Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zníženie odmien advokátov a exekútorov

Edmund Horváth • 12.3. 2011, 19:55

Ministerstvo spravodlivosti plánuje šetriť. Zverejnilo analýzu efektivity vynakladania výdavkov na znalcov, tlmočníkov, prekladateľov a činnosti niektorých právnických profesií, v ktorej konštatuje potrebu znižovania odmien niektorým právnickým profesiám. Uvádza, že za rok 2010 vyplatilo advokátom celkovo 11 550 819 eur a exekútorom 726 141 eur. Plánované zmeny však ešte neboli predložené do legislatívneho konania.

Exekútorov možno čaká pravidelný audit

Ministerstvo v rámci zefektívnenia výdavkov verejného sektora uvažuje o čiastočnom znížení odmien súdnych exekútorov prípadne o ich presnejšej úprave.

Uvádza, že súd platí exekútorovi trovy v prípade zastavenia exekúcie na vymoženie pohľadávky na výživnom pre nemajetnosť podľa § 57 ods. 1 písm. h) Exekučného poriadku v spojení s § 203 ods. 2 Exekučného poriadku. V prípade výživného platí exekútorovi aj preddavok na trovy, ak exekútor o preddavok požiada. Vzhľadom na počet vecí sa javí ako možné zavedenie paušálnej sumy preddavku na trovy v tomto prípade a zároveň paušalizovanie sumy trov v týchto prípadoch.

Vo vzťahu k exekútorom ministerstvo považuje za koncepčné opatrenia:

  • zavedenie povinnosti pravidelného auditu exekútorského úradu,
  • sprísnenie podmienok poistenia zodpovednosti za škodu súdneho exekútora a úpravu priamo žalovateľného nároku poškodeného voči poisťovni,
  • zrušenie povinnosti súdu v exekučnom konaní vykonávať administratívne úkony napr. poverenia. Súd by mal rozhodovať len v prípade sporu medzi oprávneným, povinným prípadne treťou osobou,
  • vyriešenie istoty v momente ukončenia exekučného konania, s povinnosťou vyúčtovania trov účastníkom,
  • celkové koncepčné prehodnotenie štruktúry odmien súdnych exekútorov.

Stanovenie pevnej sumy za použitie motorového vozidla

Ako ďalej uvádza dokument ministerstva, v rámci zníženia výdavkov verejného sektora je možné uvažovať o ďalšom znížení tarifných odmien advokátov vo všeobecnosti, ktoré sa však môže odraziť v nižšej dostupnosti právnych služieb pre fyzické osoby. V rámci týchto opatrení je podľa názoru ministerstva možné uvažovať najmä s úpravou výšky vedľajších zložiek odmien advokátov, a to

  • znížením náhrady za stratu času na 1/3 ak úkon nevykonal priamo advokát, ale napríklad advokátsky koncipient či
  • ustanovením pevnej sumy ako náhrady výdavkov za použitie motorového vozidla napríklad na 0,2 EUR/1km bez ohľadu na to, aké motorové vozidlo advokát použije.

Za koncepčné riešenie považuje ministerstvo prijatie všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým by bola upravená priamo a podrobne náhrada trov konania účastníkov.

Hlbšia analýza

Pokiaľ máte záujem o podrobné preštudovanie materiálu ministerstva, kliknite SEM.

(Zdroj: Portál právnych predpisov MS SR) 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2694

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: