Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident udelil štátne vyznamenanie Alexandrovi Bröstlovi

najpravo.sk • 5.1. 2018, 18:31

Prezident Andrej Kiska v pondelok 1. januára 2018 pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenania 25 osobnostiam.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, o ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj práva bol udelený aj Alexandrovi Bröstlovi.

Prof. JUDr. Alexander Bröstl, CSc. je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (1976). Pôsobil aj na Ústavnom súde Slovenskej republiky, a to od roku 1994 – 1999 ako poradca predsedu Prof. JUDr. Milana Čiča, CSc., od roku 2000 do roku 2007 ako sudca a od roku 2007 doteraz pôsobí ako poradca sudkyne JUDr. Ľudmily Gajdošíkovej, CSc. Aktuálne je stále odborným garantom vedných disciplín teória štátu a práva a dejiny štátu a práva na Právnickej fakulte Univerzity P.J. Šafárika v Košiciach.

Medzi ocenenými sa nachádzal tiež Petr Pithart, ktorému bol udelený Rad Bieleho dvojkríža II. triedy, teda najvyššie slovenské ocenenie určené pre cudzincov, a to za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Doc. JUDr. Petr Pithart, dr. h. c. je formálnym vzdelaním právnik, absolvoval v roku 1962 s vyznamenaním, samovzdelaním je však historik, politológ a politik. V súčasnosti pôsobí ako docent Katedry politologie a sociologie na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

Zdroj: prezident.sk, www.prf.cuni.cz, pravo.upjs.sk
Foto Alexandra Bröstla: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 947

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: