Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dr. Poláčková sa vzdala kandidatúry na post sudcu ESĽP

najpravo.sk • 23.9. 2013, 18:38

Ako vás portál najprávo.sk informoval začiatkom septembra, na rokovaní Súdnej rady SR, ktoré začína už zajtra v rekreačno – kongresovom komplexe DeaRei na Teplom Vrchu pri Rimavskej Sobote, mal byť jeden z hlavných bodov rokovania venovaný voľbe kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. V čase uverejnenia návrhu programu rokovania mala súdna rada k dispozícii dvoch kandidátov, konkrétne JUDr. Juraja Babjaka a JUDr. Alenu Poláčkovú, PhD.

Ako sme sa práve dozvedeli z webu Súdnej rady SR, JUDr. Alena Poláčková, PhD. sa vzdala kandidatúry na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. O návrhu ministra spravodlivosti Slovenskej republiky a členky Súdnej rady Slovenskej republiky JUDr. Dany Bystrianskej sa preto na rokovaní hlasovať nebude.

Ako už viete, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR listom zo dňa 27. júna 2013 informoval predsedu Súdnej rady SR o odmietnutí pôvodnej kandidátskej listiny Slovenskej republiky pre voľbu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vyzval Slovenskú republiku, aby predložila nový zoznam kandidátov v termíne do 15. novembra 2013.

Predseda Poradného panelu expertov pre výber sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (v koordinácii s Parlamentným zhromaždením Rady Európy) žiadal o predloženie nového zoznamu kandidátov za Slovenskú republiku do volieb sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Z listu generálneho tajomníka vyplýva, že k zoznamu kandidátov majú byť pripojené životopisy všetkých kandidátov a v snahe zabezpečiť vyvážené zastúpenie oboch pohlaví, musí zoznam kandidátov obsahovať aspoň jedného kandidáta každého pohlavia, s výnimkou prípadu, že by zoznam obsahoval iba rýdzo ženské kandidátky, nakoľko aktuálne sú na súde menej zastúpeným pohlavím ženy.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: echr.coe.int

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1039

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: