Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zavedú sa pre odsúdených obojky?

najpravo.sk • 25.4. 2012, 23:11

Jednou z úloh v oblasti väzenstva, ktorú si dalo ešte predchádzajúce vedenie Ministerstva spravodlivosti SR bolo pripraviť na zavedenie do praxe zmiernenie výkonu trestu formou „Elektronicky monitorovaného domáceho väzenia".

Ako vyplýva zo Správy o plnení úloh vyplývajúcich z Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020, ktorú prednesie na piatkovom rokovaní vlády nový minister spravodlivosti, Zbor väzenskej a justičnej stráže v roku 2011 pripravoval návrh zákona o domácom väzení, v ktorom by bola rozšírená jeho kompetencia o vybudovanie a zavedenie do praxe technického systému elektronickej kontroly výkonu uvedeného trestu, a to komparáciou poznatkov z takto fungujúcich modelov vo vyspelom euroregióne.

V tejto súvislosti bol do vybraných európskych krajín zaslaný dotazník zameraný na legislatívnu úpravu inštitútu domáceho väzenia. Okrem toho sa uskutočnili zahraničné služobné cesty do Rakúska a Poľska, ktorých cieľom bolo získať poznatky o krokoch, ktoré samotnému zavedeniu systému elektronického monitoringu predchádzali. Nezanedbateľným prínosom sú aj praktické skúsenosti so samotným priebehom výkonu trestu formou domáceho väzenia.

Návrh zákona o výkone trestu domáceho väzenia vychádza z Ústavy Slovenskej republiky a medzinárodných dohovorov o ochrane ľudských práv a slobôd, na dodržiavanie ktorých sa Slovenská republika zaviazala, pričom vychádza zo zásady, že počas výkonu trestu je odsúdený povinný podrobiť sa obmedzeniam tých základných práv a slobôd, ktorých výkon by bol v rozpore s účelom výkonu trestu alebo ktoré sa nemôžu vzhľadom na výkon trestu uplatniť. Odsúdený je obmedzený najmä v práve na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, slobode pohybu a pobytu a v návrhu zákona je taxatívne stanovený rozsah a spôsob týchto obmedzení.

Návrh zákona o výkone trestu domáceho väzenia predstavuje model, v ktorom by bol zbor poverený orgán spravujúci technické prostriedky kontroly odsúdeného počas výkonu trestu domáceho väzenia. Návrh zákona taktiež ponecháva určité právomoci a povinnosti nad kontrolou výkonu trestu aj probačnému a mediačnému úradníkovi.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1642

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: