Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Výkonnosť slovenských súdov

Edmund Horváth • 24.3. 2011, 20:34

Ministerka spravodlivosti včera zverejnila na internetovej stránke ministerstva štatistiky výkonnosti jednotlivých súdov. Pred zverejnením týchto informácií ich prerokovala s predsedami okresných súdov na pracovnej porade. Štatistiky o nápade a vybavovaní vecí na konkrétnych súdoch, z ktorých je zrejmá vyťaženosť sudcov na jednotlivých súdoch, neboli doteraz v takejto podobe zverejňované. Nemali k nim prístup dokonca ani samotní sudcovia, uvádza ministerstvo vo svojej tlačovej správe.

Snaha o zefektívnenie práce súdov

„Ak chceme zefektívniť prácu súdov a zrýchľovať súdne konania je potrebné najprv odkryť fakty o ich práci, poznať skutočnú situáciu po celom Slovensku a riešiť ju komplexne a na základe objektívnych údajov a nie subjektívnych preferencií.

Doteraz nepublikované údaje jasne ukázali, že rozdiely medzi niektorými súdmi sú veľké a kvôli ľuďom, ktorí sa na ne obracajú ich jednoducho nemožno ignorovať. Mojím cieľom je efektívne a v rámci možností spravodlivé prerozdelenie sudcovských a štátnozamestnaneckých miest medzi jednotlivé súdy a preto som v tomto štádiu rozhodla o určení voľných miest na piatich krajských súdoch a prerozdelení štátnozamestnaneckých miest na všetkých súdoch na základe jasne stanovených kritérií," uviedla ministerka Žitňanská.

Nové miesta sudcov

Ministerka spravodlivosti po oboznámení sa s vyťaženosťou jednotlivých súdov rozhodla o určení 19 nových miest sudcov na piatich krajských súdoch, a to v Trnave, Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove.

Spôsob určenia vyťaženosti sudcov

Portál najprávo.sk predložil zverejnené informácie niekoľkým sudcom, ktorí nechceli byť menovaní, pričom títo vyjadrili prekvapenie zo zverejnených informácií. Podľa ich vyjadrení nie je zrejmé, aký bol presný postup pri výpočte relevantných čísiel a zverejnené informácie sa nezhodujú s ich vlastnými štatistikami napríklad počtu vybavených vecí.

Ministerstvo k metodike výpočtu uvádza na svojej internetovej stránke, že zverejnené dáta umožňujú prehľad o nápade a vybavovaní vecí sudcom po odpočítaní agend, ktoré vybavujú súdni úradníci (t.j. agendy Ro – návrhy na vydanie platobných rozkazov v občianskoprávnych veciach, agendy Rob - platobné rozkazy v obchodnoprávnych veciach, časť agendy OR – Obchodný register, agendy Er – exekučné veci, D – dedičské veci).

Musíme však uviesť, že množstvo vecí aj z odpočítaných agend Ro či Er riešia sudcovia v rámci odvolaní podľa § 374 ods. 4 Občianskeho súdneho poriadku a schválenia exekučných príklepov súdom sú výslovne zákonom vyňaté z právomocí vyšších súdnych úradníkov.

Dĺžka súdneho konania

Ministerstvo zverejnilo aj informácie o priemerných dĺžkach súdnych konaní, a to aj s členením podľa jednotlivých krajov. Dlhodobo najnižšiu priemernú dĺžku konania vo viacerých agendách má banskobystrický kraj.

Hlbšia analýza

Portál najprávo.sk vám štandardne ponúka možnosť vytvoriť si vlastný názor na analyzovanú tému. Prezrite si prehľadné tabuľky zverejnené ministerstvom o vyťaženosti jednotlivých súdov.

Poradie nápadu všetkých vecí pripadajúcich na jedného sudcu vo všetkých agendách

Poradie počtu vybavených vecí pripadajúcich na jedného sudcu vo všetkých agendách

Poradie počtu nevybavených vecí pripadajúcich na jedného sudcu vo všetkých agendách

Poradie nápadu všetkých vecí pripadajúcich na jedného sudcu v hlavných agendách

Poradie počtu vybavených vecí pripadajúcich na jedného sudcu v hlavných agendách

Poradie počtu nevybavených vecí pripadajúcich na jedného sudcu v hlavných agendách

Štatistiky o vybavovaní súdnych agend a priemernej dĺžke konaní nájdete TU

Prehľad o tzv. reštančných veciach na súdoch (Reštančnou vecou je vec, ktorá nebola vybavená v lehote jedného roka od dôjdenia na súd; v trestnoprávnej agende a v agende starostlivosti o maloletých je reštančnou vec, ktorá nebola vybavená v lehote šiestich mesiacov od dôjdenia na súd) nájdete TU

Zdroj: www.justice.gov.sk a www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1971

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: