Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Plodenie detí ako spôsob zvyšovania príjmu? Nie!

Admin 3 • 14.6. 2011, 17:42

Zajtra, teda 15. júna 2011 sa uskutoční 50. schôdza vlády Slovenskej republiky. V programe rokovania vlády sme našli dva zaujímavé legislatívne návrhy, ktorých cieľom je odstránenie negatívnej motivácie u sociálne vylúčených skupín obyvateľstva, zabezpečovať a zvyšovať si svoj príjem prostredníctvom sociálnych dávok viazaných na počet detí.

Na programe sú dve zásadné novely, a to:

  • Novela zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a zákona č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a
  • Novela zákona č. 235/1998 Z. z. o príspevku pri narodení dieťaťa, o príspevku rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá a ktorým sa menia ďalšie zákony v znení neskorších predpisov

Čo je podstatou navrhovaných zmien

Poslanci Národnej rady SR Ľudovít Kaník, Kamil Krnáč, Štefan Kužma a Zoltán Horváth sú toho názoru, že je správne, aby:

  1. kritériom pre posudzovanie nároku na priznanie príplatku k príspevku pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa bola podmienka, aby aspoň jeden z rodičov počas posledných štyroch rokov, ktoré predchádzajú vzniku nároku na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa bol nemocensky poistený tzn. pracoval v súhrne aspoň 270 dní alebo sa pripravoval na budúce povolanie štúdiom na vysokej škole alebo sa stal absolventom vysokej školy alebo strednej školy a
  2. bolo zavedené zníženie výšky rodičovského príspevku o 50 % v prípade, ak aspoň jeden z rodičov za obdobie posledných štyroch rokov pred vznikom nároku na rodičovský príspevok nebol nemocensky poistený aspoň 270 dní vrátane obdobia poberania materskej alebo štúdia na vysokej škole alebo absolvovania vysokej školy v 1. alebo 2. stupni štúdia alebo strednej školy. Dávka v hmotnej núdzi by sa ani v prípade zníženia výšky rodičovského príspevku nemala zvyšovať.

Čo očakávajú poslanci od navrhovaných zmien?

Cieľom novely zákona o rodičovskom príspevku je zvýšiť motiváciu nájsť si a udržať zamestnanie aj v nižšie platených pozíciách a zároveň odstrániť negatívnu motiváciu u sociálne vylúčených skupín obyvateľstva, zabezpečovať a zvyšovať si svoj príjem prostredníctvom sociálnych dávok viazaných na počet detí.

Poslanci očakávajú prijatím novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa úsporu vo výške 5,92 milióna Eur ročne. 

 

Zdroj informácií: www.rokovania.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2276

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: