Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dočkáme sa detenčného ústavu?

najpravo.sk • 3.7. 2020, 21:04

Dňa 1. januára 2020 nadobudol účinnosť zákon č. 231/2019 Z. z. o výkone detencie a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Treba tiež zdôrazniť, že inštitút detencie bol do právneho poriadku Slovenskej republiky zavedený v rámci rekodifikácie trestného práva už s účinnosťou od 1. januára 2006.

Podľa vyjadrenia ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej predpokladaný termín spustenia detenčného ústavu je v druhej polovici roku 2021. Vo februári 2020 bola v Centrálnom registri zmlúv zverejnená Zmluva o dielo číslo 151/2020 uzatvorená 18. 2. 2020 medzi ministerstvom zdravotníctva a firmou STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o. Z ustanovení predmetnej zmluvy vyplýva, že prevzatie staveniska a zahájenie prác sa uskutoční do 14 dní od účinnosti tejto zmluvy a protokolárne odovzdanie diela v zmysle tejto zmluvy sa zrealizuje do konca 20 mesiaca od odovzdania staveniska.

Detenčný ústav Hronovce

Na fungovanie detenčného ústavu, ktorý sa bude nachádzať v Hronovciach, a to v blízkosti súčasnej psychiatrickej nemocnice budú dohliadať a zároveň budú mať zdieľanú zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo spravodlivosti.

Budova detenčného ústavu bude pozostávať z dvoch dvojpodlažných krídiel a trojpodlažnej administratívnej časti. Detenčný ústav Hronovce je navrhnutý pre 75 pacientov a 104 zamestnancov zdravotného personálu a 79 zamestnancov Zboru väzenskej a justičnej stráže, z toho je 35 klientov zatriedených v resocializačno-detenčnej jednotke, 20 klientov v detenčno-resocializačnej jednotke a 20 klientov v detenčnej jednotke. Zamestnanci by mali pracovať v štvorzmennej prevádzke.

Osoby, ktoré by mali byť umiestnené v detenčnom ústave, ale v súčasnosti sa nachádzajú v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody, sú umiestnené v špecializovaných oddieloch zriadených v uvedených ústavoch, alebo na psychiatrickom oddelení Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Týmto osobám sú zabezpečované pravidelné návštevy špecialistov, a to psychiatra, psychológa a špecializovaného pedagóga.

Funkčné miesta príslušníkov ZVJS určených na stráženie a dozor detenčného ústavu sú systemizované v tabuľkách zloženia a počtov Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce, ktorý je najbližšie dislokovaný k Hronovciam. Prijímanie a príprava týchto príslušníkov, preto prebieha primárne v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce.

K 9. aprílu tohto roka bolo systemizovaných 23 funkčných miest, z toho 20 strážnych úseku strážnej a eskortnej činnosti oddelenia ochrany a traja referenti režimu úseku režimovej činnosti oddelenia výkonu trestu. Na uvedené systemizované funkčné miesta bolo prijatých 13 uchádzačov, pričom neobsadené funkčné miesta sa plánujú obsadiť v priebehu rokov 2020 a 2021.

Zdroj: Odpoveď Ministerky spravodlivosti SR na interpeláciu poslanca (www.nrsr.sk)
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 795

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: