Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa zásadná zmena zákona o štátnom občianstve Slovenskej republiky

najpravo.sk • 18.6. 2020, 18:29

V súčasnosti platí, že štátny občan Slovenskej republiky stráca štátne občianstvo Slovenskej republiky dňom, ktorým na základe výslovného prejavu vôle, ktorým je žiadosť, vyhlásenie alebo iný úkon smerujúci k nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva, dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. K strate štátneho občianstva nedôjde, ak štátny občan Slovenskej republiky nadobudol cudzie štátne občianstvo v súvislosti s uzavretím manželstva so štátnym občanom cudzieho štátu, a to za predpokladu, že cudzie štátne občianstvo manžela nadobudol za trvania spoločného manželstva. K strate štátneho občianstva nedôjde ani vtedy, ak bolo cudzie štátne občianstvo nadobudnuté narodením.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky sa preto rozhodlo, že upraví podmienky, za ktorých dochádza k strate štátneho občianstva Slovenskej republiky.

Cieľom predloženia návrhu zákona je splnenie úlohy uvedenej v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky (SR) na roky 2020 - 2024 a potreba vykonania úprav vyplývajúcich z aplikácie platného znenia zákona v praxi. Navrhuje sa umožniť občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR, riešiť situáciu osôb, ktoré na základe platného zákona prišli o štátne občianstvo SR a zjednodušiť podmienky nadobúdania štátneho občianstva pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Predpokladaný termín začiatku pripomienkového konania k návrhu zákona,  ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky je  júl 2020.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 817

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: