Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

​Hľadajú sa súdni znalci v odbore extrémizmu. Aké podmienky musia splniť?

najpravo.sk • 23.1. 2017, 18:56

Od 1. januára 2017 je účinná novela trestných kódexov, ktorej cieľom je účinnejšie vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov.

Tak ako avizovalo Ministerstvo spravodlivosti SR, v nadväznosti na túto úpravu rozširuje sústavu znaleckých odborov a odvetví aj o osobitný znalecký odbor pre oblasť extrémizmu, keďže prax ukazuje, že aj jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu týchto trestných činov.

V prípade záujmu o vykonávanie znaleckej činnosti v tejto oblasti je možné na ministerstvo spravodlivosti zaslať žiadosť o zápis do zoznamu znalcov.

​Nový znalecký odbor „Spoločenské a humanitné vedy“ sa delí na dve odvetvia: „Politický extrémizmus“ a „Náboženský extrémizmus“.

Súdni znalci zapísaní v uvedenom odbore sa budú zaoberať charakteristikou skupín a hnutí, ktoré možno zaradiť pod pojem politický extrémizmus a pod pojem náboženský extrémizmus. Charakteristika spočíva predovšetkým v popise ideológie, cieľov a vonkajších prejavov jednotlivých extrémistických subjektov, ako napr. symboly, zástavy, odznaky, rovnošaty, heslá.

Súdni znalci zapísaní v odbore extrémizmu budú spolupracovať predovšetkým s orgánmi činnými v trestnom konaní a súdmi pri prešetrovaní trestných činov extrémizmu ako aj orgánmi verejnej moci pri prešetrovaní priestupkov extrémizmu.

Záujemcovia, ktorí sa chcú prihlásiť na odbornú skúšku potrebnú pre zápis do znaleckého odboru, môžu svoju žiadosť adresovať na:

Odbor znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej činnosti

Ministerstvo spravodlivosti SR

Župné námestie 13

813 11 Bratislava

Podmienky pre zápis do zoznamu znalcov

  • vzdelanie v odbore Spoločenské a humanitné vedy (napr. v politológii, sociológii, práve, histórii, religionistike);
  • úspešné absolvovanie odbornej skúšky znalca v odbore Spoločenské a humanitné vedy;
  • úspešné absolvovanie odborného minima v trvaní najmenej 30 hodín, ktoré zabezpečujú znalecké ústavy na to poverené ministerstvom;
  • vykonávanie praxe v odbore min. 7 rokov a zároveň aj ku dňu podania žiadosti. (Nemusí ísť o sústavne vykonávanú sedemročnú prax. Môže ísť o súhrn viacerých zamestnaní s tým, že aj ku dňu podania žiadosti je potrebné vykonávať prax v odbore);
  • bezúhonnosť a spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu.

„Veríme, že zriadenie uvedeného znaleckého odboru a zabezpečenie tzv. súdnych znalcov pre túto problematiku napomôže pri prešetrovaní a objasňovaní protiprávnych činov extrémizmu.“ uviedlo dnes na svojom webe Ministerstvo spravodlivosti SR

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1615

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: