Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

PF UK podala návrh na zmenu opisu študijného odboru právo

najpravo.sk • 21.2. 2017, 19:55

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR včera informovalo o doručení návrhu na zmenu v sústave študijných odborov SR, ktorá sa týka zmien opisu študijného odboru právo. Predmetný návrh podala Univerzita Komenského v Bratislave.

Táto v zdôvodnení uvádza: „Právo je na jednej strane produktom života spoločnosti, jej potrieb, záujmov a konfliktov. Na strane druhej však nie je len výsledkom, ale aj hýbateľom tohto života. Právne normy vplývajú na fakty – čo má byť podľa práva vplýva na to, čo v spoločnosti je ako fakt. Právo tak kľúčovo ovplyvňuje jemné pradivo spoločnosti, a preto je v istom zmysle najširším praktickým humanitným odborom. Jeho absolventi sú jednak v službách štátu či verejnosti a jednak v službách jednotlivcov, stále však s cieľom realizácie spravodlivosti. Kvalitný výkon týchto služieb (typicky tvorba legislatívy, jej interpretácia a aplikácia z pozície verejnej moci, či zastupovanie jednotlivcov pred orgánmi verejnej moci) kľúčovo prispieva k spoločenskému zmieru.“

V rámci vymedzenia jadra znalostí v 2. stupni štúdia fakulta uvádza aj klinické právne predmety vyžadujúce poznatky z pozitívneho práva, viažuce sa na ďalšie predmety jadra študijného odboru právo, napríklad: Argumentácia a interpretácia práva, Právne zručnosti, Právna logika, simulované súdne a mimosúdne spory, stáže, predmety zamerané na riešenie prebiehajúcich právnych prípadov, predmety zamerané na komplexné riešenie simulovaných právnych prípadov, kliniky zamerané na vzdelávanie širšej verejnosti v oblasti práva.

Návrh nového opisu študijného odboru právo na prvom a druhom stupni štúdia si môžete prečítať TU.

K uvedenému návrhu je možné zasielať pripomienky do 21. marca 2017 prostredníctvom elektronickej pošty na adresu: odbor.vsv@minedu.sk. 

Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1105

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: