Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši
Číslo:

Justičná revue 12/2010

Admin 3 • 3.5. 2014, 13:30

Obsah Justičnej revue č.12/10
Štúdia
ERDŐSOVÁ, A.:
Vymožiteľnosť práva v kontexte rozhodovacej činnosti Súdneho dvora Európskej Únie a Európskeho súdu pre ľudské práva;
(Law Enforcement in the context of the Decision-making process of the Court of Justice of the European Union)
Štúdia pojednáva o viacerých aspektoch vymožiteľnosti práva v komparácii vynútiteľnosti rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva. Zdôrazňuje zásadu subsidiarity – spoločný znak nadnárodnej jurisdikcie, ako aj povinnosť plnenia viacerých zmluvných záväzkov v intenciách Lisabonskej zmluvy a Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv.
[strana 1283]
Články
ĽALÍK, T.:
Interpretácia ústavy a úloha ústavného súdu;
(Interpretation of Constitution and the role of the Constitutional Court)
Interpretácii práva sa na Slovensku venuje len minimálne pozornosť, pritom ide o najvýznamnejšiu oblasť práce sudcu pri aplikácii textu práva. Interpretácia ústavy je ešte dôležitejšia v porovnaní s inými právnymi textami, keďže ide o základný zákon, od ktorého sa odvíjajú všetky ďalšie vzťahy v právnom štáte. V tomto príspevku sme sa zamerali na možnosti a metódy interpretácie, ktoré ústavný text ponúka. Rovnako cieľom práce je aj bližšie predstaviť optimálnu úlohu a miesto ústavného súdu pri uskutočňovaní tejto činnosti.
[strana 1307]
KANOŠ, P.:
Reálnosť skrátenia a realita flexibility pracovného času;
(Reality of Shortening and Actuality of a Flexibility of Working Time)
Doba odpočinku je určená na regeneráciu síl zamestnancov a ich osobnostný rozvoj. Jej dĺžka je často považovaná za jeden z parametrov kvality života. Napriek medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky o postupnom skracovaní pracovného času a aktuálnym štatistickým ukazovateľom sa viac diskutuje o jeho flexibilizácii. V podmienkach strnulého pracovného trhu, v spojení s tradičným slovenským konzervativizmom, sa tento proces prejavuje, na dnešné pomery a potreby, dosť v obmedzenej miere. Nepochybne však prináša výhody obom stranám pracovnoprávnych vzťahov – širšie možnosti využitia pracovnej sily a väčší priestor na zosúladenie pracovného a osobného života.
[strana 1319]
KOTRECOVÁ, A. – MAJIRSKÝ, V. – ŠTEVČEK, M.:
Upustenie od exekúcie – základné teoretické a aplikačné otázky;
(Waiver of Execution – Basic Theoretical and Application Questions)
V predkladanom príspevku sa autori venujú podrobnej analýze inštitútu upustenia od exekúcie podľa ust. § 46 Exekučného poriadku. V súvislosti s predmetným inštitútom vznikajú v praxi reálne problémy. Autori sa pokúšajú podrobne rozobrať jednotlivé otázky a navrhnúť niektoré konkrétne riešenia. Zároveň poukazujú na to, že vzhľadom na právnu neistotu, ktorú súčasné znenie ustanovenia vyvoláva, bude, de lege ferenda, nevyhnutná novelizácia.
[strana 1325]
MENCEROVÁ, I.:
Zásada subsidiarity trestnej represie a trestný čin „odloženie dieťaťa“;
(Criminal Retaliation Subsidiarity Principle and Criminal Offence of Exposure of a Child)
Autorka článku sa zamýšľa, či v prípade zavedenia trestného činu „odloženie dieťaťa“ do Trestného zákona bola rešpektovaná jedna zo základných zásad trestného práva – zásada subsidiarity trestnej represie, a či pri zabezpečení ústavou garantovaného práva dieťaťa na rodičovskú starostlivosť je trestné právo používané ako prostriedok ultima ratio. Autorka poukazuje na neprimeranú prísnosť zákona a obmedzené možnosti trestnej represie pri zabezpečení práva dieťaťa na rodičovskú starostlivosť.
[strana 1332]
Zo zahraničia
MAREK, K.:
Závazkové vztahy v mezinárodním obchodu v obchodním zákoníku;
Příspěvek pojednává o zvláštních ustanoveních pro závazkové vztahy v mezinárodním obchodu, které upravuje hlava III. třetí části obchodního zákoníku. Ustanovení této hlavy se použijí vedle ostatních ustanovení obchodního zákoníku na obchodní závazkové vztahy, na jejichž vzniku se podílí alespoň jeden účastník, který má sídlo nebo místo podnikání, popř. bydliště na území jiného státu než ostatní účastníci, jestliže se tyto vztahy řídí českým právním řádem, resp. podle slovenského obchodního zákoníku slovenským právním řádem.
[strana 1345]
KOLMAN, P.:
Jak české správní právo reguluje postavení a činnost obecního úřadu;
Předložený článek pojednává o problematice postavení a činnost obecního úřadu v České republice. Tedy o zásadním orgánu obce úředního typu, garantujícího a realizujícího plnění úkolů úředního typu, a to v rámci jak samostatné tak i přenesené působnosti obce. Autor se mj. věnuje problematice označování písemností opět jak v samostatné tak i v přenesené působnosti obce. Stávající míru právní regulace na tomto úseku pokládá za dostatečnou.
[strana 1352]
Adspirantes legum
DOMIN, M.:
Súdna ochrana člena občianskeho združenia;
Autor sa v článku zaoberá inštitútom súdnej ochrany člena tzv. občianskeho združenia, upraveným v § 15 zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov. Objektom záujmu sú, okrem právomoci súdu a podmienok prípustnosti samotného návrhu na začatie konania, najmä právne účinky meritórneho rozhodnutia súdu. Na záver autor sumarizuje úvahy de lege ferenda a konkretizuje navrhované legislatívne zmeny.
[strana 1359]
Informácie
HORVÁTH, J.:
Slávnosť ochrany človeka
[strana 1368]
Recenzie - anotácie
DOBRÍK, Ľ.:
Ján Drgonec: Ochrana ústavnosti Ústavným súdom Slovenskej republiky. Paneurópska vysoká škola, Eurokódex, s. r. o. Bratislava 2010, strán 416, vydané s podporou Nadácie Štefana z Verbovca
[strana 1372]
FEKETEOVÁ, M.:
Principles of European Insurance Contract Law (PEICL). Munich (München): sellier. european law publishers GmbH, 2009, strán LXVIII + 668
[strana 1376]
MAREK, K.:
Hurdík, J. - Lavický, P.: Systém zásad soukromého práva. MU Brno, 2010, strán 197
[strana 1379]
Európska únia a Slovensko
BRITVÍK, T. – ŠRAMELOVÁ, S.:
Záväznosť soft law v práve Európskej únie;
Autori v článku porovnávajú odporúčania a stanoviská ako tzv. typické právne akty sekundárneho práva Európskej únie s aktmi atypickými, ktoré sú v právnej doktríne častejšie nazývané aj ako soft law. Na základe komparácie týchto dvoch druhov aktov autori vyvodzujú závery o ich záväznosti pre Komisiu EÚ, resp. pre vnútroštátne súdy členských štátov.
[strana 1337]
Oznamy
Z obsahu časopisu Duševné vlastníctvo č. 3/2010 a č. 4/2010
[strana 1381]
OBSAH ROČNÍKA 2010
[strana 1382]
Príloha
OBSAH ROČNÍKA – príloha 2010
[strana 0]
Judikatúra ESĽP
Anzor Chadidovič Čentijev proti Slovenskej republike a Ali Nurdinovič Ibragimov proti Slovenskej republike
(zákaz mučenia, neľudského zaobchádzania alebo uloženia trestu smrti v súvislosti s vydaním na trestné stíhanie do Ruskej federácie)
[strana 0]
Baczová proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania a právo na účinný prostriedok nápravy)
[strana 0]
Berecová proti Slovenskej republike
(prieťahy v súdnom konaní)
[strana 0]
Informácia o ďalších rozsudkoch prejednávaných pred Európskym súdom pre ľudské práva v období od 17. mája 2010 do 21. októbra 2010
[strana 0]
J. V. a ďalší proti Slovenskej republike
(právo na prejednanie veci v primeranej lehote)
[strana 0]
Majan proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania)
[strana 0]
Majtas proti Slovenskej republike Mošať proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania) (neprimeraná dĺžka konania)
[strana 0]
Vrabec proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania a právo na účinný prostriedok nápravy)
[strana 0]
Wolff proti Slovenskej republike
(právo na prejednanie veci v primeranej lehote)

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1819

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: