Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident SR zaslal odvolací dekrét 14 sudcom

najpravo.sk • 10.1. 2016, 18:18

Prezident Slovenskej republiky podľa čl. 102 ods. 1 písm. t), čl. 145 ods. 1 a čl. 147 ods. 2 písm. b) Ústavy Slovenskej republiky na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky zaslal odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Odvolacie dekréty sú v štádiu doručovania odvolaným sudcom, menný zoznam preto kancelária prezidenta SR zatiaľ nezverejnila.

Ešte v apríli minulého roka prezident Andrej Kiska uviedol, že za prirodzenú súčasť zmien v našom súdnictve považuje aj generačnú obmenu. „Ako viete, Súdna rada má povinnosť predkladať prezidentovi návrhy na odvolanie sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. A prezident má povinnosť sa takýmto návrhom zaoberať. Prezident nie je povinný sudcov odvolať. Som ale presvedčený, že platná právna úprava by nedávala žiaden zmysel, ak by prezident túto právomoc nepoužíval. Máme u nás napríklad vyše sto sudcov, ktorí dávno prekročili vek 65 rokov a stále sú sudcami, hoci prax nevykonávajú. Máme napríklad aj takých sudcov nad 65 rokov, u ktorých sa obišla zákonná úprava: nikdy neboli predložení prezidentovi na rozhodnutie o ich odvolaní, ale medzičasom sa vrátili na súdy a súdia. Som rozhodnutý zaviesť transparentnosť a aj potrebnú kultúru do odvolávania sudcov. Po prvé: som presvedčený, že sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, je zásadne potrebné odvolávať tak, ako to predpokladá ústava a zákony. Začal som túto kompetenciu uplatňovať a budem v tom pokračovať.“ konštatoval prezident.

Vo svojom minuloročnom vyjadrení prezident tiež uviedol, že na návrh Súdnej rady je pripravený bez zbytočného odkladu odvolať tie sudkyne a tých sudcov, ktorí vysoko presiahli vek 65 rokov a dlhší čas už aktívne nesúdili. „Ich zotrvanie alebo návrat do talárov je totiž v rozpore s potrebami súdov a výkonu súdnej moci. Podobne budem postupovať aj v prípadoch takých sudcov, ktorí si prerušili výkon funkcie a medzičasom dosiahli 65 rokov. Prerušenie výkonu nemôže slúžiť na to, aby sa takíto sudcovia mohli vrátiť do aktívneho výkonu sudcovskej funkcie. Alebo dokonca aby sa takýmto spôsobom obchádzala povinnosť navrhnúť ich odvolanie, ako sa to dialo doteraz.“ uviedol prezident.

O sudcoch, ktorí majú prerušený výkon funkcie sudcu vo veku 70 a viac rokov, súdna rada rozhodovala na zasadnutí 30. novembra 2015 a prezidentovi Slovenskej republiky predložila 8 sudcov na odvolanie z funkcie sudcu, za ktorých v tajnom hlasovaní hlasovala nadpolovičná väčšina všetkých členov súdnej rady, a to:

1. JUDr. Jozef BOTKA, sudca Okresného súdu Banská Bystrica,

2. JUDr. Jozef HRABOVSKÝ, sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici,

3. Vojtech KÁNTOR, sudca Okresného súdu Nové Zámky,

4. JUDr. Stanislav LEHOŤÁK, sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky,

5. Peter PACALAJ, sudca Okresného súdu Trnava,

6. prom. pr. Ľubomír SAMUEL, sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici,

7. JUDr. Helena ŠKRINÁROVÁ, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave.

8. JUDr. Ing. Tomáš VALOVIČ, sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Súdna rada SR vo vyhodnotení plnenia plánu práce Súdnej rady SR za rok 2015 citovala časť odôvodnenia nálezu Ústavného súdu SR PL. ÚS 10/05-270: „Do pôsobnosti súdnej rady, ako už bolo spomenuté, patrí podľa čl. 141a ods. 4 písm. a) ústavy predkladať prezidentovi návrhy kandidátov na vymenovanie sudcov a návrhy na odvolanie sudcov. Z takto koncipovanej pôsobnosti súdnej rady nemožno vyvodiť povinnosť súdnej rady tak urobiť, ak navyše podľa čl. 141a ods. 5 ústavy na prijatie uznesenia súdnej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých jej členov (to isté pravidlo upravuje aj § 6 ods. 6 zákona o súdnej rade, podľa ktorého na prijatie uznesenia súdnej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých jej členov.

Pôsobnosť súdnej rady vzhľadom na to, že ide o kolektívny orgán, sa realizuje (vzhľadom na to, že nie je osobitná úprava tohto postupu) prostredníctvom štandardných pravidiel prijímania rozhodnutí, t. j. v súlade s čl. 141a ods. 5 ústavy, podľa ktorého na prijatie uznesenia súdnej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých jej členov.

Z uvedeného potom vyplýva, že návrh na odvolanie sudcov sa taktiež prijíma uznesením súdnej rady, lebo to je jediný spôsob, akým súdna rada rozhoduje o veciach patriacich do jej pôsobnosti [čl. 7 Rokovacieho poriadku súdnej rady]. Podľa čl. 10 ods. 5 rokovacieho poriadku súdna rada musí predložiť prezidentovi návrh na odvolanie sudcu, ak sú na to zákonné dôvody. Podľa čl. 10 ods. 6 rokovacieho poriadku návrh je schválený (a aj návrh podľa čl. 10 ods. 5 rokovacieho poriadku), ak zaň v tajnom hlasovaní hlasovala nadpolovičná väčšina všetkých členov súdnej rady.“

Vyjadrenia k sudcom, ktorí dovŕšili vek 65 rokov po mesiaci marec 2015, kedy bolo naposledy o tejto otázke rozhodované, kancelária súdnej rady zabezpečuje a po skompletizovaní všetkých potrebných podkladov je predpoklad, že personálne otázky týkajúce sa sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov v mesiacoch apríl - december 2015 budú zaradené na program zasadnutia súdnej rady vo februári 2016.

Zdroj: prezident.sk, sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1456

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: