Pondelok, 27. máj 2024 | meniny má Iveta , zajtra Viliam
Predplatné
Pondelok, 27. máj 2024 | meniny má Iveta , zajtra Viliam
TlačPoštaZväčšiZmenši

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

najpravo.sk • 15.10. 2014, 17:46

Tkáč, J. - Griga, M.: Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov, Wolters Kluwer, 2014, 162 strán, mäkká väzba

V súvislosti s novým zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov tak odborná, ako aj laická verejnosť relatívne hlasno reagovala na nové inštitúty nového zákona. Práve táto reakcia priviedla zostaviteľov publikácie k myšlienke zosumarizovať relevantné rozhodnutia týkajúce sa problematiky osobných údajov.

V predkladanej publikácii čitateľ nájde príslušnú judikatúru Súdneho dvora Európskej únie, Európskeho súdu pre ľudské práva, Najvyššieho súdu ČR a Ústavného súdu ČR, ako aj Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR. Z registra rozhodnutí nachádzajúceho sa v závere publikácie je však zrejmé, že väčšinu rozhodnutí tvoria rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, a to konkrétne 18 rozhodnutí.

Je IP adresa užívateľa verejnej telekomunikačnej siete osobným údajom? Môže byť za určitých podmienok osobným údajom aj tzv. dynamická IP adresa? Je poskytovateľ internetových služieb povinný poskytnúť orgánom autorskej ochrany informácie o identite účastníka, ktorému bola pridelená určitá IP adresa? Sú osobnými údajmi údaje o výške príjmu, záznamy o pracovnom čase pracovníka, informácie o dĺžke praxe štátneho zamestnanca, či údaje o jeho služobných cestách alebo o práceneschopnosti zamestnanca? Týka sa súkromia fyzickej osoby informácia o skutočnosti, či príslušník Policajného zboru bol disciplinárne stíhaný? Môže sa prevádzkovateľ vyviniť z povinnosti zlikvidovať osobné údaje po splnení účelu spracovania z dôvodu chýbajúcich technických kapacít prevádzkovateľa? To je len zlomok otázok, na ktoré poskytujú odpoveď rozhodnutia zosumarizované v recenzovanej publikácii. Publikácia tiež obsahuje aktuálne rozhodnutie Ústavného súdu SR z roku 2014 týkajúce sa ochrany súkromia účastníka súdneho konania, zaujme aj rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu ČR analyzujúce problematiku používania rodného čísla v žalobnom návrhu ako aj rozhodnutie tohto súdu týkajúce sa problematiky používania kamerových systémov. Zostavitelia neopomenuli ani na zaradenie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ týkajúceho sa práva „byť zabudnutý“.

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

Publikácia je určená širokej odbornej právnickej verejnosti, ale najmä tým, ktorí pri výkone svojej pracovnej činnosti nakladajú s osobnými údajmi (personalisti, zamestnanci bánk, štátni úradníci...). Zároveň musíme dodať, že problematika ochrany osobných údajov súvisí s aplikáciou mnohých iných právnych predpisov, napríklad zákona o slobodnom prístupe k informáciám, Zákonníka práce, Občianskeho súdneho poriadku, atď., preto je okruh osôb, ktorým môže publikácia v praxi napomôcť, pomerne široký.

Autori v predslove citujú staré latinské príslovie „Abundans cautela non nocet“ (Priveľká obozretnosť neškodí), ktoré je viac ako aktuálne v problematike ochrany osobných údajov. Zverejnenie osobných údajov v súčasných elektronických časoch môže mať nedozierne neodstrániteľné následky.

Recenzovanú publikáciu si môžete zakúpiť TU.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3039

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: