Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmenia sa podmienky odškodňovania obetí trestných činov

najpravo.sk • 16.12. 2012, 20:44

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 215/2006 Z. z. o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi.

Účelom návrh zákona je precizovať právnu úpravu týkajúcu sa odškodňovania osôb poškodených násilnými trestnými činmi, a to nielen z právno-teoretického hľadiska, ale aj v súlade s požiadavkami aplikačnej praxe. Konkrétne ide o potrebu zosúladiť ustanovenie § 4, pojednávajúce o oprávnených osobách, so súvisiacimi ustanoveniami Trestného poriadku, a zároveň sa explicitne zavádza nárok poškodeného na vyplatenie odškodnenia za spôsobenú morálnu škodu aj v prípade ujmy na zdraví spôsobenej trestným činom sexuálneho zneužívania v jeho kvalifikovanej skutkovej podstate.

Novelizuje sa aj ustanovenie týkajúce sa výpočtu odškodnenia, zo znenia ktorého v súčasnosti vyvstáva nejednoznačný výklad. V spojitosti so samotným konaním o poskytnutí odškodnenia sa podľa predmetného návrhu zákona vyžaduje, aby pre všetky prípady platila rovnako dlhá lehota na podanie žiadosti, ktorá by, okrem iného, plynula od okamihu nadobudnutia právoplatnosti toho ktorého rozhodnutia, čo sa považuje za vznik samotného nároku.

Zákonom sa majú meniť ďalšie štyri predpisy

Návrh zákona sa ďalej zaoberá problémami aplikačnej praxe, ktoré pretrvávajú v súvislosti s odškodňovaním podľa zákona č. 119/1990 Zb. o súdnej rehabilitácii v znení neskorších predpisov, podľa zákona Slovenskej národnej rady č. 319/1991 Zb. o zmiernení niektorých majetkových a iných krívd a o pôsobnosti orgánov štátnej správy Slovenskej republiky v oblasti mimosúdnych rehabilitácií v znení neskorších predpisov a podľa zákona č. 305/1999 Z. z. o zmiernení niektorých krívd osobám deportovaným do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov v znení neskorších predpisov. Nakoľko menované odškodňovacie právne predpisy ustanovujú prekluzívne lehoty, v rámci ktorých bolo možné uplatniť právo na odškodnenie a oprávnené osoby si svoje nároky uplatňovali v súlade s právnymi predpismi platnými v rozhodnom období, návrh zákona v tejto časti nezasahuje ani do rozsahu uplatňovaných práv, ani okruh oprávnených osôb, ale len dopĺňa spôsob vyplácania platne uplatnených odškodňovacích nárokov. Z uvedených zákonov zároveň vyplýva, že za účelom odškodnenia poškodených osôb je potrebné v určitých časových úsekoch postupne emitovať dlhopisy a postupne ich vydávať vo vzťahu k priznaným nárokom odškodňovaných osôb. S emisiou a vydávaním dlhopisov však súvisia, okrem nákladov na samotné úroky a výplaty istín, aj ďalšie náklady, vyplývajúce zo sadzobníka Centrálneho depozitára cenných papierov, kde sú v súčasnosti zaknihované všetky cenné papiere. Je možné poukázať napr. na poplatky za registráciu emisie a poplatky za vytvorenie a správu účtu majiteľa cenného papiera, teda odškodňovanej osoby. Ak emisia štátnych cenných papierov nemá vyvolávať neprimerane vysoké súvisiace náklady, vyžaduje sa emitovanie minimálne efektívneho objemu emisie, čo sa v súčasnosti pohybuje cca na 30 mil. eur. Finančné prostriedky vyčleňované na odškodnenie majú byť prioritne používané na vyplácanie náhrad oprávneným osobám. Náklady spojené s vyplácaním náhrad odškodnenia oprávneným osobám musia byť primerané ich účelu a nemôžu byť ani pre povinný subjekt, a ani pre odškodňovanú osobou ďalšou neprimeranou nákladovou položkou. V nadväznosti na uvedené sa návrhom zákona umožňuje vyplatiť odškodnenie v hotovosti alebo prevodom na účet, ktorý uvedenie oprávnená osoba, aj v tých prípadoch, kedy sa podľa platnej právnej úpravy uspokojovali nároky oprávnených osôb výlučne prostredníctvom štátnych cenných papierov.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2207

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: