Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR k trestnej veci "emisie"

najpravo.sk • 11.6. 2014, 13:49

Trestné stíhanie bolo začaté 16. 12. 2009 na základe trestného oznámenia. Predmetom trestného stíhania bol skutok, ktorý sa mal stať 13. 11. 2008. Išlo o uzatvorenie zmluvy o predaji kvót skleníkových plynov (AAU) medzi Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky zastúpeným ministrom Ing. Jánom Ch. a obchodnou spoločnosťou Interblue Group, L. l. c (USA) zastúpenou Janou L. Predmetom zmluvy bol predaj 15 miliónov ton kvót AAU za sumu 5,05 eura za 1 tonu (celková kúpna cena bola 75 750 000,- eur – 2 282 040 500,- slovenských korún).

Predmetom trestného stíhania bolo posúdenie výhodnosti tohto predaja, ktorého výsledok (kúpna cena za AAU) bol príjmom Enviromentálneho fondu Slovenskej republiky.

Vyšetrovací spis tvorí 11 zväzkov, spolu má 3832 listov. Vo veci bolo podaných 11 trestných oznámení. Bolo vypočutých spolu 46 svedkov, z toho 21 štátnych občanov Slovenskej republiky, 3 štátni občania Českej republiky, 2 štátni občania USA, 1 štátny občan Dánska, 16 štátnych občanov Maďarska a 3 štátni občania Japonska. Cestou právnej pomoci boli zadovážené výsluchy svedkov a ďalšie listinné podklady z 5 štátov, konkrétne z USA (110 listov), ČR (34 listov), Maďarska (416 listov), Švajčiarska (551 listov) a Japonska (990 listov). Listinné podklady tvoriace podstatnú časť vyšetrovacieho spisu sa týkajú problematiky obchodovania s jednotkami AAU, obchodných spoločností, ktoré sa priamo, či nepriamo zúčastnili na transakcii, bankových účtov a bankových prevodov finančných prostriedkov. Z Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky boli zadovážené všetky dostupné listinné podklady týkajúce sa procesu prípravy transakcie a jej realizácie.

V rámci preskúmania trestnej veci bol preskúmaný aj súvisiaci vyšetrovací spis v trestnej veci „Legalizácie", ktorý tvorí viac ako 5 000 listov. Ide najmä o listinné podklady zadovážené cestou právnej pomoci zo Švajčiarska a ďalších štátov.

Trestné stíhanie bolo ukončené 18. 9. 2013 zastavením trestného stíhania pre skutok právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Rozhodnutie o zastavení trestného sa stalo právoplatným 2. 12. 2013, vydaním uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ktorým zamietol sťažnosť poškodeného – Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.

Dňa 9. 1. 2014 vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn na preskúmanie trestnej veci, pretože ju považuje z hľadiska celospoločenského významu za veľmi dôležitú. Trestnú vec preskúmal iný prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky so záverom:

  • dokazovanie v trestnej veci bolo vykonané v zákonom stanovenom rozsahu a zákonným spôsobom (v prípravnom konaní boli vykonané všetky dostupné dôkazy na území SR aj v zahraničí formou právnej pomoci),
  • skutkové zistenia vyplývajúce z dôkazov odôvodňovali prijať jediný právny záver, že skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie sa stal, ale nie je trestným činom. Uzatvorenie zmluvy o predaji kvót skleníkových plynov (AAU) malo legislatívny základ v zákone č. 572/2004 Z. z., o kúpu AAU prejavilo záujem 6 subjektov – 2 subjekty so sídlom v Slovenskej republike, 1 subjekt so sídlom na Novom Zélande, 1 subjekt so sídlom v SRN, 1 subjekt so sídlom v Japonsku a 1subjekt so sídlom v USA. Výsledkom rokovaní bolo určenie subjektu, ktorý ponúkol najvyššiu cenu za AAU a určené množstvo tejto komodity, kúpna zmluva o predaji AAU bola teda uzatvorená so subjektom ponúkajúcim najvyššiu cenu za najväčšie množstvo ton AAU,
  • Slovenská republika ako jeden zo štátov oprávnených obchodovať s jednotkami AAU sa zákonom zaviazala sprístupniť informácie o predaji nepridelených kvót na webovej stránke Ministerstva životného prostredia. Žiadny iný štát obchodujúci s jednotkami AAU nikdy oficiálne nezverejnil kúpnu cenu ani iné zmluvné podmienky o konkrétnom predaji,
  • dokazovaním v trestnej veci sa nepodarilo preukázať nielen vznik škody pre Slovenskú republiku, ale ani jej prípadný rozsah (oficiálne existujúca celosvetová, resp. európska databáza transakcií s AAU obsahuje len množstvo predaných a kúpených AAU, nie ich cenu). Škoda a jej kvantifikácia je pritom zákonným znakom obidvoch trestných činov, pre ktoré sa viedlo trestné stíhanie,
  • celá transakcia predaja AAU síce mala legislatívny a legálny základ, ale okolnosti jej prípravy (z hľadiska personálneho, časového a nadväzujúca transakcia medzi Interblue Group L. l. c. a konečným nadobúdateľom AAU) evokujú indície (ktoré nie sú dokázané ani nie sú dôkazmi), že uskutočnenie transakcie priamo s konečným nadobúdateľom AAU (japonský subjekt), bez účasti Interblue Group, L. l. c, by bolo pre Slovenskú republiku výhodnejšie.

Z uvedených skutočností vyplýva záver, že okolnosti tejto obchodnej transakcie, ktoré sa môžu navonok javiť ako nevýhodné pre Slovenskú republiku z finančného hľadiska, nemusia byť a nie sú zároveň trestným činom, pretože nie je možné jednoznačne, objektívne zistiť škodu, ktorá by vznikla Slovenskej republike, a to s poukázaním na cenu AAU v čase transakcie, pretože cena AAU vo všeobecnosti (s výnimkou Slovenskej republiky) bola predmetom obchodného tajomstva. Navyše, jednotky AAU nie sú obvykle obchodovateľným tovarom s konštantne určiteľnou jednotkovou cenou.

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1581

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: