Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Cenu ministerky spravodlivosti za prínos v oblasti ľudských práv získali Alexandra Bražinová a Lenka Škorpilová [in memoriam]

najpravo.sk • 14.12. 2020, 12:05

​Cena ministerky spravodlivosti za prínos v oblasti ľudských práv má tento rok dve laureátky. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková udelila cenu epidemiologičke Alexandre Bražinovej a Lenke Škorpilovej [in memoriam]. Cena ministerky spravodlivosti sa udeľuje pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý si pripomíname 10. decembra. 

Ľudské práva nie sú samozrejmosťou. Je mi cťou, že môžem vyzdvihnúť tých, ktorí ich chránia pre nás všetkých. Každým dňom čelíme útokom na ľudské práva, napríklad v podobe dezinformácií na sociálnych sieťach, ktoré zasahujú do ľudských práv, zasahujú do ľudskej dôstojnosti, sú plné nenávisti, neprávd a ohrozujú nás. Je dôležité, že tu máme ľudí, ktorí sa vedia postaviť a upozorniť na to. Alexandra Bražinová dnes zastáva úlohu strážcu hodnôt a upozorňuje na veci, na ktoré máme myslieť pri prijímaní opatrení súvisiacich s pandémiou. Lenku Škorpilovú som poznala ako človeka, ktorý celým svojím životom ukazoval, čo môže človek urobiť, ak chce chrániť ľudské práva a slobody,“ povedala pri oceňovaní ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Luciak dodal, že práve opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 nás prinútili uvedomiť si, aké citlivé môžu byť hranice toho, kam až môže siahnuť ruka štátu a štátnych orgánov a naopak – kam už by siahať nemala. „Prinútili nás uvedomiť si, že nakoniec sme to vždy my, ľudia, ktorí viac či menej viditeľne o týchto hraniciach premýšľame, stanovujeme ich, vynucujeme si ich dodržiavanie a trestáme ich nedodržiavanie. A že je preto nanajvýš potrebné či žiaduce, aby sme si v každej tejto situácii boli vedomí zraniteľnosti nás samých a tých druhých,“ pripomenul Michal Luciak počas ceremoniálu. 

 „Žijeme veľmi zvláštnu dobu, keď cenu za prínos v oblasti ľudských práv preberá epidemiologička. Ja si len robím svoju prácu a snažím sa ju robiť najlepšie, ako viem. Je to práca exaktná, založená na faktoch a dôkazoch, tak mi nedá, aby som občas aj verejne upozornila na situáciu,“ povedala laureátka ceny, epidemiologička Alexandra Bražinová, ktorá sa aktívne angažuje v prospech pacientskych práv a práv zraniteľných skupín. Pôsobí v oblasti epidemiológie duševných porúch, epidemiológie rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, epidemiológie úrazov. Je garantkou programov Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka, ktoré sú zamerané na rozvoj sociálnych a emocionálnych zručností u detí. Široká verejnosť vníma jej nasadenie pri boji proti pandémii COVID-19.

Lenka Škorpilová pracovala v UNICEF, Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva. Bola pri budovaní Centra právnej pomoci kde pretavovala do praxe princíp práva na prístup k právnej ochrane pre všetkých. Pôsobila aj na ministerstve spravodlivosti, kde  sa významne zasadila o posun súdneho systému smerom k transparentnosti a právu účastníka konania na informácie a na spravodlivý súdny proces. 

Medzinárodný deň ľudských práv si pripomíname na výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Tú prijalo Valné zhromaždenie OSN 10. decembra 1948. Hoci deklarácia ľudských práv nie je právne záväzný dokument, jej prijatím sa po ukončení 2. svetovej vojny členské štáty OSN zaviazali, že budú usilovať o všeobecné uznávanie a zachovávanie základných ľudských práv a slobôd.  

Cenu za významný prínos v oblasti ochrany a podpory ľudských práv odovzdáva minister spravodlivosti od roku 2015. Udeľuje sa expertom alebo občianskym aktivistom pôsobiacim v oblasti presadzovania ľudských práv, ako i bežným ľuďom, ktorí sa stali obeťou porušovania ľudských práv a svojím príbehom prispeli k zvýšeniu povedomia o význame ľudských práv v Slovenskej republike. Doteraz boli ocenení: organizácia Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), Andrej Bán, Branislav Mamojka, Michal Vašečka a Pavel Traubner.

Profily ocenených

U Alexandry Bražinovej sa spája dlhoročný osobný aj profesionálny záujem o ľudské práva, pričom prepája ľudskoprávny dôraz s oblasťou medicínskeho výskumu a vzdelávania. Aktívne sa angažuje v prospech pacientskych práv a práv zraniteľných skupín. 

Dlhé roky pôsobí v oblasti epidemiológie duševných porúch, epidemiológie rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, epidemiológie úrazov. Zaznamenáva viac ako 100 vedeckých prác v medzinárodnej databáze Web of Science. Je odbornou garantkou realizácie medzinárodného programu Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka na Slovensku – programov, ktoré sú zamerané na rozvoj sociálnych a emocionálnych zručností detí. Založila a vedie občianske združenie Zippy, ktoré koordinuje realizáciu projektov Zippyho kamaráti a Kamaráti Jabĺčka na Slovensku. 

Počas stále prebiehajúcej pandémie sa Alexandra Bražinová stala vzorom nasadenia v záujme ochrany práva na zdravie a zdravý život. Od začiatku epidémie pôsobí na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, vykonáva epidemiologické šetrenia pozitívnych, prácu na infolinke, koordinuje dobrovoľnícku skupinu medikov a medičiek. Predsedá Komisii krízového riadenia Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, vedie databázu pozitívnych študujúcich a zamestnaných osôb, vedie ich testovanie, komunikuje s vedením fakulty. Je členkou pracovnej skupiny ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu na prípravu manuálov pre všetky typy škôl pre manažment COVID-19 situácie, je členkou intervenčného tímu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý pomáha zvládať epidemiologickú situáciu v domovoch sociálnych služieb a v marginalizovaných komunitách. Je aj členkou Permanentného krízového štábu UK a členkou Ústredného krízového štábu UK. Vedie výskumný projekt podporený grantom APVV na zisťovanie rozsahu čírenia COVID-19 v spoločných domácnostiach a ohniskách.

Lenka Škorpilová pracovala v začala svoju kariéru v oblasti ochrany ľudských práv v UNICEF, neskôr nastúpila do Slovenského národného strediska pre ľudské práva. Pomáhala vybudovať Centrum právnej pomoci, kde pretavovala do praxe princíp práva na prístup k právnej ochrane pre všetkých. V neziskovom sektore – v Nadácii Integra sa venovala vzdelávaniu v oblasti ľudských práv. Neskôr pôsobila aj na Ministerstve spravodlivosti SR, kde sa významne zasadila o posun súdneho systému smerom k transparentnosti a právu účastníka konania na informácie a na spravodlivý súdny proces. Zomrela vo veku 37 rokov.

Zdroj: justice.gov.sk
Ilustračné foto: justice.gov.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 367

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: