Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Hľadá sa nový sudca do Žiliny

najpravo.sk • 12.4. 2012, 15:35

Predseda Okresného súdu Žilina JUDr. Jaroslav Macek dnes vyhlásil výberové konanie na obsadenie jedného voľného miesta sudcu.

Výberového konania sa môže zúčastniť právnik, ktorý najneskôr v posledný deň výberového konania dosiahne vek 30 rokov, má plnú spôsobilosť na právne úkony, je zdravotne spôsobilý na výkon funkcie sudcu, je bezúhonný a jeho morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu sudcu bude riadne vykonávať, má trvalý pobyt na území SR a zložil odbornú justičnú alebo inú započítateľnú skúšku (so súhlasom Súdnej rady SR môže minister spravodlivosti odpustiť vykonanie odbornej justičnej skúšky u toho, kto je preukázateľne vedeckou alebo inou významnou osobnosťou v odbore práva a najmenej 20 rokov je činný v právnickom povolaní).

Prihlášku do výberového konania spolu s požadovanými dokladmi je potrebné doručiť na Okresný súd Žilina do 2. mája 2012. Výberové konanie sa začne dňa 5. júna 2012 na Okresnom súde Žilina.

Zmeny vo výbere sudcov od 1. januára 2012

S účinnosťou od 1. januára 2012 sa zmenila štruktúra výberového konania, ktoré bude pozostávať z písomného testu, prípadovej štúdie, písomného vypracovania dvoch súdnych rozhodnutí, prekladu s cudzieho jazyka, psychologického posúdenia uchádzača a z ústnej časti. Novinkou je teda vypracovanie tzv. prípadovej štúdie. Prípadová štúdia obsahuje opis možnej, prípadne skutočnej situácie, ktorej písomné riešenie navrhne uchádzač. Pri vypracúvaní písomného riešenia prípadovej štúdie možno používať nekomentované znenia všeobecne záväzných právnych predpisov.

Vyhláškou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 483/2011 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o výberovom konaní na funkciu sudcu sa nanovo upravuje spôsob vykonania výberového konania a hodnotenie jednotlivých častí výberového konania.

Štruktúra výberového konania

  • písomný test, ktorým sa overujú odborné znalosti uchádzača z ústavného práva, trestného práva, správneho práva, medzinárodného práva, práva Európskej únie, občianskeho práva, obchodného práva a pracovného práva (60 otázok/45 minút, najviac 60 bodov, potrebných aspoň 36 bodov)
  • prípadová štúdia, ktorá obsahuje opis možnej, prípadne skutočnej situácie, ktorej písomné riešenie navrhne uchádzač, pričom môže používať nekomentované znenia všeobecne záväzných právnych predpisov (60 minút, najviac 30 bodov, potrebných aspoň 18 bodov)
  • písomné vypracovanie dvoch súdnych rozhodnutí, jedno z trestného práva a jedno z civilného práva (1 rozhodnutie/3 hodiny, za každé rozhodnutie najviac 20 bodov, potrebných aspoň 12 bodov za každé rozhodnutie).
  • preklad z cudzieho jazyka, a to buď z anglického, nemeckého alebo francúzskeho jazyka, pričom možno použiť prekladový slovník (60 minút, najviac 20 bodov, potrebných aspoň 12 bodov)
  • psychologické posúdenie (psychologický test a pohovor so psychológom) – len uchádzači, ktorí úspešne absolvovali všetky písomné časti
  • ústna časť (prezentácia uchádzača a zodpovedanie otázok členov výberovej komisie) – len uchádzači, ktorí úspešne absolvovali všetky písomné časti, najviac 60 bodov (12 bodov každý člen výberovej komisie), potrebných aspoň 36 bodov.

Novinkou pri výberových konaniach na pozíciu sudcu je aj povinnosť predsedu súdu vytvoriť podmienky pre účasť verejnosti na výberovom konaní. Ak možno očakávať, že verejnosť prejaví o zasadnutie väčší záujem, je predseda súdu povinný uskutočniť výberové konanie vo vhodnej miestnosti s prihliadnutím na rozsah predpokladaného záujmu i možnosti.

Predseda súdu je zároveň povinný zabezpečiť zverejnenie všetkých žiadostí o zaradenie do výberového konania, profesijných životopisov uchádzačov a ich motivačných listov na webovom sídle ministerstva, a to aspoň 30 dní pred konaním výberového konania. Do 20 dní od zverejnenia žiadostí podľa predchádzajúcej vety môže každý vzniesť odôvodnené výhrady voči uchádzačom; ministerstvo ich spolu so žiadosťami predloží výberovej komisii.

Uchádzač je povinný spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania predložiť písomné vyhlásenie, v ktorom uvedie zoznam jemu blízkych osôb, ktoré sú sudcami, zamestnancami súdov, ministerstva vrátane rozpočtových alebo príspevkových organizácií v pôsobnosti ministerstva alebo členmi výberovej komisie. Vyhlásenie sa zverejní spolu so žiadosťou o zaradenie do výberového konania.

Po skončení výberového konania vzniká povinnosť zabezpečiť zverejnenie zápisnice o priebehu výberového konania na internetovej stránke ministerstva do 24 hodín od ukončenia výberového konania.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto Okresného súdu Žilina: www.najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1135

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: