Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dôveryhodnosť Najvyššieho súdu SR vzrástla

najpravo.sk • 1.8. 2017, 18:16

Verejnosť viac dôveruje Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky, pod vedením Daniely Švecovej. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila pre Najvyšší súd Slovenskej republiky agentúra Focus, v júli 2017 (zber údajov 13. 7. – 24. 7. 2017) na vzorke 1025 respondentov metódou osobných rozhovorov anketárov a respondentov. Vzorka je reprezentatívna pre slovenskú populáciu vo veku 18 a viac rokov a bola vybraná kvótnym výberom.

Respondenti viac dôverujú súčasnému Najvyššiemu súdu pod vedením Daniely Švecovej (26,7%) ako predchádzajúcemu Najvyššiemu súdu pod vedením Štefana Harabina (5,9%).

Daniele Švecovej dôverujú viac vysokoškolsky vzdelaní respondenti, ženy a respondenti z Trenčianskeho kraja a takisto respondenti, ktorí vcelku dôverujú slovenským súdom a súdnictvu. Najvyššiemu súdu pred piatimi rokmi pod vedením Štefana Harabina dôverovali viac respondenti vo veku nad 65 rokov a respondenti z Banskobystrického kraja.

Sudca a jeho verejné vyjadrovanie sa k politickým témam

Ďalej si väčšia časť verejnosti myslí, že verejné vyjadrovanie sa sudcu k politickým témam nie je v poriadku a škodí to súdnictvu (35,5%). Naopak, že je to legitímne a v poriadku si myslí 21,3% respondentov.

Sila médií

Zaujímavým údajom je aj fakt, že iba malá časť verejnosti (14,2%) si utvára názor na základe osobnej skúsenosti, najvýznamnejším zdrojom informácií na základe ktorých si verejnosť utvára názory o súdoch sú médiá (49,6%).

Zdroj: Tlačová správa Najvyššieho súdu SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1095

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: