Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Českí advokáti založili Úniu obhajcov. Aká je jej úloha?

najpravo.sk • 17.6. 2014, 09:40

Z dôvodu nedostatočných poistiek justičného systému na strane štátnych zastupiteľstiev vznikla v Českej republike Únia obhajcov ako protiváha Únie štátnych zástupcov. Novozaložená Únia obhajcov ČR chce upozorňovať na chyby v postupoch štátneho zastupiteľstva, nakoľko podľa jej názoru žalobcovia stratili sebareflexiu.

Účelom Únie obhajcov Českej republiky je dohľad nad zákonnosťou a dodržovaním základných práv a slobôd garantovaných ústavným poriadkom Českej republiky a rešpektovaním prirodzených práv človeka a poskytovanie ochrany pred porušovaním, poškodzovaním a krátením týchto práv a slobôd v trestnom konaní, najmä práva na obhajobu.

Impulzom k založeniu Únie je aktuálny postoj štátneho zastupiteľstva, ktoré ani v prípade zjavnej nezákonnosti neprizná chybu, uvádza sa na webe únie. V tomto ohľade sa údajne nič nedeje, a to chcú zakladajúci členovia Únie (JUDr. T. Sokol, prezident Unie, viceprezident doc. JUDr. Bc. T. Gřivna, Ph.D. a Mgr. L. Trojan, a ďalej členovia prezídia JUDr. M. Nespala, JUDr. F. Seifert, JUDr. P. Toman a JUDr. V. Vlk) zmeniť. Ich mottom je - Nechceme ísť proti celému mechanizmu, len nám vadí, že sa môžu v trestnom konaní robiť úplne beztrestne chyby.

Únia deklaruje, že bude monitorovať situáciu, upozorňovať verejnosť na problematické kauzy a dávať podnety Českej advokátskej komore a predstaviteľom štátu. Únia obhajcov ČR bude priberať aj ďalších členov z radov advokácie - obhajcov, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, majú rovnaké skúsenosti alebo pocity ako zakladajúci členovia a chcú s tým niečo robiť.

Predseda Českej advokátskej komory JUDr. M. Vychopeň túto iniciatívu víta. Podľa jeho vyjadrenia presahuje odborný záber Únie obhajcov ČR hranice, v ktorých sa môže komora v rámci svojho zákonného vymedzenia pohybovať, avšak súčasného neblahému stavu nemožno len prihliadať.

K tomu členovia Únie dodávajú: „Založili sme Úniu obhajcov, hoci sme členmi Českej advokátskej mory. Alebo možno aj práve preto. Sme stále advokátmi a rešpektujeme Českú advokátsku komoru so všetkými jej právomocami a nemienime jej v ničom konkurovať. Možno jej alebo k nej pridať niečo naviac, širší spoločenský záber, presah do problematiky, ktorá sa netýka len advokátov, ale všetkých, ktorí žijú na území tohto štátu."

Autor: JUDr. Hana Rýdlová
Zdroj: cak.cz
Web únie: http://www.uocr.cz/

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1690

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: