Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

NÁZOR: Exekútor: Nadávka alebo pocta?

najpravo.sk • 12.9. 2019, 16:38

V súčasnej dobe sa nachádzame približne 23 rokov od prijatia Zákona č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútorov a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok), a teda od zásadného rozhodnutia našej spoločnosti, vyriešiť s konečnou platnosťou realizáciu (výkon) súdnych a iných rozhodnutí. Hlavne preto, že táto časť konaní bola zásadným spôsobom podceňovaná, a preto zaostávala za konaním vo veci samej.

Stávalo sa bežne, že mnohí účastníci ťažkých majetkových sporov dosiahli úspešný výsledok, avšak ich práva stanovené právoplatným a vykonateľným rozhodnutím nemal kto realizovať a tak im zostal rozsudok súdu v rukách ako kus „nepotrebného papiera“.

Preto boli v roku 1995 dané pred náš parlament otázky: pokračovať v platnom výkone rozhodnutí na súdoch? Alebo presunúť ich realizáciu do privátnej sféry súdnym exekútorom podľa vzoru mnohých iných európskych krajín a nielen týchto, ale aj mnohých krajín z celého sveta. Preto sa UIHJ stala ako poradná organizácia európskej komisie strešnou aj pre náš novovzniknutý inštitút súdnych exekútorov. Týmto sa naše mladé Slovensko, ako jedna z prvých bývalých krajín socialistického spoločenstva, rozhodlo ísť cestou efektívnejšieho spôsobu výkonu súdnych a iných rozhodnutí.

Ak sa v čase výkonu rozhodnutí po starom vypočítala efektivita v rozsahu 35% až 45%,moderný európsky inštitút privátneho súdneho exekútora dosahoval nezriedka 75% i viac percent úspešnosti!

Na druhej strane, aby bola v rámci exekúcií dodržiavaná ochrana práv našich občanov, Ústava SR hlavne v článku 46 potrebnú ochranu poskytuje nielen veriteľom, ale aj dlžníkom. Transformácia a aproximácia sa následne odrážala v našom zákonodarstve, ktoré stanovilo, že sa musí dbať aby zásah (exekučný) bol uskutočňovaný na hranici dovoleného a či sa nezasiahlo za túto hranicu. Preto náš právny poriadok zabezpečuje nielen ochranu veriteľa, ale aj dlžníka.

Nakoniec danú problematiku podrobne vyložil Ústavný súd SR, ktorý vo svojom náleze (sp. zn. I. ÚS 13/2000), vyjadril hlavne zásadu spravodlivej rovnováhy pri ochrane legitímneho cieľa. 

Vychádzajúc z niekoľkých horeuvedených zásad sa verejnosti stále viac predkladá ochrana práv dlžníkov, pričom sa veritelia hromadne skrývajú v anonymite strachu, že prídu aj o tú časť práv, ktoré im už exekútor vymohol. Pretože dnes je čoraz silnejší hlas, aby sa inštitút exekútora zrušil a vrátili sme sa späť do rokov neefektívneho výkonu súdnych rozhodnutí. Nazlosteným dôvodom pre takúto zmenu má byť drahý exekútor a vysoké exekučné poplatky. Pritom výkon rozhodnutia realizovaný na súde v minulosti vychádzal poplatkovo na podobnú úroveň.

Dnešní mravokárcovia exekútorov pri hľadaní svojich voličských hlasov zachádzajú už za únosnú mieru posudzovania otázky, či exekútora alebo opäť súd, nehľadiac na horeuvedené skutočnosti.

Autor:
Jozef Liščák
Súdny exekútor

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1228

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: