Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Gymnazistov na simulovaný súdny proces na Krajskom súde v Košiciach pripravovali študenti práva

najpravo.sk • 11.4. 2019, 19:29

Dňa 4. apríla 2019 zorganizovala Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta prostredníctvom svojho Pracoviska právnych kliník na Krajskom súde v Košiciach stredoškolskú súťaž v simulovanom súdnom pojednávaní. Za úspešnou prípravou stredoškolákov štyroch košických gymnázií stoja študentky a študenti predmetu Street law klinika na UPJŠ Právnickej fakulte.

Príprava stredoškolákov študentmi práva spočívala vo všeobecnom vzdelávaní o právnych témach počas zimného semestra, ktorý mal byť východiskom pre zvládnutie simulovaného súdneho procesu a pre špecifickú prípravu v letnom semestri. Na začiatku letného semestra obdržali stredoškoláci celý súdny spis a pripravovali sa na jednotlivé roly v súdnom konaní, od právnych zástupcov strán, žalobcu a žalovaných až po svedkov. Študenti Street law kliniky pomáhali gymnazistom pochopiť hmotnoprávnu a tiež procesnoprávnou stránku sporu, a teda sami museli problematiku zvládnuť tak, aby ju vedeli vysvetliť laikom. Jednotlivé gymnáziá vytvorili svoje tímy a spoločne so študentmi práva pripravovali stratégie, dopĺňali dôkazy, aby boli v spore úspešní.

Pojednávanie č. 1 - výsluch žalobcu

Predmetom pojednávania bola žaloba na ochranu osobnosti a samotná súťaž prebiehala v dvoch pojednávacích miestnostiach za prítomnosti sudkýň z Okresného súdu Košice II a Krajského súdu v Košiciach. Celé podujatie otvoril predseda Okresného súdu Košice II., s ktorým Pracovisko právnych kliník dlhoročne spolupracuje.

Pojednávanie č. 2. - výsluch svedkyne

Podujatia sa zúčastnilo viac než 60 stredoškolákov, z toho aktívne vystupovalo v spore okolo 35 študentov z Gymnázia Trebišovská 12, Gymnázia M. R. Štefánika, Gymnázia Park Mládeže 5 a Premonštrátskeho gymnázia v Košiciach. 

Po skončení pojednávaní si gymnazisti prevzali osvedčenia o oslovovaní programu Street law/ Právo na každý deň podpísané dekanom Univerzity p. J. Šafárika, Právnickej fakulty.  

Dva stredoškolské tímy po skončení súdneho procesu

Street law simulovaný súdny proces je výsledkom dvojsemestrálnej práce študentov Street law kliniky a je realizovaný každoročne vďaka dlhoročnej spolupráci Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, Právnickej fakulty s košickými súdmi a strednými školami.

Autorka:
JUDr. Daniela Lamačková
Pracovisko právnych kliník
Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 591

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: