Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti SR dnes prijalo preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu

najpravo.sk • 11.3. 2020, 17:38

​Ministerstvo spravodlivosti SR, ako aj súdy, prijali niekoľko preventívnych opatrení proti šíreniu korona vírusu a prenosného ochorenia COVID-19. Opatrenia platia do 23. marca 2020 a boli prijaté počas zasadnutia Krízového štábu (10. marca 2020) pod vedením jeho predsedu ministra spravodlivosti Gábora Gála, na ktorom sa zúčastnil aj zástupca Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo všetky plánované pracovné porady, školenia, zahraničné služobné cesty. Tuzemské pracovné cesty sa budú riešiť individuálne. Zároveň platí zákaz prijímať návštevy v priestoroch rezortu. Z opatrení takisto vyplýva, že zamestnanci, ktorí prejavujú príznaky choroby, sa musia zdržiavať doma. Podateľňa MS SR bude zabezpečená zdravotníckymi pomôckami a dezinfekčnými prostriedkami. Zamestnanci majú podľa nariadenia uprednostňovať elektronickú alebo telefonickú komunikáciu, osobná komunikácia je možná len vo výnimočných prípadoch, ktoré neznesú odklad.

Centrum právnej pomoci zatvorí svoje konzultačné strediská. Na webovej stránke ministerstva budú informovať o spôsobe kontaktu s konzultačnými strediskami.

Pohyb osôb v budovách a infocentrách

Opatrenia na ochranu zdravia platia aj pre súdy SR. Súdy majú obmedziť pohyb verejnosti vo svojich priestoroch. Budú dôsledne kontrolovať účel vstupu osôb do budovy.

Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže dostanú od vedenia súdov zoznam účastníkov konania a predvolaných osôb. Do priestorov súdu sa obmedzí vstup osobám, ktorých účasť na pojednávaniach a iných úkonov súdov nie je nevyhnutná.

Výnimka platí pre osoby, ktoré idú doručiť podanie do podateľne. Im však bude umožnený vstup len na nevyhnutný čas a do daných priestorov.

Informačné centrá súdov budú poskytovať informácie len elektronicky alebo telefonicky.

Pojednávania

Zároveň platí odporúčanie zvážiť uskutočnenie pojednávaní a iných úkonov súdov a prihliadať ma žiadosti o odročenie pojednávania zo zdravotných dôvodov, resp. z dôvodov súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19. Súdy tiež umožnia osobám pri účasti na pojednávaniach a iných úkonoch používať dezinfekčné prostriedky a ochranné pomôcky.

Okrem toho je nevyhnutné zabezpečiť pre všetkých zamestnancov súdov, ktorí prichádzajú do styku s verejnosťou, primerané dezinfekčné a ochranné pomôcky. Opatrenia pre súdy takisto platia do 23. marca 2020.

Zbor väzenskej a justičnej stráže

Preventívne opatrenia prijal aj Zbor väzenskej a justičnej stráže. Ako už informovali, platí zákaz návštev obvinených a odsúdených vo väzniciach až do odvolania. Všetkým vstupujúcim osobám do všetkých ústavov a zariadení merajú telesnú teplotu bezkontaktným teplomerom, pričom platí, že osobám s teplotou vyššou ako 37,5°C s príznakmi ochorenia COVID-19 alebo osobám, ktoré odmietnu meranie teploty, zamedzia vstupu do ústavu. V prípade orgánov činných v trestnom konaní, sudcov, obhajcom, advokátom či iných osôb poskytujúcich právnu pomoc sa zváži zamedzenie vstupu. V prípade povolenia poskytne ústav vstupujúcim rúško na tvár.

Centrum právnej pomoci

Centrum právnej pomoci bude z dôvodu preventívno-bezpečnostných opatrení proti šíreniu koronavírusu (COVID 19) v termíne od 10.03.2020, 12:00 hod. do 22.03.2020 pre verejnosť zatvorené.

O prípadnom predĺžení zatvorenia kancelárií a konzultačných pracovísk pre verejnosť po termíne 23.03.2020 bude centrum včas informovať.

V tomto období je možné Centrum právnej pomoci kontaktovať poštou, elektronicky prostredníctvom www.slovensko.sk resp. telefonicky cez Call centrum na t. č. 0650 105100.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 605

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: