Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nové e-služby s občianskym preukazom s čipom

najpravo.sk • 7.7. 2015, 23:43

Od 1. júla 2015 ministerstvo vnútra pre držiteľov elektronických občianskych preukazov s čipom rozširuje ponuku o niekoľko ďalších špecializovaných e-služieb súvisiacich s dokladom elektronického občianskeho preukazu s čipom. Umožnila to novela zákona č. 224/2006 Z. z.  o občianskych preukazoch.

Zmena pobytu cez internet

Ak zmeníte trvalý pobyt a už máte vydaný elektronický občiansky preukaz s čipom, ktorý aj aktívne využívate pri elektronických službách, o nový doklad s novou adresou po presťahovaní môžete požiadať cez internet. Nie je teda potrebné ísť osobne na políciu, stačí použiť e-službu: fotografiu, podpis a ďalšie osobné údaje totiž môže polícia čerpať zo svojich informačných systémov, v ktorých figurujú od momentu požiadania o  občiansky preukaz, cestovný pas alebo vodičský preukaz / nesmú však byť staršie ako 5 rokov v prípade dospelého, a nie staršie ako 3 roky v prípade občana do 18 rokov/. Nový doklad si síce kvôli kontrole budete musieť ísť na políciu zobrať osobne, avšak môžete si vybrať, na ktoré pracovisko dokladov a evidencií vám ho doručia.

Na prevzatie preukazu rodinného príslušníka stačí neoverené plnomocenstvo

Pri dokladoch vyžiadaných klasickým spôsobom – návštevou oddelenia dokladov PZ – sa upravili novelou zákona  podmienky ich prevzatia obdobne ako v prípade cestovných dokladov a vodičských preukazov. Občiansky preukaz bude môcť za držiteľa prevziať jemu blízka osoba aj bez úradne osvedčeného splnomocnenia: preukáže sa len svojím občianskym preukazom. Preukazy maloletých a mladistvých občanov bude môcť prevziať aj splnomocnená osoba (ak občan starší ako 15 rokov uvedie osobu, ktorá prevezme jeho doklad, pri podaní žiadosti, nebude potrebné ani osvedčené plnomocenstvo).

Zadajte si diskrétny údaj

Rovnako si cestu na políciu môžete ušetriť pri strate alebo odcudzení elektronického občianskeho preukazu s čipom. Urobíte tak pomocou e-služby, avšak opäť len v prípade, že váš občiansky preukaz naozaj využívate elektronickým spôsobom a cez e-službu ste zadali tzv. diskrétny údaj. V takom prípade totiž sú v informačnom systéme MV SR k dispozícii vaše kontakty ako e-mail či telefónne číslo a predovšetkým zadaný diskrétny údaj. Práve diskrétny údaj uvediete pri nahlasovaní straty či krádeže elektronického dokladu. Kontakty a diskrétny údaj môžete kedykoľvek zmeniť či aktualizovať na to určenou e-službou  modifikácia kontaktných údajov.

Občiansky preukaz s čipom aj pre Linux a MacOS X

Ďalšie doplnkové e-služby môžete využiť, ak sa z hocijakého dôvodu rozhodnete zrušiť prihlasovanie elektronickým občianskym preukazom s čipom -  urobíte tak pomocou e-služby cez internet. Rovnakým spôsobom si môžete overiť, aké certifikáty máte pre svoj elektronický doklad vydaný: autentifikačný, šifrovací, či kvalifikovaný určený  pre autorizáciu elektronických dokumentov podpísaných zaručeným elektronickým podpisom  (ZEP). Certifikáty môžete v prípade potreby tiež elektronicky zrušiť. Opätovne obnoviť si ich však môžete bezplatne len osobnou návštevou pracoviska dokladov a evidencií.

Okrem toho je od 1. júla  sprístupnený multiplatformový eID klient, ktorý umožní využívanie občianskeho preukazu s čipom aj pre ďalšie operačné systémy, konkrétne pre Linux /verzie Mint, Ubuntu, Debian/ a Mac OS X.

Stovky e-služieb

Elektronický občiansky preukaz s čipom, digitálny doklad, ktorý slúži na identifikáciu a autentifikáciu občana pri používaní elektronických služieb štátu, má už takmer 930-tisíc Slovákov.

Ministerstvo vnútra elektronické občianske preukazy vydáva od decembra 2013. S súčasnosti majú ich držitelia možnosť využívať niekoľko stoviek e-služieb. Za ministerstvo vnútra sú to predovšetkým e-služby z oblasti dopravných evidencií a hlásenia pobytu. E-služby MV SR nájdete na portáli Elektronické služieb MV SR https://portal.minv.sk a samozrejme tiež na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk.

Aktivujte si elektronický občiansky preukaz s čipom. Využívaním e-služieb prispievate k efektívnemu fungovaniu štátnej správy a znižovaniu nákladov. Navyše sami ušetríte – správne poplatky za e-služby, pri ktorých sa vyžaduje použitie ZEP, sa vám znížia o polovicu, najviac však do výšky 70 eur.

O elektronický občiansky preukaz s čipom možno požiadať na ktoromkoľvek pracovisku oddelenia dokladov PZ. V prípade, že platnosť doterajšieho klasického občianskeho preukazu bez čipu je menej ako 180 dní, nový elekronický doklad vám vydajú bezplatne. V opačnom prípade za jeho vydanie zaplatíte 4,50 €. Správny poplatok zaplatíte v platobnom kiosku na pracovisku.

Zdroj a foto: TS MV SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1819

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: