Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo rozbieha realizáciu tzv. novej súdnej mapy, chce znižovať počty súdov

najpravo.sk • 20.5. 2020, 19:45

Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo predbežnú informáciu (podľa § 9 zákona č. 400/2015 Z. z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov) o príprave návrhu zákona o sídlach a obvodoch súdov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Základné ciele právnej úpravy

Realizácia Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vláda zaviazala vykonať reformu súdnej mapy. Reforma súdnej mapy má byť podľa ministerstva jedným z nástrojov na dosiahnutie efektívnej justície a pretrhnutie korupčných väzieb v justícii, ako aj na špecializáciu sudcov na hlavné agendy na úrovni okresných aj krajských súdov, na vytvorenie nových súdnych obvodov, vrátane krajských súdov, pri súčasnom znížení počtu súdov, s možnosťou nanovo spustiť výberové konania na predsedov súdov pre nové súdne obvody. Vláda podporuje zavedenie špecializácie sudcov na hlavné agendy, s čím súvisí efektívna reorganizácia súdnej mapy na úrovni okresných aj krajských súdov. Podobne, krajské súdy musia podľa názoru ministerstva prejsť reorganizáciou, ktorej cieľom je špecializácia sudcov na hlavné agendy.

Zhodnotenie súčasného stavu

Súčasná právna úprava sídiel a obvodov súdov Slovenskej republiky podľa názoru ministerstva nezodpovedá súčasným spoločensko-ekonomickým potrebám a výkonnosti a efektivite súdov. Preto je podľa ministerstva potrebné nové usporiadanie všeobecných súdov s dôrazom na ich špecializáciu a podporu kauzálnej príslušnosti tak, aby súdny systém predstavoval efektívny nástroj pre uplatňovanie práva na súdnu ochranu občanov a podnikateľov.    

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vyššie uvedených základných cieľov právnej úpravy:

Kontaktné údaje:

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

sekcia legislatívy

Župné námestie 13

813 11 Bratislava

email: juraj.palus@justice.sk 

 

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania:

Jún 2020


Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2609

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: