Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Návrh na vyslovenie protiústavnosti § 447 Občianskeho zákonníka

najpravo.sk • 8.10. 2019, 17:16

Okresný súd Ružomberok (sudca JUDr. Vladimír Topoľančík) podal na Ústavný súd SR návrh, ktorým sa domáha vyslovenia nesúladu § 447 Občianskeho zákonníka s čl. 12 ods. 1 a či. 20 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky.

Znenie napadnutého ustanovenia

§ 447

Náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti poškodeného alebo pri invalidite sa posúdi a suma tejto náhrady sa určí rovnako ako suma úrazovej renty podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.

Konanie na okresnom súde

Okresný súd Ružomberok prejednáva spor o náhradu straty na zárobku, v ktorom sa žalobkyňa domáha od žalovanej platenia náhrady za stratu na zárobku v pravidelných opakujúcich sa dávkach za obdobie od 05.09.2014 vo výške 72,49 eur mesačne, vždy do 15. dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

V zmysle podanej žaloby, dňa 07.09.2019 utrpela žalobkyňa pri dopravnej nehode škodu na zdraví, pričom si podanou žalobou uplatňuje náhradu za stratu na zárobku po PN, keď pred dopravnou nehodou dosahovala (už ako poberateľka invalidného dôchodku s mierou poklesu zárobkovej schopnosti 50%) čistý mesačný príjem vo výške 222,49 eur mesačne zo závislej činnosti, pričom v období po dopravnej nehode dosahuje čistý príjem maximálne 150 eur (s mierou poklesu zárobkovej schopnosti 60%), t.j. z rozdielu uvedených príjmov odvodzuje svoj žalobný návrh vo výške 72,49 eur mesačne.

Možno konštatovať, že žalobkyňa svoj nárok odvodzuje od princípu plnej náhrady skutočnej majetkovej škody, teda sumy, ktorú by dosiahla nebyť dopravnej nehody. K § 447 Občianskeho zákonníka v žalobe uviedla, že výpočet v zmysle uvedeného ustanovenia s spojení s § 89 ods. 1, ods. 2 Zákona č. 461/2003 Z. z. o Sociálnom poistení, nezodpovedá náhrade rozdielu príjmu, ktorý bola schopná dosahovať pred poškodením je j zdravia dôsledkom dopravnej nehody a po ňom. V naznačených intenciách ďalej žalobkyňa cestou právneho zástupcu uvádza, že v prejednávanej veci je potrebné aplikovať všeobecné ustanovenia o náhrade škody, keď samotná výška škody, ktorá žalobkyni vznikla, zodpovedá rozdielu jej príjmu, ktorý dosahovala pred predmetnou škodovou udalosťou a príjmu, ktorý dosahuje v súčasnosti.

S poukazom na špeciálnu právnu úpravu obsiahnutú v napadnutom ustanovení Občianskeho zákonníka dospel súd prvej inštancie poukazujúc na právny princíp lex specialis derogat legi generali k jednoznačnému právnemu záveru, že všeobecnú úpravu zodpovednosti za škodu nemožno aplikovať, a to práve z toho dôvodu, že Občiansky zákonník obsahuje osobitné tj. špeciálne ustanovenie vzťahujúce sa práve k určeniu náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti. Nedokonalosť či neúplnosť právnej úpravy obsiahnutej v špeciálnom ustanovení nemožno podľa názoru súdu zhojiť aplikáciou právnej úpravy obsiahnutej vo všeobecnom ustanovení, a teda súd pri právnom posúdení tohto sporu musí vychádzať z úpravy uvedenej v napadnutom ustanovení.

Ústavný súd Slovenskej republiky nálezom PL.ÚS 10/2016-53 zo dňa 10.10.2019 konštatoval, že ustanovenie § 446 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších prepisov nie je v súlade s čl. 12 ods. 1 a čl 20 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky. Nález bol publikovaný v Zbierke zákonov dňa 30.01.2019.  

V ods. 133. odôvodnenia Ústavný súd nad rámec upriamil pozornosť zákonodarcu aj na ďalšie majetkové práva regulované v Občianskom zákonníku a prameniace v spôsobení ujmy na zdraví protiprávnym konaním a odporúčal zákonodarcovi riešiť uvedenú problematiku v duchu požiadaviek základného práva vlastniť majetok formulovaných v dôvodoch nálezu.

Okresný súd tiež poukázal na to, že Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky tč. pripravuje novelizáciu Občianskeho zákonníka, predmetom ktorej bude okrem iného tak novelizácia § 446 OZ ako aj § 447 OZ. Legislatívny proces sa v súčasnosti nachádza len v štádiu prvého čítania v Národnej rade Slovenskej republiky, tj. napadnuté ustanovenie je do dnešného dňa súčasťou právneho poriadku, na základe čoho tunajšiemu súdu nezostalo nič iné, ako podať tento návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov.

Celý návrh si prečítajte TU

Zdroj: ustavnysud.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1398

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: