Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Parlament schválil zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii (25.3.2020)

najpravo.sk • 25.3. 2020, 19:42

Poslanci parlamentu schválili v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorý predložila ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.

S cieľom uľahčiť občanom a podnikateľom v týchto neľahkých časoch uplatňovanie ich práv pre súdom sa zákonom prerušujú premlčacie, prekluzívne (tzv. prepadná) a procesné lehoty do 30. apríla 2020.

Súdy v čase mimoriadnej situácie alebo v prípade vyhlásenia núdzového stavu budú vykonávať hlavné pojednávanie, pojednávanie a verejné zasadnutie iba v nevyhnutnom rozsahu (najmä v trestných veciach, v konaniach starostlivosti o maloletých). Zo súdnych pojednávaní bude po novom možné vylúčiť verejnosť z dôvodu ohrozenie života a zdravia. Z takéhoto pojednávania však ale bude povinné vyhotoviť a sprístupniť verejnosti zvukový záznam.​

Orgány právnických osôb súkromného práva ako obchodné spoločnosti, družstvá, občianske združenia, nadácie a pod. budú môcť prijímať rozhodnutia per rollam.

V čase do 30. apríla 2020 platí zákaz výkonu záložného práva, dražieb, či iného speňažovania majetku zo strany dražobných spoločností, exekútorov a správcov, a to pod hrozbou neplatnosti týchto úkonov.

Zákon ďalej zavádza výnimku z povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora vo verejnom obstarávaní v prípade obstarávania tovarov ako sú ochranné rúška, respirátory, či testovacie sady a pod., čím sa spružňuje režim nákupu tohto typu tovaru v čase mimoriadnej situácie a núdzového stavu.

Zákon ďalej umožní pomocou využitia dát mobilných operátorov presnejšie zacieliť testovanie občanov na prítomnosť ochorenia Covid-19, čo môže prispieť k zvýšeniu ochrany nás všetkých.

V neposlednom rade sa zákon zameriava na zabezpečenie fungovania Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v čase bezvládia, ktorý mu reálne hrozí. Rovnako sa ním zabezpečuje riadne obsadenie Súdnej rady Slovenskej republiky. Je dôležité, aby ústavné orgány – súdne nevynímajúc – plnohodnotne fungovali aj v týchto časoch.

Nová legislatíva upraví aj odvolávanie členov Súdnej rady SR. V prípade odvolania člena Súdnej rady nebude plynúť dvojmesačná lehota, keď môže ešte chodiť na zasadnutia a hlasovať. Odvolanie člena súdnej rady bude účinné deň po doručení takéhoto rozhodnutia.

Aj keď je väčšina opatrení dočasného charakteru (do 30. apríla 2020), ministerstvo spravodlivosti je pripravené promptne reagovať na vývoj situácie v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou v oblasti spravodlivosti tak, aby bola zabezpečená ochrana práv občanov Slovenskej republiky.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 511
PoUtStŠtPiSoNe
: