Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela spravovacieho poriadku pre súdy

najpravo.sk • 26.10. 2012, 21:16

Ministerstvo spravodlivosti vyhláškou novelizovalo Spravovací a kancelársky poriadok pre súdy. Novela vyšla v Zbierke zákonov pod číslom 327/2012 Z. z. O plánovanej novelizácii sme vás informovali ako prví začiatkom tohto mesiaca (kliknite). Na portáli sme zverejnili taktiež názor predsedu Asociácie rodinných sudcov na túto novelizáciu (kliknite).

Novela je však už na svete. Čo prináša?

Všetky prípady, ktoré sa týkajú detí, budú na súdoch sústredené v osobitnom súdnom registri. Naopak, spory podľa zákona o rodine, ktoré sa týkajú výlučne dospelých, budú z tohto registra vyňaté. Mali by sa tak podľa ministerstva zlepšiť podmienky pre skutočnú špecializáciu na rozhodovanie o deťoch a vytvoriť predpoklady na kvalitnejšie a rýchlejšie rozhodovanie týchto súdnych prípadov. Zmena bude účinná od 1. januára budúceho roka.

V súčasnosti sú na základe vlaňajšej zmeny spravovacieho poriadku v takzvanom poručenskom registri sústredené všetky spory podľa zákona o rodine. To znamená, že sudcovia, ktorí sa v minulosti mohli špecializovať na rozhodovanie sporov o maloletých, museli začať rozhodovať aj prípady týkajúce sa výlučne dospelých.

Ako uviedlo ministerstvo, zmene súčasného právneho stavu predchádzala dôsledná analýza a zbieranie skúseností z nedávneho zavedenia takzvaných „rodinných súdov". Osobitné problémy s aplikáciou sa týkajú malých súdov, kde je veľmi komplikované zostaviť rozvrh práce tak, aby sa zachoval princíp náhodného prideľovania spisov.

Rozvody s maloletými deťmi ostanú v poručenskej agende

Ministerstvo spravodlivosti pôvodne navrhlo vyňať z takzvaného poručenského registra všetky rozvody manželstiev. Po dohode s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny však ostanú v tomto registri rozvody manželstiev s maloletými deťmi. Ostatné rozvody, ale aj ďalšie prípady, ako napríklad vyživovacie povinnosti medzi dospelými, už budú riešiť sudcovia v takzvanom civilnom registri. V optimálnom prípade tak nimi nebudú zaťažovaní sudcovia rozhodujúci primárne prípady týkajúce sa maloletých detí, dodáva k prijatej zmene ministerstvo.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2008

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: