Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Justiční čakatelia na Slovensku zrejme skončia

najpravo.sk • 13.7. 2020, 17:45

Podľa Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré pripravilo v súvislosti s ústavnoprávnymi zmenami v justícii aj „balík“ zmien 28 súvisiacich zákonov, inštitút prípravy justičných čakateľov na Slovensku stratil svoje opodstatnenie, a preto sa s ním do budúcna už nepočíta.

„Doterajšia právna úprava prípravy justičného čakateľa sa nahrádza novým inštitútom, ktorým je odborná justičná stáž. Podstata novej úpravy spočíva v tom, že umožňuje každému, kto spĺňa zákonom ustanovené podmienky absolvovať na súde odbornú prípravu, ktorej cieľom je príprava na výberové konanie na voľné miesto sudcu tým, že stážista má možnosť získať odborné znalosti a praktické zručnosti potrebné pre výkon funkcie sudcu tak, aby v prípade úspechu vo výberovom konaní na voľné miesto sudcu mohol od momentu ujatia sa funkcie sudcu vykonávať funkciu bez nutnosti adaptovať sa na nové pracovné podmienky a pracovné postupy. V tomto kontexte je odborná justičná stáž platenou stážou pre záujemcov o funkciu sudcu.“ konštatuje ministerstvo v dôvodovej správe k novele zákona o sudcoch, ktorá je súčasťou veľkých legislatívnych zmien v justícii.

Justiční čakatelia, ktorí túto funkciu vykonávajú ku dňu účinnosti zákona ju budú vykonávať aj naďalej podľa doterajších predpisov. V súčasnosti ide len o 11 justičných čakateľov.

Tak ako justičný čakateľ, aj stážista bude štátnym zamestnancom, na ktorého sa bude vzťahovať všeobecná úprava štátnej služby s výnimkami obsiahnutými v zákone č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podriadenie právneho vzťahu medzi stážistom a súdom režimu zákona o štátnej službe je určujúce aj pre spôsob obsadenia funkcie stážistu, ktorá sa bude obsadzovať na základe výberového konania, ktorého základné parametre vymedzuje zákon o súdoch a podrobnosti o jeho priebehu bude upravovať vykonávací predpis vydaný podľa § 149o zákona o sudcoch a prísediacich.

„Novým prvkom v právnej úprave v porovnaní s doterajšou úpravou justičných čakateľov je rozšírenie výberového konania aj o psychologické posúdenie, ktoré sa bude vykonávať podľa rovnakých pravidiel ako v prípade výberového konania na voľné miesto sudcu. Predkladateľ má za to, že zakomponovanie psychologického posúdenia do výberového konania stážistov prispeje k tomu, že tento inštitút budú využívať len osoby, ktorých osobnostné vlastnosti vytvárajú predpoklady pre riadny výkon funkcie sudcu, čím sa vylúči možnosť absolvovania odbornej justičnej stáže v prípadoch nežiaducich patológií.“ vysvetľuje ministerstvo.

Navrhuje, sa aby odborná justičná stáž trvala len jeden rok. Ako uvádza ministerstvo, vzhľadom na to, že stážistom bude len osoba, ktorá už má odbornú justičnú skúšku, nie je potrebné, aby stáž trvala tri roky ako príprava justičného čakateľa.

Zdôrazňujeme, že v súčasnosti ide len o návrh zákona, ktorý bol predložený na medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré trvá do 31. 7. 2020.

Legislatívny proces môžete sledovať TU (prechod na slov- lex)

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 513

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: