Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokátski koncipienti sú častokrát odmeňovaní len minimálnou mzdou

najpravo.sk • 12.2. 2017, 11:30

Iniciatíva za lepšiu advokáciu v dňoch od 22. do 29. januára 2017 uskutočnila prieskum ohľadom atraktivity advokácie v očiach odbornej verejnosti. Prieskum bol smerovaný na množinu ľudí pôsobiacich v právnom prostredí a nezachytáva tak názory ľudí mimo odbornej verejnosti, napr. stredoškolských študentov rozhodujúcich sa o štúdiu práva, alebo ľudí pôsobiacich v iných odvetviach. V dôsledku kompozície respondentov preto existoval silný predpoklad, že atraktivita advokácie by mala byť na výrazne vyššej úrovni oproti všeobecnej úrovni atraktivity advokácie, keďže bola hodnotená ľuďmi, ktorí sa už do sveta práva / advokácie rozhodli vstúpiť.

„V prieskume sme obdržali celkovo 566 odpovedí, z ktorých sme 55 neakceptovali z dôvodu nemožnosti identifikácie respondentov. Z 511 zúčastnených respondentov bolo 47,2% študentov právnických fakúlt; 22,3% vyštudovaných právnikov; 20,9% advokátskych koncipientov; 3,9% advokátov a 5,7% ostatných, teda akademici, členovia iných právnických profesií alebo sympatizanti.“ vysvetľujú iniciátori aktivity.

Celkovo 52,5% respondentov vnímalo advokáciu neatraktívne (16,2%), alebo skôr neatraktívne (36%), kým len 29,5% respondentov ju vnímalo atraktívne (8,4%), alebo skôr atraktívne (21,1%) a neutrálne ju vnímalo 18,2% respondentov.

Príčiny neatraktivity advokácie

Medzi top 5 hlavných príčin neatraktivity advokácie sa prebojovali:

  1. dĺžka praxe advokátskych koncipientov (94,5%);
  2. finančné ohodnotenie advokátskych koncipientov (91%);
  3. možnosť založiť si rodinu (57,7%);
  4. časová náročnosť práce (50,5%) a
  5. zákaz zamestnávať koncipientov počas prvých troch rokov praxe nového advokáta (40,7%).

Najatraktívnejšie atribúty advokácie

Medzi najatraktívnejšie atribúty advokácie patria:

  1. možnosť sebarealizácie a profesijného rastu (77,7%);
  2. finančné ohodnotenie advokátov (60,3%);
  3. intelektuálna náročnosť práce (48,9%);
  4. istota práce (13,7%).

Zarážajúcim výsledkom prieskumu je, že až 66% relevantných respondentov, ktorí pôsobili alebo pôsobia ako advokátski koncipienti boli aspoň niekedy odmeňovaní minimálnou mzdou.

„Získané dáta v sebe nesú dôležité informácie o elementoch atraktivity advokácie v očiach odbornej verejnosti. Ich analýzu prinesieme v najbližšom článku Iniciatívy za lepšiu advokáciu o príčinách poklesu atraktivity advokácie a práva na Slovensku. uviedli iniciátori.

Iniciatívu za lepšiu advokáciu tvorí skupina advokátskych koncipientov, študentov práva, vyštudovaných právnikov a advokátov, ktorých cieľom je neustále zvyšovanie kvality advokácie na Slovensku prostredníctvom analýz, odborných diskusií a kampaní. Momentálne je v plnom prúde kampaň za skrátenie koncipientskej praxe z 5 na 3 roky. Podporiť túto kampaň môžete TU prostredníctvom podpísania otvoreného listu adresovaného ministerke spravodlivosti.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1388

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: