Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozvodovosť konečne klesla

Admin 3 • 17.5. 2011, 21:32

Rozvodovosť na Slovensku konečne klesla. Pozitívne je aj to, že priemerná dĺžka rozvodového konania sa skracuje. Pozrite si, ako to na Slovensku vyzerá. Kde nájdete najväčších neverníkov a kde najviac šarapatí alkohol ako príčina rozvodu manželstva.

Najviac rozvodov bolo minulý rok v Košickom kraji

Pozrite si náš prvý graf a uvidíte, koľko rozvodov bolo vyhlásených v jednotlivých krajoch minulý rok. Dominuje košický kraj, najlepšie je na tom susedný prešovský kraj.

 Rozvody v krajoch

Priemerná dĺžka rozvodového konania sa skracuje

V konaniach, v ktorých bolo návrhu na rozvod manželstva vyhovené sa priemerná dĺžka konania znížila na 5 mesiacov. Keďže v roku 2006 to bolo viac než 7 mesiacov, ide o podstatný posun. Ide však o zefektívnenie súdneho systému, či zníženie nárokov sudcov?

 Priemerná dĺžka rozvodového konania 2006 - 2010

V ktorom kraji vás rozvedú najrýchlejšie?

Táto otázka iste nie je celkom vhodná a zaváňa bulvárom, avšak štatistiky ukazujú aj to, v ktorom kraji je priemerná dĺžka rozvodového konania najkratšia. Nitriansky a banskobystrický kraj by obsadili prvú priečku a bratislavský a košický by sa delili o tú poslednú.

Priemerná dĺžka rozvodového konania v krajoch v 2010

V ktorom kraji sú muži najväčší neverníci alebo Trnavčanky majte sa na pozore!

Zo štatistických údajov, ktoré boli nedávno zverejnené Ministerstvom spravodlivosti SR sa dá zistiť aj to, v ktorom kraji má nevera u mužov najväčší vplyv na rozvodovosť. Pozrite si nasledovný graf.

 Nevera u mužov v krajoch

 

Zaujímavé je, že neverných žien bolo najviac v banskobystrickom kraji (resp. aby sme to upresnili, nevera u manželiek bola príčinou rozvratu v najväčšom počte rozvodových konaní v tomto kraji), a to 153 manželstiev skončilo z dôvodu nevery ženy. Trnavský kraj si ale udržal peknú druhú priečku. Najlepšie je na tom ohľadom nevery žien bratislavský kraj, kde majú ženy zrejme najvyššiu motiváciu ostať verné svojim manželom.

Alkohol u mužov a žien

Alkohol a s ním spojené excesy v manželstve už dávno nie sú len doménou mužov. Nasledujúci graf ukazuje, koľko manželstiev skončilo z dôvodu nadmerného požívania alkoholu u mužov a u žien v roku 2010.

Alkohol ako príčina rozvodu u mužov a žien v 2010

Rozvod nie je samozrejmosťou

Podanie návrhu na rozvod manželstva neznamená, že je súd povinný manželstvo rozviesť. Súd nie je štatistom, ale naopak, skúma príčiny rozvratu vzťahov medzi manželmi a manželstvo môže rozviesť, len ak sú na to zákonné dôvody. Ani dohoda medzi manželmi nezväzuje súdu ruky. Aké sú teda najčastejšie dôvody, pre ktoré súdy návrhu na rozvod nevyhovejú? Pozrite si náš graf.

Dôvody zamietnutia návrhu na rozvod v 2010

Zdroje informácií: www.justice.gov.sk
Grafy: najprávo.sk
Ilustračný obrázok: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2692

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: