Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pracovní a rodinní sudcovia

Admin 3 • 6.9. 2011, 17:30

Ako sme vás už na stránkach portálu najprávo.sk informovali koncom marca tohto roku, na Slovensku pribudnú rodinní sudcovia. V tom čase však išlo len o návrh novely Spravovacieho a kancelárskeho poriadku pre súdy. V Zbierke zákonov pod číslom 148/2011 Z. z. však už máme k dispozícii záväzný text novely, ktorá rodinných sudcov mieni zaviesť od 1. septembra 2011.

Rodinný sudca

Rodinným sudcom bude od 1. septembra sudca oddelenia P, teda tzv. poručenského oddelenia na súde. V jeho agende sa budú koncentrovať všetky veci podľa Zákona o rodine. Teda aj rozvody, konania o určenie manželského výživného, príspevku na výživu rozvedeného manžela, určenie výživného na plnoleté dieťa, konania o zapretie a určenie rodičovstva a i. Do súdneho registra P sa budú zapisovať aj návrhy na vyhlásenie za mŕtveho.

Laicky by sa to dalo zhrnúť aj tak, že sudcovia, ktorí doteraz rozhodovali veci týkajúce sa maloletých detí budú rozhodovať všetky konania, ktoré majú základ v rodinnom práve.

Veci, ktoré boli pred 1. septembrom 2011 zapísané do súdneho registra C, ktoré sa od 1. septembra 2011 zapisujú do registra P alebo Cpr, sa budú viesť v súdnom registri C aj po 1. septembri 2011. Inak povedané, čo sa začalo pred 1. septembrom 2011 v C oddelení, dokončí sa v C oddelení, teda nedôjde k žiadnym presunom spisov, skôr začaté konania budú plynule pokračovať ďalej bez zmien a nedôjde v nich k žiadnym zmenám sudcov.

Ako to bude vyzerať v praxi

V pripomienkovom konaní sa k zavádzanej zmene vyjadril Okresný súd Nitra, ktorý uviedol, že koncentrácia vecí do oddelení P, teda sudcom vybavujúcich túto agendu, bude mať za následok predĺženie konania vo veciach maloletých detí. Doterajší počet sudcov vybavujúcich agendu P pri zväčšení jej rozsahu spôsobí, že bude nevyhnutné presunúť na túto agendu sudcov z iných hlavných agiend (C, Cb, T), čo znamená, že navrhovaná zmena sa dotkne všetkých súdnych oddelení. Presun skúseného a odborne zdatného občianskoprávneho sudcu alebo viacerých sudcov na rodinnú agendu je zbytočným luxusom, ktorý si nemôžeme dovoliť, pretože títo sudcovia sú potrební na náročnej občianskoprávnej agende.

Okresný súd Nitra tiež uviedol, že bez navýšenia počtu sudcov takáto zmena nebude na prospech ani súdom ani účastníkom konania, ktorým je jedno, či ich spor je zaradený v agende C alebo P, zaujíma ich iba to, aby bol vyriešený odborne a v primeranej lehote, čo však táto zmena určite nezabezpečí.

Portál najprávo.sk oslovil niektorých sudcov a vyšších súdnych úradníkov s otázkou na ich názor na nový inštitút rodinného sudcu, pričom väčšina opýtaných nám uviedla, že fakticky sa na súdoch táto zmena prejaví len v zmene rozvrhu práce, kde bude buď z iného oddelenia preložený ďalší sudca na oddelenie P, keďže sa tam markantne zvýši nápad vecí alebo dôjde k prerozdeleniu agendy P na viacerých sudcov iných oddelení, hlavne oddelení C, kde touto zmenou dôjde k zníženiu nápadu nových vecí. Teoreticky teda môže vzniknúť aj situácia, že na súde budú všetci sudcovia tzv. „rodinnými sudcami", keďže bude mať každý z nich nejakú časť agendy rodinných vecí - P.

Pribudnú aj pracovní sudcovia

V pripomienkovom konaní odznela zo strany Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR pripomienka, že je potrebné výrazne skrátiť dobu trvania súdnych sporov v pracovnoprávnych veciach, ktoré sú pre podnikateľské prostredie značnou záťažou, a teda by bolo vhodné rozšíriť aj špecializáciu pre pracovnoprávne spory s cieľom dosiahnutia ich väčšej dynamiky.

Uvedená pripomienka padla na úrodnú pôdu, a preto sa od septembra vytvoria na súdoch nové senáty Cpr, v ktorých sa budú prejednávať pracovnoprávne a „obdobné" spory podľa osobitných predpisov. Na odvolacích súdoch sa tieto veci budú po podaní odvolania prejednávať v senátoch CoPr.

Ako nám potvrdili ľudia z praxe, aj tu je však otázne, či súdy zveria agendu Cpr jednému sudcovi, ktorý sa bude špecializovať len na pracovnoprávne spory, alebo bude mať každý občianskoprávny sudca aj časť Cpr agendy, a teda cieľ zavádzaných zmien sa v konečnom dôsledku nedosiahne, zotrvá status quo, len sa zneprehľadní vnútorná organizácia práce súdu. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2746

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: