TlačPoštaZväčšiZmenši

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

22.9. 2014, 12:05 |  najpravo.sk

Tkáč, J. - Griga, M.: Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov, Wolters Kluwer, 2014, 162 strán, mäkká väzba

V súvislosti s novým zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov tak odborná, ako aj laická verejnosť relatívne hlasno reagovala na nové inštitúty nového zákona. Práve táto reakcia priviedla zostaviteľov publikácie k myšlienke zosumarizovať relevantné rozhodnutia týkajúce sa problematiky osobných údajov.

V predkladanej publikácii čitateľ nájde príslušnú judikatúru Súdneho dvora Európskej únie, Európskeho súdu pre ľudské práva, Najvyššieho súdu ČR a Ústavného súdu ČR, ako aj Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR. Z registra rozhodnutí nachádzajúceho sa v závere publikácie je však zrejmé, že väčšinu rozhodnutí tvoria rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, a to konkrétne 18 rozhodnutí.

Je IP adresa užívateľa verejnej telekomunikačnej siete osobným údajom? Môže byť za určitých podmienok osobným údajom aj tzv. dynamická IP adresa? Je poskytovateľ internetových služieb povinný poskytnúť orgánom autorskej ochrany informácie o identite účastníka, ktorému bola pridelená určitá IP adresa? Sú osobnými údajmi údaje o výške príjmu, záznamy o pracovnom čase pracovníka, informácie o dĺžke praxe štátneho zamestnanca, či údaje o jeho služobných cestách alebo o práceneschopnosti zamestnanca? Týka sa súkromia fyzickej osoby informácia o skutočnosti, či príslušník Policajného zboru bol disciplinárne stíhaný? Môže sa prevádzkovateľ vyviniť z povinnosti zlikvidovať osobné údaje po splnení účelu spracovania z dôvodu chýbajúcich technických kapacít prevádzkovateľa? To je len zlomok otázok, na ktoré poskytujú odpoveď rozhodnutia zosumarizované v recenzovanej publikácii. Publikácia tiež obsahuje aktuálne rozhodnutie Ústavného súdu SR z roku 2014 týkajúce sa ochrany súkromia účastníka súdneho konania, zaujme aj rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu ČR analyzujúce problematiku používania rodného čísla v žalobnom návrhu ako aj rozhodnutie tohto súdu týkajúce sa problematiky používania kamerových systémov. Zostavitelia neopomenuli ani na zaradenie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ týkajúceho sa práva „byť zabudnutý“.

Judikatúra vo veciach ochrany osobných údajov

Publikácia je určená širokej odbornej právnickej verejnosti, ale najmä tým, ktorí pri výkone svojej pracovnej činnosti nakladajú s osobnými údajmi (personalisti, zamestnanci bánk, štátni úradníci...). Zároveň musíme dodať, že problematika ochrany osobných údajov súvisí s aplikáciou mnohých iných právnych predpisov, napríklad zákona o slobodnom prístupe k informáciám, Zákonníka práce, Občianskeho súdneho poriadku, atď., preto je okruh osôb, ktorým môže publikácia v praxi napomôcť, pomerne široký.

Autori v predslove citujú staré latinské príslovie „Abundans cautela non nocet“ (Priveľká obozretnosť neškodí), ktoré je viac ako aktuálne v problematike ochrany osobných údajov. Zverejnenie osobných údajov v súčasných elektronických časoch môže mať nedozierne neodstrániteľné následky.

Recenzovanú publikáciu si môžete zakúpiť TU.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1283
FacebookVybrali SMETwitterDeliciousLinkedIn

Zobraziť všetky Nové v judikatúre

NEODKLADNÉ OPATRENIA: Následky nedoručenia vyjadrenia k odvolaniu

Aj keď úprava rozhodovania o neodkladných opatreniach vykazuje oproti úprave civilného procesu vo všeobecnosti určité špecifiká a ...

DOBROVOĽNÉ DRAŽBY: Vzdialenosť miesta konania dražby od miesta draženej nehnuteľnosti

Samotná vzdialenosť miesta konania dražby od miesta draženej nehnuteľnosti nemusí byť vždy dôvodom vyslovenia neplatnosti dražby, ale ...

Hmotnoprávny vzťah po rozsudku ukladajúcom povinnosť vypratať byt po zabezpečení bytovej náhrady

Konštitutívnym rozsudkom súdu, ktorým sa privoľuje k výpovedi z nájmu bytu a ukladá žalovanému povinnosť byt vypratať po zabezpečení ...

CSP: Fikcia doručenia pri doručovaní na doručovaciu adresu uvedenú stranou sporu

Z dikcie ustanovenia § 106 CSP vyplýva, že oznámenie inej adresy na doručovanie zásielok je v plnej dispozícii adresáta. Na takto adresátom ...

Zaujímavé odkazy

Hľadanie poisťovateľa podľa EČVhttp://www.skp.sk/#xl_xr_page_vyhladanie%20poistvozidla

S nárokom na poistné plnenie sa obráťte na zobrazeného poisťovateľa

Online zmluvyhttp://www.onlinezmluvy.sk/

Vzory zmlúv a všetko k nim na jednom mieste.

Digitálna parlamentná knižnicahttp://www.nrsr.sk/dl/

Spoločná česko-slovenská digitálna parlamentná knižnica je elektronická forma úplných ...

Rozhodnutia všeobecných súdov Slovenskej republikyhttps://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/zoznam/rozhodnutie

Zverejňované rozhodnutia slovenských súdov.

Rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republikyhttps://www.ustavnysud.sk/vyhladavanie-rozhodnuti#!DmsSearchView

Vyhľadávanie rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky

Vyhľadanie nehnuteľností konkrétnej osobyhttps://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladavanieVlastnikFormInit.do

Vyhľadanie nehnuteľností osoby podľa priezviska a mena osoby.

Registre

Vyhľadávanie v Obchodnom vestníkuhttps://www.justice.gov.sk/PortalApp/ObchodnyVestnik/Formular/FormulareZverejnene.aspx

Vyhľadávanie v Obchodnom vestníku

Notársky centrálny register záložných právhttp://www.notar.sk/%C3%9Avod/Not%C3%A1rskecentr%C3%A1lneregistre/Z%C3%A1lo%C5%BEn%C3%A9pr%C3%A1va.aspx

Vyhľadajte si záložcu, veriteľa alebo záloh v Notárskom centrálnom registri záložných ...

Štatistický register organizáciíhttp://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/Databases/register_organizacii/!ut/p/b1/jY_BDoIwEEQ_qYMtFo-LkVJDGosWoRfTgzEYAQ_G7xeJV9G9TfLeTJZ5VjPfh2d7CY926MPtnf3yRNbafVFVUNUig-aRgnEOyOQINCOAL0eYfCt1kqYRITHlBvpAO1VuRQQRf_wZ4K_9taJcyAJIChVDU-7KleUcxH_5R-YnZK5hAmZeNPnQndm9c67GVbwAlOWrBg!!/dl4/d5/L2dJQSEvUUt3QS80SmtFL1o2X1ZMUDhCQjFBMDgxVjcwSUZTUTRRVU0xR1E1/

Register obsahuje registračné údaje o ekonomických subjektoch a vedie ho Štatistický úrad SR.

Obchodný registerhttp://www.orsr.sk/

Obchodný register je verejný zoznam, do ktorého sa zapisujú zákonom stanovené údaje ...

Živnostenský registerhttp://www.zrsr.sk/

Živnostenský register tvorí súbor určených údajov o podnikateľoch. Údaje do registra ...

Register stratených a odcudzených dokladovhttp://www.minv.sk/?stratene-a-odcudzene-doklady

Overte si, či sa vám niekto nepreukázal strateným alebo odcudzeným dokladom inej osoby.

Čítali sme

Trestnoprávna imunita prezidenta SR sa neobmedzíhttp://www.teraz.sk/slovensko/nrsr-trestnopravna-imunita-prezidenta/403920-clanok.html

Trestnoprávna imunita prezidenta SR sa neobmedzí výlučne na výroky prednesené počas výkonu ...

Komora exekútorov: Zastavenie starých exekúcii povzbudí špekulantovhttp://www.teraz.sk/slovensko/komora-exekutorov-zastavenie-starych/403825-clanok.html

Zastavenie starých exekúcií, ktoré v stredu odobril parlament, môže povzbudiť špekulantov, ...

Pracujúcim má rodičovský príspevok vzrásť na 370 eurhttp://www.teraz.sk/slovensko/pracujucim-ma-rodicovsky-prispevok/403813-clanok.html

Rodičovský príspevok by mal od budúceho roka vzrásť.

Dočasne absentujúceho sudcu bude na súde zastupovať hosťujúci sudcahttp://www.teraz.sk/slovensko/docasne-absentujuceho-sudcu-bude-na-s/403801-clanok.html

Podľa ministerstva sú súdy v praxi konfrontované so situáciami, keď dočasný výpadok ...

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončiahttp://www.teraz.sk/slovensko/stare-exekucie-zacate-pred-1-april/403794-clanok.html

Návrhom zákona chce ministerstvo poskytnúť aj pomoc občanom voči ktorým sú dlhodobo vedené ...

Počet dopytov od exekútorov smerom k Sociálnej poisťovni neklesáhttp://www.teraz.sk/ekonomika/pocet-dopytov-od-exekutorov-smerom-k-s/403893-clanok.html

Sociálna poisťovňa je zo zákona povinná poskytovať služby exekútorom.

Nové časopisy

Bulletin slovenskej advokácie 5/2019

Bulletin slovenskej advokácie 5/2019

Časopis Slovenskej advokátskej komory.

Justičná revue 4/2019

Justičná revue 4/2019

Časopis pre právnu prax.

Bulletin slovenskej advokácie 4/2019

Bulletin slovenskej advokácie 4/2019

Časopis Slovenskej advokátskej komory.

Súkromné právo 2/2019

Súkromné právo 2/2019

Recenzovaný časopis zameraný na otázky aplikačnej praxe.

Zo súdnej praxe 2/2019

Zo súdnej praxe 2/2019

Vždy aktuálne informácie z jurisdikcie vrcholových súdov SR.

Verejné obstarávanie – právo a prax 2/2019

Verejné obstarávanie – právo a prax 2/2019

Dvojmesačník plný odborných informácií monitoruje aktuálne dianie v oblasti verejného ...

PoUtStŠtPiSoNe
: