Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident prijal iniciátorov výzvy za reformu Ústavného súdu SR

najpravo.sk • 30.5. 2018, 17:46

Prezident Andrej Kiska v stredu prijal zástupcov širokej skupiny právnikov a právničiek, ktorí minulý týždeň predstavili návrh na zmenu obsadzovania ústavného súdu.

„Chcem sa celej iniciatíve poďakovať za jej prácu. Ako viete, nízku kvalitu kandidátov riešim od nástupu do funkcie prezidenta. Viedol som dlhý spor s národnou radou o to, ako má ústavný súd vyzerať, aby plnil svoje poslanie.

Chcem skonštatovať, že súčasné požiadavky na ústavných sudcov nie sú dostatočnou ochranou pred zlými kandidátmi. Chcem znova zopakovať, čo hovorím, odkedy som vstúpil do úradu prezidenta. Ústavný súd je najvyšším garantom spravodlivosti v systéme slovenského súdnictva. Jeho rozhodnutia vplývajú na životy ľudí, ovplyvňujú rozhodovanie a možnosti politikov. Je dôležité, kto má túto veľkú moc v rukách.


Preto osobne veľmi vítam, že je vôľa zmeniť systém obsadzovania ústavného súdu. Na jednej strane vítam vôľu na strane vlády a po dnešku vítam aj vôľu na strane odbornej verejnosti. Verejnosti, ktorej reprezentanti tu stoja za mnou.

Od minulého týždňa je na stole návrh, ktorý otvára priestor na dobré riešenie. Mená vážených právnikov a právničiek, sudcov a sudkýň našich aj medzinárodných súdov, skúsená aj mladá generácia právnych expertov sú pre mňa signálom, že odborná verejnosť je pripravená na dôležitú diskusiu.

Čo by som osobne privítal, bolo by nesmierne vhodné, aby poslanci parlamentu túto vôľu využili a nepremrhali ju nejakým podpriemerným riešením. Máme príležitosť dosiahnuť zmenu, ktorá bude poctivá a presvedčivá. A ktorá by mala priniesť výsledky a mala vrátiť dôveru verejnosti v spravodlivosť.



Je nesmierne dôležité si uvedomiť, že o niekoľko mesiacov budem vyberať deväť sudkýň a sudcov ústavného súdu. Dve tretiny súdu sa vymenia a to, koho poslanci navrhnú, bude definovať charakter právneho štátu na najbližších 12 rokov.

V stávke je príliš veľa. Máme šancu na zmenu, ktorá zaručí, či sa ústavným sudcom stane človek s výnimočným odborným, ale aj morálnym profilom. Či bude kandidát schopný presvedčiť nielen odborníkov, ale aj celú verejnosť.

Je to príležitosť, ktorú by sme nemali, ktorú nesmieme premrhať.“

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 927

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: