Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda odobrila štyri predložené legislatívne návrhy z dielne MS SR

najpravo.sk • 17.4. 2019, 18:50

Na dnešnom rokovaní vlády SR schválili jej členovia štyri zo šiestich navrhovaných legislatívnych návrhov. Odobrili tak návrh zákona o výkone detencie, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Trestný zákon, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o sudcoch a prísediacich a pravidlá, ktorými sa pre štátne orgány upravujú transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu. Rokovanie o zmenách tzv. protischránkového zákona (zákon o RPVS) a o zákone na zastavenie starých exekúcií prebehne na nasledujúcom stretnutí ministrov a predsedu vlády.

Čo by mali priniesť zmeny po schválení zákonov v parlamente?

Návrh zákona o výkone detencie

Hoci naše trestné právo pozná pojem detencia už od roku 2006, výkon ochranného opatrenia, teda detencie, v praxi bol ťažko realizovateľný. Jeho predpokladom je výstavba zariadenia, do ktorého môžu byť umiestnení odsúdení páchatelia s nevyliečiteľnou duševnou chorobou a je tu obava, že aj po výkone trestu odňatia slobody budú pre spoločnosť naďalej nebezpeční. Okrem nich môžu byť do detenčného centra umiestnené aj odsúdené osoby, ktoré spáchali obzvlášť závažný zločin zo sexuálneho motívu. Samotný výkon detencie doposiaľ nebol právne upravený a preto cieľom tohto zákona je upraviť výkon detencie v detenčnom ústave, vrátane podmienok fungovania a stráženia detenčného ústavu, či dozor a kontrolu nad výkonom detencie.

Zmeny v trestnom zákone

Zavedenie novej skutkovej podstaty trestného činu falšovania a pozmeňovania zdravotnej dokumentácie, efektívnejšie využívanie domáceho väzenia, posilnenie samosudcovského rozhodovania, videokonferenčné hovory, podmienečné prepustenie, komisár v trestnom konaní a mnohé ďalšie zmeny sú súčasťou návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Trestný zákon.

Pri trestnom čine falšovania a pozmeňovania zdravotnej dokumentácie bude možné trestne stíhať zdravotníckych pracovníkov, ktorí úmyselne s cieľom „zahladiť stopy“ budú falšovať alebo pozmeňovať obsah zdravotnej dokumentácie.

„Pre zefektívnenie využívania elektronického systému monitorovania osôb v praxi sme navrhli, aby bolo možné trest domáceho väzenia ukladať nielen za prečiny s trestnou sadzbou do 5 rokov, ale aj za také trestné činy, za ktoré je možné uložiť trest odňatia slobody v trvaní 4 až 10 rokov.“ uvádza ministerstvo.

Ďalšou navrhovanou zmenou je posilnenie samosudcovského rozhodovania. Po novom bude môcť samosudca rozhodovať o prečinoch, aj zločinoch, za ktoré je možné uložiť trest odňatia slobody s hornou hranicou neprevyšujúcou 12 rokov. V prípadoch obzvlášť závažných zločinov (za ktoré zákon ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou najmenej 12 rokov) bude aj naďalej rozhodovať senát zložený z predsedu a dvoch prísediacich. Pri ukladaní najprísnejšieho trestu odňatia slobody na doživotie mohol súd rozhodnúť aj o tom, že podmienečné prepustenie nie je prípustné. Po novom po transformácii európskej smernice bude môcť každý odsúdený na doživotie, po odpykaní trestu 25 rokov, požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu.

Zmeny v zákone o sudcoch a prísediacich

Účelom návrhu zákona je zavedenie inštitútu hosťujúceho sudcu, a to s cieľom vytvoriť predpoklady pre riešenie situácií, ktoré dočasne negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov tým, že spôsobujú dočasnú absenciu sudcu v prípadoch, ako je napríklad materská alebo rodičovská dovolenka, prerušenie výkonu funkcie sudcu, stáž sudcu, či dlhodobá práceneschopnosť. 

„V praxi tak dochádzalo k prerozdeleniu práce sudcu s dočasným výpadkom medzi ostatných kolegov tohto sudcu, čo spôsobovalo nielen nápad vecí, ale aj mnoho ďalších problémov.“ vysvetľuje ministerstvo.

Transparentné zásady využívania služieb advokátov zo strany štátu

Aplikačná prax poukázala na medzery a neprimerané využívanie služieb externých advokátov štátnymi orgánmi, čo nad mieru zaťažovalo štátny rozpočet. Preto rezort spravodlivosti vytvoril reguláciu využívania právnych služieb externých advokátov štátom. Pravidlá ustanovujú podmienky, ktoré je potrebné splniť, aby štátny orgán mohol využiť externé právne služby poskytované advokátom, základné podmienky a pravidlá výberu advokáta, základné pravidlá úpravy zmluvných vzťahov s vybraným advokátom vrátane odmeňovania, organizačné zabezpečenie pri zabezpečovaní a využívaní právnych služieb štátnym orgánom a zverejňovanie vymedzených informácií a dokumentov vyhotovovaných v procese výberu advokáta.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 600

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: