Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké zmeny čakajú Zákonník práce?

Edmund Horváth • 21.3. 2011, 23:16

Do legislatívneho procesu bola predložená veľká novela Zákonníka práce.

Jej prijatie je odôvodňované hlavne tým, že sa vláda Slovenskej republiky zaviazala zaviesť pružnejšie pracovné vzťahy a motivovať zamestnávateľov k podpore pracovnej klímy zameranej na zosúladenie pracovných a rodičovských povinností, znižovať neprimerané náklady zamestnávateľov, upraviť postavenie a oprávnenia odborov tak, aby neboli privilegované a zvýhodňované na úkor zamestnávateľa, ale aj zamestnanca a zamestnaneckej rady a zvýšiť možnosť uzatvárania vzájomných dohôd medzi zamestnávateľmi a zamestnancami na riešenie operatívnych zmien pracovných podmienok.

Očakáva sa široká diskusia

Zásahov do platného Zákonníka práce sa plánuje skoro 120 a popri Zákonníku práce sa má novelizovať okrem iného aj Trestný zákon, Zákon o vysokých školách či Zákon o štátnej službe.

Niektoré plánované zmeny

  • Ako už odznelo vo viacerých médiách, novela Zákonníka práce s cieľom zvýšiť flexibilitu skončenia pracovného pomeru, mieni zaviesť výpovednú dobu v dĺžke jeden mesiac, avšak zároveň sa dĺžka výpovednej doby odstupňuje v závislosti od doby trvania pracovného pomeru u zamestnávateľa, aby sa zohľadnila zásluhovosť a investície, ktoré zamestnanec svojim nasadením po podniku vložil, uvádza ministerstvo v dôvodovej správe.
  • Novelou sa plánujú zaviesť aj tzv. konkurenčné doložky, ktoré doteraz neboli v Zákonníku práce upravené. Konkurenčná doložka znamená, že zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, nebude vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá by mala k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.
  • Nová právna úprava má umožniť zamestnávateľovi a zmestnancovi, aby sa dohodli, že ich celkové pružné pracovné obdobie bude zložené iba z voliteľného pracovného času alebo že základný pracovný čas sa bude uplatňovať len v niektoré pracovné dni.
  • Zmeny sa majú dotknúť aj dovolenky. Novela plánuje zaviesť znenie, podľa ktorého dovolenka vo výmere najmenej päť týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši 33 rokov veku. Táto zmena sa však plánuje zaviesť z dôvodu, aby sa odbremenili zamestnanci od dokazovania odpracovaných rokov.

Prezrite si zmeny a ich odôvodnenie podrobnejšie

Zmien, ktoré novela plánuje zaviesť je však veľké množstvo. Portál najprávo.sk vám umožní kompletne si prezrieť navrhované zmeny ako aj ich odôvodnenie.

Návrh novely Zákonníka práce predložený na pripomienkové konanie nájdete TU.

Dôvodovú správu (odôvodnenie navrhovaných zmien) vo všeobecnej rovine nájdete TU.

Dôvodovú správu (odôvodnenie navrhovaných zmien) ku jednotlivým bodom novely nájdete TU.

Pripomienky k navrhovanej novele môže vzniesť každý občan a každý podnikateľ

Portál právnych predpisov Ministerstva spravodlivosti umožňuje dávať vecné pripomienky k navrhovanej novele Zákonníka práce každému. Podmienkou je iba registrácia na Portáli právnych predpisov. 

Registrovať sa môžete TU.

Ako sa novela pripravovala

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej internetovej stránke priebežne informovalo o priebehu pripravovania novely a udalostiach súvisiacich s touto novelou.

3. 2. 2011 Pracovný návrh novely a stanovenie priorít

22. 2. 2011 Rozhovory s podnikateľmi a lekármi

28. 2. 2011 Nadčasy a pracovná pohotovosť ako téma ďalších rozhovorov

3. 3. 2011 Rokovanie s generálnym riaditeľom Medzinárodnej organizácie práce

8. 3. 2011 Komparácia s legislatívami ostatných štátov Európskej únie

8. 3. 2011 Ponuka ministerstva práce pripomienkovať Zákonník práce a návod ako tak urobiť

9. 3. 2011 Zákonník práce myslí aj na rodičov

10. 3. 2011 Rozšírenie možnosti kolektívneho vyjednávania 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2574

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: