Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

EISi navrhlo konštruktívne riešenie káuz typu "Pohorelá"

Edmund Horváth • 10.6. 2012, 13:45

EISi pripravilo ako reakciu na stanovisko Ministerstva Kultúry SR krátky návrh novely Autorského zákona, ktorý má čo najelegantnejšie vyriešiť problém, ktorému čelila obec Pohorelá a obec Heľpa.

Znenie návrhu pritom v podstate prinavracia § 81 ods. 6 AZ len jeho pôvodný účel, keď upresňuje, že na použitie voľných diel (napr. ľudové piesne) sa nevzťahuje oznamovacia povinnosť, a teda ani sankcia vo forme domnienky povinnosti platiť pre prípad jej nedodržania. Oznamovacia povinnosť sa má totiž správne vzťahovať len na diela, ku ktorým ešte trvajú majetkové práva.

"Veríme, že § 81 ods. 6 AZ by sa takto mal vykladať už dnes s prihliadnutím na účel kolektívnej správy a zmysel predpokladanej sankcie. Keďže je však prax kolektívnych správcov diametrálne odlišná, navrhujeme krátke spresnenie zákona." uviedol Martin Husovec právnik a člen organizácie EISi.

Kompletný návrh bol ešte vo štvrtok večer zaslaný na Ministerstvo kultúry SR.

Paragrafové znenie, právne odôvodnenie pre MKSR a dôvodová správa je dostupná TU

EISi alebo European Information Society Institute je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá prienikom technológií, práva a informačnej spoločnosti. EISi sa podieľa na strategickej litigácií a pravidelne podáva amicus curiae podania pred súdmi v juristicky alebo spoločensky významných sporoch. EISi tiež slúži ako neuniverzitné centrum pre výskum internetového práva a práva duševného vlastníctva. Na požiadanie vykonávame odbornú prednáškovú alebo expertnú činnosť. EISi popri tom aktívne bojuje za ochranu práv a slobôd internetových užívateľov a poskytovateľov služieb. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3181

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: