Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

BRATISLAVA: Zrušenie plánovaných úkonov spojených s predvádzaním obvinených a odsúdených pred všetky súdy a prokuratúry

najpravo.sk • 24.3. 2020, 18:22

Zbor väzenskej a justičnej stráže včera potvrdil prvý prípad ochorenia Covid-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. Dňa 20. marca 2020 bol odsúdený vyšetrený ústavným lekárom, nakoľko sa začali u neho vyskytovať prejavy ochorenia (zvýšená telesná teplota).  Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a nariadil vykonanie testov pre potvrdenie ochorenia a okamžité izolovanie v zdravotníckom oddelení v ústave.

Po pozitívnom potvrdení výsledku u odsúdeného boli okamžite prijaté ďalšie osobitné opatrenia, ktoré súvisia s výskytom ochorenia.

Odsúdený bol preeskortovaný do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, o jeho prevoze bol vyrozumený Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne. Jeho stav je stabilizovaný s miernym priebehom ochorenia.

Keďže ide o odsúdeného, ktorý je zaradený v minimálnom stupni stráženia a umiestnený v samostatnom objekte ústavu, boli do preventívnej karantény umiestnení aj ostatní odsúdení spolu s väzenským personálom.

V domácej karanténe bol ponechaný  ostatný väzenský personál, ktorý mohol prísť do priameho kontaktu s odsúdeným.

Ako dnes uviedla na tlačovej besede ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, v karanténe je približne 100 ľudí, pričom k nakazeniu tohto odsúdeného mohlo dôjsť v dopravnom prostriedku, nakoľko odsúdený bol v tzv. otvorenom oddelení ústavu, kde nezriedka vykonávajú odsúdení aj prácu mimo ústavu. 

Následky pozitívneho výsledku testu

O pozitívnom výsledku testu u odsúdeného na Covid-19 bola dňa 23.03.2020 telefonicky vyrozumená krajská prokurátorka a podpredsedníčka Krajského súdu Bratislava, ktoré s okamžitou platnosťou zrušili všetky plánované úkony spojené s predvádzaním obvinených a odsúdených pred všetky súdy a prokuratúry v dislokácii ústavu Bratislava. Väzobné veci, ktoré neznesú odklad budú vykonané prostredníctvom telemostu.

Samotný spôsob realizácie pojednávaní prostredníctvom telemostu je na rozhodnutí predsedu senátu, ktorý v danej veci rozhoduje.

Všetky ústavy zboru sú vybavené prostriedkami na vykonanie pojednávaní  s väznenými osobami s využitím „telemostu.“

Zdroj: FB ZVJS
Ilustračné foto: FB ZVJS

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 544

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: