, avšak vzhľadom na charakter konaní pred spomínanými medzinárodnými súdnymi orgánmi, v niektorých prípadoch dochádza k ich vzájomnému prekrývaniu.

„Tvorivý kolektív autorov pod vedením JUDr. Petry Ružičkovej, riaditeľky Odboru dokumentácie, analytiky a zahraničných vzťahov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, pripravil hodnotný informačný materiál, ktorý rozšíri možnosti získavania nových poznatkov a obohatí naše vedomosti aplikovateľné v každodennej práci sudcu. Slovenský sudca sa stal otvorením európskeho právneho priestoru aj sudcom európskym. Tak, ako slovenský sudca má zákonnú i morálnu povinnosť permanentného vzdelávania sa v oblasti slovenského práva, sudca európsky má povinnosť vzdelávať sa a získavať nové vedomosti v oblasti práva európskeho." uvádza predseda NS Štefan Harabin v príhovore nového čísla bulletinu.

Kolektív autorov bulletinu tvoria JUDr. Petra Ružičková, JUDr. Maxim Pacek, PhD., JUDr. Kristína Szolnokyová, JUDr. Martina Líšková, JUDr. Terézia Mecelová, JUDr. Michaela Kopaničáková a Mgr. Radoslav Smatana.

Informačný bulletin si prečítajte TU

Zdroj: Najvyšší súd SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2887

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: