Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kto bude viesť Najvyšší súd?

najpravo.sk • 12.3. 2020, 18:15

Mgr. Peter Melicher, predseda sudcovskej rady NS SR na základe žiadosti členov sudcovskej rady NS SR zvolal plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktoré sa uskutoční 17. marca 2020 o 11:00 hod. v pojednávacej miestnosti č. P1 v budove Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na Župnom námestí č. 13 v Bratislave. Program zasadnutia pléna má len jeden bod, ktorým je návrh doplnenia Rokovacieho poriadku NS SR č. 200/2016 Z.z. o čl. 2a., ktorý by mal znieť:

 „Čl.2a

Zastupovanie predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu

Ak nie je prítomný predseda najvyššieho súdu ani podpredseda najvyššieho súdu alebo ak nie je nikto vymenovaný do funkcie predsedu najvyššieho súdu ani do funkcie podpredsedu najvyššieho súdu, neodkladné úlohy predsedu najvyššieho súdu vykoná ten zo služobne najstarších sudcov najvyššieho súdu, ktorý je vekom najstarší.“

Voľba predsedu Najvyššieho súdu SR

Sudcovská rada najvyššieho súdu tiež poverila na svojom mimoriadnom zasadnutí predsedu sudcovskej rady, aby oslovil listom predsedníčku Súdnej rady Slovenskej republiky o možnosť urýchlenia voľby predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky za predpokladu, že s tým budú súhlasiť všetci členovia Súdnej rady Slovenskej republiky a navrhnutí kandidáti.

Voľba predsedu najvyššieho súdu po štvrtýkrát

Už po štvrtýkrát bude Súdna rada SR rozhodovať o tom, kto sa postaví na čelo Najvyššieho súdu SR. O post predsedu najvyššieho súdu zabojujú dvaja kandidáti: Ivan Rumana a Ján Šikuta.

Voľba bola v tomto roku vyhlásená na januárovom zasadnutí súdnej rady. Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, následne vyzvala všetky oprávnené subjekty na predloženie návrhu kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR. Využila zároveň svoju návrhovú kompetenciu a spolu s ďalšími jedenástimi členmi súdnej rady podala návrh kandidáta na zaujatie tejto významnej funkcie.

O predsednícku stoličku sa tak vo voľbách bude uchádzať Ivan Rumana. „Návrh kandidáta na predsedu najvyššieho súdu podaný dvanástimi členmi súdnej rady zvolenými tak sudcami, Národnou radou SR, či vládou SR, vzišiel zo vzájomnej diskusie medzi členmi súdnej rady, po predchádzajúcej neúspešnej voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR, s cieľom zabezpečiť riadny chod a vedenie tohto významného ústavného orgánu“, vysvetlila predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková. Jeho protikandidátom je Ján Šikuta, ktorý kandidoval už v minuloročnej novembrovej voľbe. O jeho predpokladoch na zaujatie funkcie je presvedčená Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava III.

V októbri minulého roka uplynulo Daniele Švecovej, bývalej predsedníčke najvyššieho súdu, päťročné funkčné obdobie. Súdna rada považuje za mimoriadne dôležité vyriešiť patovú situáciu, týkajúcu sa opakovanej neúspešnej voľby predsedu najvyššieho súdu. „Verím, že v tejto voľbe dôjde k naplneniu významnej ústavnej kompetencie súdnej rady zvoliť kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR a predložiť ho na vymenovanie do funkcie prezidentkou Slovenskej republiky. Kompletné a funkčné vedenie najvyššieho súdu je dôležité pre plynulý a efektívny chod tejto najvyššej súdnej autority“, priblížila Lenka Praženková.

Lehotu na predloženie návrhu vhodného kandidáta mali oprávnení navrhovatelia do 10. marca. O tom, kto zasadne do predsedníckeho kresla, by mali pôvodne rozhodnúť členovia súdnej rady na mimoriadnom zasadnutí 30. marca 2020. Každé zasadnutie súdnej rady je zo zákona verejné. Voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR však bude môcť široká verejnosť sledovať naživo aj na diaľku. Predsedníčka súdnej rady opäť zabezpečila online prenos z voľby predsedu najvyššieho súdu na svojom facebookovom profile.

Zdroj: nsud.sk, sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 863

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: