Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Miroslav Paller sa stal prezidentom Slovenskej komory exekútorov

najpravo.sk • 4.5. 2022, 09:21

Prezídium Slovenskej komory exekútorov na svojom zasadnutí dňa 28. apríla zvolilo Miroslava Pallera za prezidenta Slovenskej komory exekútorov. Členov prezídia pred voľbou prezidenta zvolil najvyšší orgán komory, a to Konferencia exekútorov. Miroslav Paller sa stal prezidentom Slovenskej komory exekútorov po štvrtý raz.

 

JUDr. Ing. Miroslav Paller je súdnym exekútorom od roku 2000. Je prvým prezidentom Slovenskej komory exekútorov, ktorý trikrát po sebe obhájil mandát prezidenta komory. Počas predchádzajúceho pôsobenia na tejto pozícii zaviedol aj program Bližšie k ľuďom, ktorý je zameraný na spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť exekútorov pri ich činnosti. Jeho súčasťou je aj bezplatná poradňa pre občanov v exekúcii.

 

Do funkcie viceprezidenta zvolilo prezídium Branislava Plška. Zmeny nastali aj v zložení prezídia, pričom v prezídiu ostalo šesť pôvodných členov a konferencia zvolila troch nových členov. Prezident si dal za prioritu zlepšiť vymožiteľnosť práva, rozšíriť kompetencie exekútorov a zlepšiť podmienky pre ekonomické prežitie exekútorských úradov.

 

„Pre zlepšenie vymožiteľnosti práva je mimoriadne dôležité zastaviť trend z posledných rokov, kedy všetky kroky v exekučnej legislatíve boli jednostranne zamerané v prospech dlžníkov a v neprospech veriteľov. Dnešná náročná doba môže veľmi ľahko spôsobiť, že najmä zo sociálne slabých skupín veriteľov sa razom stanú nové skupiny dlžníkov, pretože sa nebudú vedieť domôcť svojich súdom uznaných pohľadávok,“ upozornil Miroslav Paller.

 

Novozvolený prezident súčasne upozornil na to, rozšírenie kompetencií exekútorov je nutné, keďže počet súdnych exekútorov klesá. Zároveň poukázal na to, že medzinárodné organizácie odporúčajú sústrediť vymáhanie v rukách jedného orgánu verejnej moci, pričom trend na Slovensku je presne opačný.

 

Ďalšie zmeny, ktoré sa novozvolený prezident bude snažiť presadiť, sa týkajú spravodlivého odmeňovania súdnych exekútorov za vykonanú prácu. Súčasná vyhláška o odmeňovaní exekútorov je stará päť rokov a neprešla žiadnymi úpravami. V nadväznosti na súčasné zvyšovanie cien práce a nákladov súdnych exekútorov je nutné zreálniť aj odmenu za odvedenú prácu.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov

Foto: pexels.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 279

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: