Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti SR: Nachádzame sa v situácii, na ktorú právny poriadok nemyslel

najpravo.sk • 29.10. 2020, 17:44

Prinášame vám v plnom znení reakciu Ministerstva spravodlivosti SR na nepresné a nepravdivé vyjadrenia týkajúce sa opatrení vydávaných v rámci potláčania ochorenia COVID-19:

​Do kompetencie Ministerstva spravodlivosti SR síce nepatrí vykladať akty iných orgánov. Jeho úlohou ale je, ako to vyplýva aj z jeho názvu, stráženie spravodlivosti.  Práve preto považuje ministerstvo za dôležité reagovať na nepresné a nepravdivé vyjadrenia týkajúce sa opatrení vydávaných orgánmi verejnej moci v rámci potláčania ochorenia COVID-19.

Predovšetkým je potrebné pripomenúť, že sloboda nie je len možnosť robiť čokoľvek, čo chceme, ale najmä priestor, ktorý je vytvorený vďaka pravidlám. Sloboda bez pravidiel nie je skutočnou bezpečnou slobodou, lebo v nej vyhráva silnejší. Sloboda v štáte, ktorá sa vytvorila vďaka pravidlám, nás chráni pred inými ľuďmi aj pred štátom a zároveň vytvára bezpečnejší priestor na život.

Ak teda niekto tvrdí, že opatrenia proti ochoreniu COVID-19, napríklad nosenie rúška, zasahujú do jeho slobody, je to pravda, ale len v tom zmysle, v akom iné právne pravidlá zasahujú do našej slobody. Dôležité je preto vždy posúdiť, či je takýto zásah oprávnený, teda či ho právne predpisy ako ústava, ústavné zákony a zákony povoľujú a či je primeraný. Toto posúdenie napokon robia súdy, najmä ústavný súd.

Ministerstvo spravodlivosti je presvedčené, že diskutované opatrenia ako napríklad nosenie rúška, či testovanie osôb prichádzajúcich do zdravotníckych zariadení je primeraným zásahom a že má dostatočný právny základ. To sa týka aj vyhlásenia núdzového stavu na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorého ústavnosť napokon potvrdil aj Ústavný súd Slovenskej republiky, a rovnako obmedzenia slobody pohybu a pobytu nedávnymi uzneseniami vlády Slovenskej republiky.

Samozrejme, nachádzame sa v situácii, na ktorú právny poriadok nemyslel a hľadáme právne riešenia, ktoré považujeme za čo najviac bezpečné a vyvažujúce aj hodnotu života a zdravia aj iné ústavné hodnoty. Na druhej strane je úplne prirodzené, a aj dôležité, že občianska spoločnosť opatreniam orgánov verejnej moci dáva spätnú väzbu, a to aj kritickú. Je napokon kľúčovým pilierom demokracie a právneho štátu a aj v dialógu s ňou sa zabraňuje expanzii verejnej moci.

Aj úlohou právnikov a právničiek je strážiť princípy demokracie a právneho štátu. Majú tak však robiť kompetentne, so znalosťou veci a s rešpektom k ústavným hodnotám. Ich reflexia a kritika aktivít štátu je tiež dôležitá. Vďaka ich postaveniu a úlohe by ale mala zahŕňať aj overovanie zdrojov informácií a s ním súvisiace kritické myslenie, či cit pre následky svojho konania, na ktoré poukazuje aj starý právny a morálny princíp nikomu neškodiť (neminem laedere).

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 289
PoUtStŠtPiSoNe
: