Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Viete, kde vás odsúdia najrýchlejšie?

Kolektív viacerých autorov • 19.6. 2011, 00:52

Ministerstvo spravodlivosti zverejňuje na svojej internetovej stránke zaujímavé štatistické údaje týkajúce sa trestnej činnosti. 

Viete, v ktorom kraji vás najrýchlejšie odsúdia alebo koľko trestných činov sa pácha pod vplyvom alkoholu? Pozrite si naše zaujímavé grafy.

Najrýchlejšie vás odsúdia v Banskobystrickom kraji

Prehľad o rýchlosti konania

Graf ukazuje, koľko mesiacov priemerne trvalo súdne konanie na okresných súdoch v roku 2010, kým došlo k právoplatnému odsúdeniu osoby, a teda ako rýchlo konali okresné súdy v jednotlivých krajoch. S priemernou dĺžkou 3,93 mesiaca od dôjdenia veci na súd až do právoplatnosti odsúdenia toto porovnanie "vyhral" Banskobystrický kraj.

Tretina vecí bola v roku 2010 skončených do mesiaca

V nasledujúcom grafe si pozrite, koľko vecí bolo minulý rok skončených do 1 mesiaca od dôjdenia veci na súd až do právoplatnosti odsúdenia, koľko do 3 mesiacov atď. Graf teda ukazuje, že s rýchlosťou trestných konaní to u nás nie je až také zlé, ba priam naopak, výsledky sú excelentné. 

31% trestných vecí sa právoplatne skončilo minulý rok do jedného mesiaca a skoro 35% do troch mesiacov.

Rýchlosť konania podľa mesiacov

 

Počet odsúdených stúpa

Ako ukázali štatistické údaje, počet odsúdených z roka na rok stúpa. Oproti roku 2006 sme mali v roku 2010 o pätinu viac odsúdených osôb! Kým v roku 2006 súdy odsúdili celkovo 25764 osôb, v roku 2010 to už bolo 31179 osôb.  

V nasledujúcom grafe je prehľadne zobrazený počet odsúdených osôb od roku 2006 až do roku 2010 a zreteľne z neho vidno stúpajúci počet odsúdených.

Počet odsúdených 2006-2010

 

Rastie aj vplyv alkoholu na trestnú činnosť mladistvých

V nasledujúcom grafe je prehľadne zobrazený percentuálny počet odsúdených mladistvých osôb, ktoré boli pri páchaní trestnej činnosti pod vplyvom alkoholu.   

 Vplyv alkoholu na trestnú činnosť mladistvých

 

V Nitrianskom kraji je najvyšší podiel drôg na páchaní trestnej činnosti, v Trenčíne dominuje alkohol

V nasledujúcom grafe sme prehľadne podľa krajov zoradili údaje o vplyve alkoholu a drôg na páchanie trestnej činnosti v roku 2010. Graf teda ukazuje, ako sa percentuálne podieľajú alkohol a drogy na trestnej činnosti.

 Alkohol a drogy v krajoch

 

Zdroj údajov: Štatistická ročenka MS SR na www.justice.gov.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2582

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: