Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právo vedľajšieho účastníka - spotrebiteľského združenia na náhradu trov právneho zastúpenia

najpravo.sk • 4.7. 2012, 11:11

Ak je cieľom združení na ochranu spotrebiteľa presadzovať oprávnené záujmy spotrebiteľov a právom spotrebiteľa chrániť a presadzovať svoje oprávnené záujmy aj prostredníctvom združení na ochranu spotrebiteľov, musí sa súd, ak sa združenie na ochranu spotrebiteľa zúčastní konania ako zástupca účastníka alebo vedľajší účastník na strane spotrebiteľa zaoberať tým, či takéto trovy konania boli účelne vynaložené na ochranu oprávnených záujmov spotrebiteľa.

(Uznesenie Krajského súdu Banská Bystrica zo dňa 25. 04. 2012, sp. zn. 17Co/91/2012)

Z odôvodnenia:

Konanie o zaplatenie 38,17 Eur s príslušenstvom ako nedoplatku za služby poskytnutých právnym predchodcom navrhovateľa Slovak Telekom, a.s., Karadžičova 10, Bratislava pre späťvzatie návrhu podľa § 96 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku (ďalej len „O. s. p.") okresný súd zastavil. Dôvodom späťvzatia návrhu navrhovateľom bola skutočnosť, že v priebehu konania odporkyňa uhradila istinu, úroky ako aj trovy konania. Žiadnemu z účastníkov právo na náhradu trov konania podľa § 146 ods. 1 písm. c/ O. s. p. nepriznal.

Proti uzneseniu okresného súdu podal odvolanie vedľajší účastník na strane odporkyne. Nebolo mu jasné, či sa výrok o trovách konania týka aj vedľajšieho účastníka. Ak sa výrok o trovách konania netýka vedľajšieho účastníka, navrhol podľa § 166 O. s. p. doplniť uznesenie o výrok, ktorým by okresný súd priznal vedľajšiemu účastníkovi na strane odporkyne náhradu trov konania proti navrhovateľovi podľa § 146 ods. 2 veta prvá O. s. p. z dôvodu, že navrhovateľ zavinil zastavenie konania. Na trovách prvostupňového konania si uplatnil 58,15 Eur. Ak sa výrok o trovách konania týka aj vedľajšieho účastníka, jeho podanie má považovať súd za odvolanie proti uzneseniu okresného súdu z dôvodu, že súd mal podľa § 146 ods. 2 veta prvá O. s. p. priznať vedľajšiemu účastníkovi na strane odporkyne právo na náhradu trov konania, ak konanie bolo zastavené v dôsledku zavinenia navrhovateľa. Občiansky súdny poriadok za trovy konania v § 137 v znení účinnom od 01. 01. 2012 považuje aj náhradu výdavkov právnickej osoby, ktorá je oprávnená zastupovať v konaní podľa osobitného predpisu a odmenu za zastupovanie, ak je zástupcom advokát.

Obsah ZDARMA pre prihlásených používateľov

Tento text je dostupný pre všetkých prihlásených užívateľov portálu Najprávo.sk.

Získajte ešte viac benefitov a prístup k prémiovému obsahu objednaním predplatného.

Zaregistrovať sa

Už som prihlásený, zobraziť článok v sekcii premium
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1166

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: