Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Komu patrí susedný byt?

Admin 3 • 11.2. 2012, 19:40

Viete kto je novým majiteľom susedného bytu? Viete pred koho domom ste sa pošmykli na zľadovatelom chodníku a prišli k úrazu?Dá sa vôbec zistiť vlastník bytu či domu bez známostí na úradoch, bez nákupu kolkov a vystávania v radoch na katastri? Verte nám, nie je nič jednoduchšie!

Ako zistiť vlastníka bytu? 

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR umožňuje vyhľadávanie vlastníkov aj podľa čísla bytu. Vy sa tak veľmi jednoducho môžete dozvedieť, kto je vlastníkom bytu vo vašom susedstve. Aký je presný postup?

  1. V spodnej časti tejto stránky si v sekcii Zaujímavé odkazy vyhľadajte vyhľadávač na Vyhľadanie vlastníka bytu v bytovom dome (alebo kliknite rovno SEM)
  2. Zobrazí sa vám tabuľka s názvom "Vyhľadávanie podľa čísla bytu", kde zadáte výberom z menu kraj, okres, obec a katastrálne územie. 
  3. Následne vložíte súpisné číslo bytového domu (v niektorých obciach ide o čierno orámované tabuľky na priečeliach domov, súpisné číslo by malo byť uvedené aj v občianskych preukazoch pri adrese trvalého pobytu)
  4. Číslo vchodu nie je potrebné vypĺňať.
  5. Následne vložte číslo bytu, ktorého vlastníka chcete zistiť
  6. Opíšte bezpečnostný kód z modrého obrázka a kliknite na Vyhľadať. 
  7. V spodnej časti by sa vám mal zobraziť číslo bytu, poschodie, číslo vchodu, výmera bytu, číslo listu vlastníctva, na ktorom je byt zapísaný a označenie vlastníka a jeho spoluvlastnícky podiel. (ak je za menom uvedené 1/1 znamená to, že uvedený vlastník je jediným vlastníkom nehnuteľnosti. Ak sú uvedené dve mená manželov a za ich menami je uvedené 1/1, tak to znamená, že byt je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov). 

Ako vyhľadať vlastníka rodinného domu či inej stavby?

Potreba zistiť vlastníka stavby, napríklad rodinného domu či inej stavby je aktuálna hlavne vtedy, pokiaľ si tento vlastník neplní svoje povinnosti. Ide o situácie, ak stavba ohrozuje susedné stavby, alebo vlastník v zimnom období nezabezpečuje schodnosť priľahlého chodníka a podobne. Pozrite si presný postup:

  1. V spodnej časti tejto stránky si v sekcii Zaujímavé odkazy vyhľadajte vyhľadávač na Vyhľadanie vlastníka domu podľa súpisného čísla.
  2. Zobrazí sa vám tabuľka s názvom "Vyhľadávanie podľa súpisného čísla stavby", kde zadáte výberom z menu kraj, okres, obec a katastrálne územie. 
  3. Následne vložíte súpisné číslo stavby (v niektorých obciach ide o čierno orámované tabuľky na priečeliach domov, súpisné číslo by malo byť uvedené aj v občianskych preukazoch pri adrese trvalého pobytu)
  4. Opíšte bezpečnostný kód z modrého obrázka a kliknite na Vytvoriť zostavu.
  5. Po vytvorení zostavy kliknite na dátum a čas a mal by sa vám zobraziť list vlastníctva ku konkrétnej nehnuteľnosti. Vlastník je uvedený v časti B: Vlastníci. 
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3891

Nový príspevok

katastrálna mapa

Možno by sa žiadalo dodať, že vlastník nehnuteľnosti sa dá zistiť na katastrálnom portáli aj cez mapu, je to aktuálne napríklad ak na nehnuteľnosti chýba súpisné číslo. Orientácia na mape však môže robiť problémy.

PoUtStŠtPiSoNe
: