Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Plánuje sa zriadiť Register fyzických osôb

najpravo.sk • 8.10. 2012, 13:48

V legislatívnom procese sa momentálne nachádza novela zákona o hlásení pobytu občanov (zákon č. 253/1998 Z. z.), ktorá by mala od apríla budúceho roku zaviesť do nášho poriadku nový informačný systém, tzv. Register fyzických osôb.

Register fyzických osôb bude slúžiť ako zdroj referenčných a aktuálnych osobných údajov o občanoch Slovenskej republiky s pobytom na území Slovenskej republiky a s pobytom mimo územia Slovenskej republiky, o cudzincoch s pobytom na území Slovenskej republiky, ako aj o iných osobách – cudzincoch bez pobytu na území Slovenskej republiky, ktorí prišli do styku s verejnou správou. Register fyzických osôb ako jednotný a dátovo konzistentný zdroj údajov o všetkých fyzických osobách, ktoré prídu do styku s verejnou správou, bude orgánmi verejnej správy využívaný ako jedinečný a najdôležitejší dátový zdroj. V praxi to znamená, že orgány verejnej správy už nebudú musieť zisťovať pravosť a hodnovernosť údajov pre svoje potreby z rôznych dostupných zdrojov, ale iba z jedného registra fyzických osôb.

Referenčné údaje, ktoré bude register fyzických osôb poskytovať, budú môcť byť použité subjektmi verejnej správy na právne úkony bez ďalšieho overovania ich správnosti a dokladovania.

Informačný systém register fyzických osôb je základným informačným systémom verejnej správy, ktorého účelom bude poskytovanie referenčných údajov o fyzických osobách v ňom vedených prostredníctvom elektronických služieb oprávneným subjektom z orgánov štátnej správy, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci alebo fyzickým osobám a právnickým osobám ak im bola zverená pôsobnosť v oblasti verejnej správy podľa osobitných právnych predpisov a členským štátom EÚ alebo tretím krajinám.

Register fyzických osôb by mal podľa vlády zbaviť občanov povinnosti opakovane predkladať doklady o jeho údajoch. Občan svoje údaje predloží orgánu verejne správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy.

Významný spoločenský prínos bude mať register fyzických osôb vo zvýšení komfortu fyzických osôb a právnických osôb pri komunikácii s úradmi spočívajúcej v obmedzení byrokracie spôsobenej opakovaným poskytovaním rovnakých údajov rôznym úradom, ktoré ich požadujú. Ďalším pozitívnym dopadom bude zrýchlenie vybavovania žiadostí. Nový systém využívania údajov podporí žiadanú výmenu informácií, ktorá je nutnou podmienkou pre vzájomnú spoluprácu jednotlivých informačných systémov vo verejnej správe.

Zavedenie nového systému registra fyzických osôb bude mať však dopad na rozpočet verejnej správy v súvislosti s potrebou vytvorenia nových pracovných miest a výdavkov na udržanie výsledkov projektu, ktorý je financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Centrálna ohľasovňa pobytu bude fungovať aj cez internet

Ďalším významným cieľom navrhovanej úpravy je zriadenie centrálnej ohlasovne ako elektronickej služby, ktorá umožní občanom prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. Vznikne tak nový procesný model pre nové procesy realizácie agendy hlásenia a evidencie pobytu občanov Slovenskej republiky, ktorého potreba vyplýva z požiadaviek na realizáciu elektronických služieb centrálnej ohlasovne.

Novela by mala tiež detailnejšie upraviť postup pri rušení trvalého pobytu a taxatívne vymenúva doklady potrebné na zrušenie trvalého pobytu na návrh vlastníka alebo spoluvlastníkov nehnuteľnosti. Doteraz totiž pracovníci ohlasovní nemohli dostatočne skúmať užívacie právo osôb, ktorým mal byť pobyt zrušený.

Vycestovanie do zahradničia sa bude musieť hlásiť

Zavádza sa tiež povinnosť občanom, ktorí sa pripravujú na vycestovanie do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, oznámiť túto skutočnosť ohlasovni pobytu. Nesplnenie si povinnosti sa bude pokladať za priestupok.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1928

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: