Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda dnes schválila rezortu spravodlivosti 4 návrhy zákonov

najpravo.sk • 22.8. 2018, 17:34

​Vláda SR na rokovaní 22. augusta 2018 schválila štyri návrhy zákonov, ktoré predložil minister spravodlivosti SR Gábor Gál.

Zmena pravidiel pre voľbu ústavných sudcov

Cieľom navrhovanej novely ústavy bolo podľa ministerstva spravodlivosti sprísnenie kvalifikačných predpokladov pre vymenovanie do funkcie sudcu ústavného súdu a zároveň skvalitnenie procesu výberu kandidátov na sudcu. Zvýšenie vekovej hranice z doterajších 40 rokov na 45 rokov, v záujme zabezpečenia vyššej miery skúseností zo strany osoby, ktorá má byť vymenovaná do funkcie sudcu, ďalej sa zavádza ústavný predpoklad spočívajúci v tom, že dotknutá osoba musí byť všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a taktiež sa zavádza ústavný predpoklad súvisiaci s morálnou integritou dotknutej osoby spočívajúci v tom, že daná osoba svojím doterajším životom dáva záruku, že funkciu sudcu ústavného súdu bude vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Okrem toho sa prostredníctvom navrhovanej novely ústavy mení proces výberu kandidátov v Národnej rade SR a to tým spôsobom, že sa zvyšuje kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov.

Zánik funkcie sudcu všeobecného súdu

Okrem uvedeného sa novelou ústavy zavádza aj zánik funkcie sudcu všeobecného súdu pri dosiahnutí vekovej hranice 70 rokov. Ako tvrdí ministerstvo, návrh tejto alternatívy zákona zhodne podporovali vrcholné inštitúcie justície aj Legislatívna rada vlády.

Návrh zákona o ústavnom súde

Návrh zákona vytvoril novú zákonnú úpravu regulujúcej organizáciu ústavného súdu, spôsob konania pred ústavným súdom a postavenie jeho sudcov, a to takým spôsobom, ktorý by mal podľa ministerstva prispieť k zefektívneniu práce ústavného súdu a viesť k posilneniu ochrany základných práv. Súčasne návrh zákona reaguje na súčasne predkladanú novelu ústavy v oblasti  ustanovenia sudcov ústavného súdu do funkcie, ďalej v oblasti výberového procesu kandidátov v Národnej rade SR  a v oblasti zániku funkcie sudcu všeobecného sudcu, ak tento dosiahne vek 70 rokov.

Občiansky zákonník

Predložený návrh zákona je reakciou na nález Ústavného súdu SR, ktorý rozhodol o nesúlade §5b zákona o ochrane spotrebiteľov. Zavádza úpravy, v dôsledku ktorých nebude možné premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy vymáhať ani platne zabezpečiť. Dobrovoľné splnenie a prípadná modifikácia, či už na základe jednostranného alebo dvojstranného úkonu bude možná, len v prípade, ak dlžník o premlčaní vedel. Návrh zákona sa nevzťahuje na konania začaté do účinnosti zákona. O zmene sme písali TU.

Takto vyzerá schválené znenie, ktoré bude predložené do NR SR:

1. Za § 54 sa vkladá § 54a, ktorý znie:

㤠54a

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nemožno vymáhať a ani ho platne zabezpečiť; ustanovenie § 151j ods. 2 tým nie je dotknuté. Zmeniť obsah premlčaného práva, nahradiť ho novým právom alebo obnoviť jeho vymáhateľnosť možno len na základe právneho úkonu dlžníka, ktorý o premlčaní vedel.".

2. V deviatej časti sa za dvadsiatu tretiu hlavu vkladá dvadsiata štvrtá hlava, ktorá vrátane nadpisu znie:

„Dvadsiata Štvrtá hlava

Prechodné ustanovenie

§ 879v

Konanie, predmetom ktorého je pohľadávka vzniknutá zo spotrebiteľskej zmluvy, začaté pred účinnosťou tohto zákona, sa dokončí podľa doterajších predpisov.".

Čl. II

Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.

 

Probační a mediační úradníci

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 550/2003 Z. z. o probačných a mediačných úradníkoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony obsahuje zmeny platnej právnej úpravy, pričom podľa ministerstva vznikol ako reakcia na zistené nedostatky, na ktoré poukázala aplikačná prax alebo vyplývajú z judikatúry súdov.

„Ide najmä o požiadavky na flexibilnejšie postupy subjektov v trestnom konaní, ktoré podmieňujú efektívnejšie ukladanie a výkon alternatívnych sankcií, zefektívnenie práce probačného a mediačného úradníka, optimalizáciu prípravy a realizácie kontroly výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami. Zároveň odstraňuje spory o príslušnosť na vydanie medzinárodného zatýkacieho rozkazu medzi nadriadeným a prvostupňovým súdom vo vykonávacom konaní, ak je odsúdeného potrebné vyžiadať z cudziny v čase po prijatí rozhodnutia, ktorým bol právoplatne a vykonateľne uložený trest odňatia slobody do vrátenia spisu prvostupňovému súdu.“ dodáva tlačová správa ministerstva.

Redakcia portálu najprávo.sk poznamenáva, že tento zákon bude podľa návrhu meniť aj Trestný zákon, Trestný poriadok, Zákon č. 528/2005 Z. z. o výkone trestu povinnej práce, Zákon č. 154/2010 Z. z. o európskom zatýkacom rozkaze, Zákon č. 78/2015 Z. z. o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami.

Zdroj: TS MS SR
Foto: TS MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2329

Nový príspevok

Koniec justície na Slovensku

Sudcovia sami rozprávajú o tom aký sú unavení, vyhorení, nestíhajú. Potrebujú rehabilitácie, ktoré sú im aj dopriate na rozdiel od iných zamestnancov platených zo štátneho rozpočtu. A preto je čudné ak sa im zvyšuje odchod do dôchodku. To si ten dôchodkový vek ani nechcú užiť? Dosúdiť a zomrieť ? Nehnevajte sa milí sudcovia, ale nechcela by som aby môj spor prejednával sedemdesiatročný sudca, ktorý sa ťažko orientuje v situáciách mladých ľudí o ktorých bude rozhodovať. Je to nie len otázka zachovania nejakej schopnosti dôjsť na súd, ale aj pracovať z registrami technikou /čo bohužiaľ mnohí starší neovládajú/ zákonmi, judikátmi smernicami. V takomto veku už ani pamäť neslúži. Práca sudcu je nadmieru vyčerpávajúca, aby dosahoval kvalitný výkon. Ledaže by potrebovali kvalitný pomocný personál na prípravu pojednávaní a "prípravu" rozhodnutí. Justičný personál však pre nízke platy do justície nepôjde. Kam smeruje naša justícia. Bez justičného personálu a so sudcami vo veku dôchodkovom ????

DM | 27.08.2018 08:29
Sudcovia 70,súdni komisári 67, exekútori 0

Je v tom ako vždy nesystémový bordel. Každý to má so zánikom funkcie v dôsledku veku inak, hoci ide o jeden rezort.. Sudcovia 65 (teraz) 70 (potom) súdni komisári predtým 0 teraz 67 a exekútori nikdy nič. Za tento bordel možno vďačiť aj "JUDr." Zmajkovičovej a jej hypertrofickej novele notárskeho poriadku. Už by to chcelo jednotnú cieľovú pásku pre všetkých.

Auskultant | 23.08.2018 19:13
PoUtStŠtPiSoNe
: