TlačPoštaZväčšiZmenši

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

22.9. 2014, 12:05 |  najpravo.sk

Tkáč, J. - Griga, M.: Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov, Wolters Kluwer, 2014, 162 strán, mäkká väzba

V súvislosti s novým zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov tak odborná, ako aj laická verejnosť relatívne hlasno reagovala na nové inštitúty nového zákona. Práve táto reakcia priviedla zostaviteľov publikácie k myšlienke zosumarizovať relevantné rozhodnutia týkajúce sa problematiky osobných údajov.

V predkladanej publikácii čitateľ nájde príslušnú judikatúru Súdneho dvora Európskej únie, Európskeho súdu pre ľudské práva, Najvyššieho súdu ČR a Ústavného súdu ČR, ako aj Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR. Z registra rozhodnutí nachádzajúceho sa v závere publikácie je však zrejmé, že väčšinu rozhodnutí tvoria rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, a to konkrétne 18 rozhodnutí.

Je IP adresa užívateľa verejnej telekomunikačnej siete osobným údajom? Môže byť za určitých podmienok osobným údajom aj tzv. dynamická IP adresa? Je poskytovateľ internetových služieb povinný poskytnúť orgánom autorskej ochrany informácie o identite účastníka, ktorému bola pridelená určitá IP adresa? Sú osobnými údajmi údaje o výške príjmu, záznamy o pracovnom čase pracovníka, informácie o dĺžke praxe štátneho zamestnanca, či údaje o jeho služobných cestách alebo o práceneschopnosti zamestnanca? Týka sa súkromia fyzickej osoby informácia o skutočnosti, či príslušník Policajného zboru bol disciplinárne stíhaný? Môže sa prevádzkovateľ vyviniť z povinnosti zlikvidovať osobné údaje po splnení účelu spracovania z dôvodu chýbajúcich technických kapacít prevádzkovateľa? To je len zlomok otázok, na ktoré poskytujú odpoveď rozhodnutia zosumarizované v recenzovanej publikácii. Publikácia tiež obsahuje aktuálne rozhodnutie Ústavného súdu SR z roku 2014 týkajúce sa ochrany súkromia účastníka súdneho konania, zaujme aj rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu ČR analyzujúce problematiku používania rodného čísla v žalobnom návrhu ako aj rozhodnutie tohto súdu týkajúce sa problematiky používania kamerových systémov. Zostavitelia neopomenuli ani na zaradenie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ týkajúceho sa práva „byť zabudnutý“.

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

Publikácia je určená širokej odbornej právnickej verejnosti, ale najmä tým, ktorí pri výkone svojej pracovnej činnosti nakladajú s osobnými údajmi (personalisti, zamestnanci bánk, štátni úradníci...). Zároveň musíme dodať, že problematika ochrany osobných údajov súvisí s aplikáciou mnohých iných právnych predpisov, napríklad zákona o slobodnom prístupe k informáciám, Zákonníka práce, Občianskeho súdneho poriadku, atď., preto je okruh osôb, ktorým môže publikácia v praxi napomôcť, pomerne široký.

Autori v predslove citujú staré latinské príslovie „Abundans cautela non nocet“ (Priveľká obozretnosť neškodí), ktoré je viac ako aktuálne v problematike ochrany osobných údajov. Zverejnenie osobných údajov v súčasných elektronických časoch môže mať nedozierne neodstrániteľné následky.

Recenzovanú publikáciu si môžete zakúpiť TU.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1347
FacebookVybrali SMETwitterDeliciousLinkedIn

Zobraziť všetky Nové v judikatúre

CSP: Pasivita žalovaného a interpretácia § 151 CSP

I. Pasivita žalovaného v konaní nemôže mať za následok (aplikáciou § 151 ods. 1 a 2 CSP) povinnosť všeobecného súdu priznať akýkoľvek ...

CSP: Následky nezaplatenia preddavku na trovy dôkazu

Právnym následkom nesplnenia povinnosti zložiť preddavok na trovy dôkazu vyplývajúcej z právoplatného rozhodnutia všeobecného súdu je ...

Účinky insolvenčného konania na prebiehajúce súdne konanie v inom štáte

Insolvenčné konania sa riadia právom členského štátu, na území ktorého sa toto insolvenčné konanie začalo (lex fori concursus). Týmto ...

Platnosť rozhodcovskej doložky pri spotrebiteľskej zmluve

Pre platnosť rozhodcovskej zmluvnej doložky v spotrebiteľských veciach sa vyžaduje, aby mal spotrebiteľ možnosť vyjadriť s ňou pri ...

Zaujímavé odkazy

Hľadanie poisťovateľa podľa EČVhttp://www.skp.sk/#xl_xr_page_vyhladanie%20poistvozidla

S nárokom na poistné plnenie sa obráťte na zobrazeného poisťovateľa

Online zmluvyhttp://www.onlinezmluvy.sk/

Vzory zmlúv a všetko k nim na jednom mieste.

Digitálna parlamentná knižnicahttp://www.nrsr.sk/dl/

Spoločná česko-slovenská digitálna parlamentná knižnica je elektronická forma úplných ...

Rozhodnutia všeobecných súdov Slovenskej republikyhttps://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/zoznam/rozhodnutie

Zverejňované rozhodnutia slovenských súdov.

Rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republikyhttps://www.ustavnysud.sk/vyhladavanie-rozhodnuti#!DmsSearchView

Vyhľadávanie rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky

Vyhľadanie nehnuteľností konkrétnej osobyhttps://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladavanieVlastnikFormInit.do

Vyhľadanie nehnuteľností osoby podľa priezviska a mena osoby.

Registre

Vyhľadávanie v Obchodnom vestníkuhttps://www.justice.gov.sk/PortalApp/ObchodnyVestnik/Formular/FormulareZverejnene.aspx

Vyhľadávanie v Obchodnom vestníku

Notársky centrálny register záložných právhttp://www.notar.sk/%C3%9Avod/Not%C3%A1rskecentr%C3%A1lneregistre/Z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%A9pr%C3%A1va.aspx

Vyhľadajte si záložcu, veriteľa alebo záloh v Notárskom centrálnom registri záložných ...

Štatistický register organizáciíhttp://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/Databases/register_organizacii/!ut/p/b1/jY_BDoIwEEQ_qYMtFo-LkVJDGosWoRfTgzEYAQ_G7xeJV9G9TfLeTJZ5VjPfh2d7CY926MPtnf3yRNbafVFVUNUig-aRgnEOyOQINCOAL0eYfCt1kqYRITHlBvpAO1VuRQQRf_wZ4K_9taJcyAJIChVDU-7KleUcxH_5R-YnZK5hAmZeNPnQndm9c67GVbwAlOWrBg!!/dl4/d5/L2dJQSEvUUt3QS80SmtFL1o2X1ZMUDhCQjFBMDgxVjcwSUZTUTRRVU0xR1E1/

Register obsahuje registračné údaje o ekonomických subjektoch a vedie ho Štatistický úrad SR.

Obchodný registerhttp://www.orsr.sk/

Obchodný register je verejný zoznam, do ktorého sa zapisujú zákonom stanovené údaje ...

Živnostenský registerhttp://www.zrsr.sk/

Živnostenský register tvorí súbor určených údajov o podnikateľoch. Údaje do registra ...

Register stratených a odcudzených dokladovhttp://www.minv.sk/?stratene-a-odcudzene-doklady

Overte si, či sa vám niekto nepreukázal strateným alebo odcudzeným dokladom inej osoby.

Čítali sme

Ministerstvo spravodlivosti trvá na tom, že sa do konca roka presťahujehttps://domov.sme.sk/c/22212237/ministerstvo-spravodlivosti-trva-na-tom-ze-sa-do-konca-roka-prestahuje.html

Rezort stále sídli v jednej budove s Najvyšším súdom.

Dlžníci v Česku by firmám mali platiť za spracovanie exekúciíhttps://www.teraz.sk/ekonomika/dlznici-v-cesku-by-firmam-mali-plati/418523-clanok.html

V súčasnosti musia totiž firmy pri každom zamestnancovi s exekúciou počítať výšku ...

Stovky přebytečných zákonů: vláda projedná jejich konechttps://www.tyden.cz/rubriky/domaci/stovky-prebytecnych-zakonu-vlada-projedna-jejich-konec_532143.html

Zrušení stovek nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice formálně ...

Via Iuris sa obáva, že vyhlásenie chránených území bude trvať dlhohttp://www.teraz.sk/slovensko/via-iuris-sa-obava-ze-vyhlasenie-chr/418385-clanok.html

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny bola schválená parlamentom 11. septembra.

Sopoliga: Odsudzujeme výzvy na zabránenie výkonu funkcie istým sudcomhttp://www.teraz.sk/slovensko/sopoliga-odsudzujeme-vyzvy-na-zabrane/418313-clanok.html

Združenie sudcov Slovenska považuje výzvy na zabránenie sudcom vo výkone funkcie za ...

Spôsob zaisťovania majetku by sa mal upraviťhttp://www.teraz.sk/slovensko/sposob-zaistovania-majetku-by-sa-mal-u/418306-clanok.html

Právnou úpravou by sa tiež definovalo, aký majetok je možné zaisťovať.

Nové časopisy

Bulletin slovenskej advokácie 7-8/2019

Bulletin slovenskej advokácie 7-8/2019

Recenzovaný časopis pre právnu vedu a prax vydávaný Slovenskou advokátskou komorou.

Justičná revue 6-7/2019

Justičná revue 6-7/2019

Časopis pre právnu prax.

Verejné obstarávanie – právo a prax 3/2019

Verejné obstarávanie – právo a prax 3/2019

Dvojmesačník plný odborných informácií monitoruje aktuálne dianie v oblasti verejného ...

Justičná revue 5/2019

Justičná revue 5/2019

Časopis pre právnu prax.

STUDIA IURIDICA Cassoviensia 1/2019

STUDIA IURIDICA Cassoviensia 1/2019

Elektronický vedecký časopis vydávaný Právnickou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v ...

Bulletin slovenskej advokácie 6/2019

Bulletin slovenskej advokácie 6/2019

Recenzovaný časopis pre právnu vedu a prax vydávaný Slovenskou advokátskou komorou.

PoUtStŠtPiSoNe
: